Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb-selejtező: A Böde-hatással nem számoltak, nyertünk! – videóval

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett az Európa-bajnoki selejtező sorozat, amelynek F-csoportjában a Magyar válogatott a továbbjutásért harcol – egy esetleges győzelem nagy lépést jelenthetett volna a tornán való részvétel felé.

Kép: MLSZ

Kép: MLSZ

Nagy várakozás előzte meg a magyar válogatott kis túlzással “sorsdöntő” mérkőzését Feröer-szigetek ellen – de hát melyik meccs nem sorsdöntő a nemzeti csapat számára az utóbbi időben? A nagy tétre való tekintettel óvatosan, minimális kockázatot vállalva kezdett a magyar csapat. Az egy dolog, hogy lassan, de meglehetősen pontatlanul is alakult a támadójáték, a védekezés pedig kimondottan udvarias volt. A fiúk jó vendéglátóhoz méltóan nem akarták nehéz helyzetbe hozni a fehér mezeseket, ezért előrelátó módon inkább 3-4 méteres távolságból követték őket, a labdavesztéseket követően pedig nem támadtak vissza egyből – vagy ha igen, azt sem elég magabiztosan – hanem inkább visszaálltak és átadták a területet a vendégeknek. Az első percekben aztán mázlinkra a túloldalon sem volt mindenki csúcsformában, így rögtön akadt is egy-két lehetőségünk, de a gól elmaradt. Ezek után következett be az, ami ilyenkor a legtöbbször lenni szokott: jött a hiba. Hátul a védők passzolgattak – felelőtlenül – aminek gól lett a vége: az ajándéklabdával a vendégek meg tudtak indulni, Jacobsen pedig lerágva magáról a magyar hátvédeket könnyedén talált be. Ezt a gólt elsősorban Juhász és Guzmics hozták össze – volt mi után felpörögni.

Nagyon nehezen melegedett be a csapat, nagyjából 20 perc kellett ahhoz, hogy értékelhető mezőfölényt tudjanak kialakítani, ám így is akadtak olyan periódusok, amikor a vendégek meg tudták tartani a labdát. A mi részünkről hiányzott az agressziivitás a középpályából, a határozottság a szereléseknél és a pontosság. Kevés olyan teljesítmény akad, amit ki lehet emelni pozitív irányban az első félidő után, de Nagy Ádám és Bódi Ádám játéka egyértelműen ilyen. Nagy Ádám talán a legjobbja volt a csapatnak – nem először – és védekező középpályás létére mégis talán a legtöbb párharcot vállalta föl, remek megindulásai voltak – lendületesen játszott. A ma bemutatkozó Bódi Ádámról pedig ismét bebizonosodott, hogy nem a szélen, hanem a pálya közepén van az ő helye: igyekezett szervezni, rengeteget mozgott és agilis volt – a félidő végén majdnem be is talált, de számára ennyi volt: Storck lecserélte őt a szünetben. A halványan játszó Tőzsér mellett ő jött még le – helyükön Németh és Böde játszott a folytatásban.

http://www.dailymotion.com/video/x390dvm_0-1-joan-simun-edmundsson-goal-uefa-euro-champ-qualifiers-group-f-08-10-2015-hungary-0-1-faroe-islan_news

Az egy gólos hátrány támadásra késztette a magyar csapatot, amely jött is: már a legelejétől igyekeztünk kapura veszélyesen játszani. Dzsudzsák sokat javult: az első játékrészben sem az akarásával volt a gond, egyszerűen csak görcsös volt és keveset próbálkozott egy az egyben. Az 50. perc után komoly nyomás alá került a vendég kapu, amihez hatalmas köze volt az érkező cseréknek. Böde sokat mozgott elöl és remekül tartotta meg a labdákat – plusz még a levegőben is egyeduralkodó volt. A Böde-hatással nem tudtak mit kezdeni a feröeriek, akik hamarosan kapott gól formájában is megízlelhették a Fradi centerének erejét: egy beadás után a hosszú oldalon nem tudták őt levédekezni, Böde pedig fejjel talált be – szép gól, 1-1. A meccs viszont nem ért véget! A magyar akciók sora folytatódott, habár legtöbbször csak az ívelgetésekre futotta. Kevés olyan lehetőség adódott, amikor a támadóink egy egyéni villanással próbáltak volna dönteni.

http://www.dailymotion.com/video/x390jo1_daniel-bode-goal-1-1-hungary-vs-feroe-island-08-10-2015_sport

http://www.dailymotion.com/video/x390ksw_daniel-bode-goal-hungary-2-1-faroe-islands-euro-qualification-8-10-2015_sport

Habár kevés volt a vállalkozókedv, ez nem jelentette azt, hogy nem volt. A 71. percben például a már méltatott Böde Dániel alkotott: A “száz kilós” csatár minden technikai tudását bevetve kevergetett a tizenhatoson belül, majd egy hálószaggató bombával zárta az akciót. A kapus még életében nem látott ilyen erejű próbálkozást, így köszönte szépen és kérte a 2-1-et. Megvolt a vezetés, ami lélektanilag egy hatalmas dobás volt a fiúk számára. Az utolsó negyed órában már próbáltuk lassítani a játékot, habár a jól megszokott szögletek és beívelések továbbra sem maradhattak el. Priskin beállításával még jobban tudtuk elöl tartani a labdát, ami csak nagyon ritkán került át a vendég csapathoz. A hosszabbításban Németh és Böde is közel járt a harmadik magyar gólhoz, ám a szerencse közbeszólt – ahogy utána a mi kapunk előtt is megtette, hiszen a semmiből szerezhettek volna gólt a feröeriek. A végén azonban még ki is állítottak tőlük egy embert és nem is sikerült betalálniuk, ami egy nagyon szenvedős, ugyanakkor nagyon fontos magyar sikerhez vezetett. A produkcióra büszkék ugyan nem lehetünk, de örülni azért lehet – először szerzett ebben a selejtező-sorozatban egy meccsen két gólt a magyar csapat és fordított Feröer-Szigetek ellen.

Magyarország – Feröer-Szigetek 2-1
G.: Jacobsen (11.), Böde (63., 71.)
Helyszín: Groupama Arena, Budapest
Sárga: Gera (36.) ill. Baldvinsson (18.), Gregersen (43., 94.)
Piros: Gregersen (94.)

Magyarország: Király – Fiola, Juhász, Guzmics, Kádár – Nagy Á., Tőzsér (Németh) – Bódi (Böde), Gera, Dzsudzsák – Nikolics (Priskin)

Feröer-Szigetek: Nielsen – Naes, Nattestad (Faero), Gregersen, Davidsen – Joensen (Sorensen), Jakobsen (Justinussen), Baldvinsson, Vatnhamar, Bartalsstovu, Edmundsson

Az F-csoport állása:

Névtelen

A tabelláért köszönet az Eredmenyek.com-nak!

Baranyai Balázs