Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa Liga: Majdnem újabb kazah csoda

Az Európa Liga visszavágók csütörtök délutáni (kora esti) találkozóin mindenhol érvényesült a papírforma, igaz ehhez jónéhány csapatnak meg kellett izzadnia.

kairat

Kairat Almaty (kazah) – Bordeaux (francia) 2:1 (1:0)
Gólszerzők: Yambere (öngól, 1.), Kuat (66.) ill. Crivelli (77.)
Továbbjutott: Bordeaux 2:2-vel, idegenben lőtt góllal

A Bordeaux csapatánál a sorsolás pillanatában minden bizonnyal könnyebb párharcra számítottak, ám az Almaty csapata az Astana Bajnokok Ligája bravúrja után majdnem újabb csodát tett. Az első mérkőzésen a franciák minimális előnyt szereztek, ami Kazahsztánban már az első percben elillant Yambere öngólja után. Sőt a második játékrészben Kuat is betalált, így már a hazaiak álltak továbbjutásra, viszont az örömük bő 10 percig tartott, mert Crivelli gólja és az hogy nem esett több találat a Bordeaux továbbjutását jelentette.

Jablonec (cseh) – Ajax (holland) 0:0
Kiállítva: Bazoer (Ajax, 59.)
Továbbjutott: Ajax 1:0-val

Az Ajax a Bordeauxhoz hasonlóan egy vékony 1:0-ás előnnyel utazott a visszavágóra, és nem is számíthatott sétagaloppra a cseh Jablonec otthonában. Az Ajax tartotta is az otthon megszerzett előnyét, ám az 58. percben fordulópontjához érkezett a találkozó, mert a vendégektől Bazoer a kiállítás sorsára jutott, a Jablonec pedig 11-est kapott. A büntetőt viszont Gregus kihagyta, a csehek pedig nem tudták feltörni az Ajax védelmét, így a Hollandiában kiharcolt győzelem Európa Liga csoportkört ért az amszterdamiaknak.

Rubin Kazany (orosz) – Rabotnicki (macedón) 1:0 (1:0)
Gólszerző: Carlos (35.)
Továbbjutott: Rubin Kazany 2:1-el

A Rubin Kazany minimális előnybe került az első mérkőzés után, mivel Macedóniában 1:1-es döntetlent értek el a Rabotnicki ellen, így a vendégek voltak lépéskényszerben az idegenben lőtt gól miatt. Nos macedón szempontból ebből semmi nem valósult meg, a kazanyiak végig fölényben futballoztak és Carlos góljával minimális győzelmet arattak, a vendégek pedig emelt fővel inthettek búcsút Európának.

Quarabag (azeri) – Young Boys (svájci) 3:0 (2:0)
Gólszerzők: Almeida (4., 11-es), Reynaldo (43.), Ismayilov (61.) ill. –
Kiállítva: von Bergen (Young Boys, 4.)
Továbbjutott: Quarabag 4:0-val

Nehéz feladattal állt szemben a svájci Young Boys, mivel az első találkozón hazai pályán szenvedtek 1:0-ás vereséget azeri ellenfelüktől. A visszavágón a továbbjutási reményeik gyakorlatilag négy perc alatt szertefoszlottak, mivel a csapatkapitány von Bergen piros lapot kapott, a hazaiak pedig büntetőt, amit Almeida gólraváltott. Innentől a vendégeknek legalább két gólra volt szükségük, és emberhátrányban voltak. Nem is tudtak innen csodát tenni, viszont a két találat megszületett, de azt is a Quarabag szerezte, előtt Reynaldo, majd Ismayilov talált be, így az azeriek nagyon simán, 4:0-ás összesítéssel léptek be a csoportkörbe.

Helsinki (finn) – FK Krasznodar (orosz) 0:0
Továbbjutott: FK Krasznodar 5:1-el

A Krasznodar az első találkozón eldöntött minden lényegi kérdést, mivel 5:1-el gázoltak át a Helsinkin. Ennek megfelelően a visszavágón nagyon kényelmesen focizgatva értek el egy 0:0-át, a hazaiaknak a győztes búcsú sem jött össze, az oroszok pedig a tavalyi szezonhoz hasonlóan újra az Európa Liga csoportkörében bizonyíthatnak.

Munkácsi Ádám