Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EB-selejtező: spanyol győzelemmel tovább él a magyar remény!

Nem csak Spanyolország, de alighanem a magyar futballszurkolók is piros-sárgába öltözve várták a számunkra sorsdöntő 90 percet. És bár erősen B-csapatra hajazó tizeneggyel futott ki az ibériai csapat, azért a győzelem így sem maradhatott el az Eb-címvédőtől. 

Kép forrása: theguardian.com  Itt még meleg lehetett volna a pite: Fábregas kihagyja a büntetőt!

Kép forrása: theguardian.com
Itt még meleg lehetett volna a pite: Fábregas kihagyja a büntetőt!

 

Ukrajna – Spanyolország 0-1 (0-1)
Helyszín: Kijev, Olympiskij Stadion. Vezette: Milorad Mazic (SRB).
Gólszerző: – ill. Mario (22.)
Sárga lap: Kucher (23.), Stepanenko (61.), Fedeckyj (77.) ill. Thiago (36.), San José (53.), De Gea (88.)

Ukrajna: Pyatov – Fedeckyj, Kucher, Rakitsky, Shevchuk – Rotan (Zinchenko 87.), Stepanenko – Yarmolenko, Garmash (Rybalka 58.), Konoplyanka – Kravets (Seleznyov 87.).
Szövetségi kapitány: Mikhail Fomenko.
Spanyolország: De Gea – Mario, Etxeita, Nacho, Azpilicueta – San José – Thiago, Fábregas (Mata 64.) – Isco, Paco (Busquets 85.), Nolito (Alba 75.).
Szövetségi kapitány: Vicente Del Bosque.

Már a harmadik percben helyzetbe kerültek az ukránok, és csak centiken múlt, hogy a tartalékosan felálló spanyol válogatott nem került hátrányba. Kravets cselezgetett a bal oldalon, de beadásáról éppen csak lemaradtak a társak. Gyors játékkal kezdtek a csapatok, a másik oldalon Isco vezetésével a piros mezesek is hajtották ellenfelüket, és Fábregas lövése alig ment kapu fölé. De amint egy kicsit kiengedtek a vendégek, megindultak a hazaiak, és előbb Kravets, majd Rotan lövését kellett védenie lábbal De Geának, s mindkétszer lábbal oldotta meg feladatát a MU kapusa. A fokozódó ukrán nyomást azonban sikerült végül a 22. percben alaposan megtörni: Thiago ment el a bal szélen, és erőteljes beadását Mario fejelte a kapu üresen maradt jobb oldalába.1-0! Még szinte észbe sem kaptak az ukránok, amikor két perccel később Kucher buktatta ellenfelét a tizenhatoson belül, és a jogos sárga után jöhetett Cesc Fábregas, és a megítélt büntető. Ám a spanyol gólpasszrekorder ebben már nem remekelt: nekifutás közben megtorpant, és lövését könnyedén ütötte ki Pyatov kapus. Maradt az egy gólos előny, ami nem volt túl magabiztos, mivel az ukrán csapat támadásba lendült, és egy újabb De Gea védésre volt szükség, az eredmény tartásához, majd Kravets fejelt közvetlen közelről a kapu fölé. A spanyol csapat a szokásos sokpasszos játékával irányította a játékot, és Nolito közeli lövésével megduplázhatták volna előnyüket, de labdája lepattant a bevetődő védő hátáról. Egy tizenegyest Isco kezezése után számon kérhettek a hazaiak a játékvezetőn, de nem kapták meg, míg De Gea igen jó formában védett, és Konoplyanka bombáját védte a kapus. A félidőre 1-0-s vendégvezetéssel vonultak a felek.

A második játékrészt is igen hevesen kezdték az ukránok, és Konoplyanka lövését előbb De Gea védte, majd miután két perccel később megkavarta Azpilicuetát a tizenhatoson belül, lövése a kapufán csattant. Az ellentámadásból Isco került helyzetbe, és félig lövését, félig emelését Pyatov paskolta a kapu mögé. Nem lassítottak a csapatok, továbbra is mindkét fél hajtotta ellenfelét, és egymást érték a támadások. San José gólját egy szabálytalan becsúszás miatt érvénytelenítették, pedig csak a spanyolok passzjátéka megért egy komolyabb misét. Kiszabadultak végül a hazaiak, és egy távoli próbálkozással melegen tartották még De Geát, majd nem sokkal később Garmash fejelhetett tíz méterről, és a rövid felsőbe tartó labdát, ismét csak a kapusnak kellett hárítania. Ezen az estén a Manchester United kapusán nem találtak fogást a sárgában játszó hazaiak, Konoplyanka középről megeresztett lövése is az ölében halt el. Időközben a spanyol támadósor is megindulhatott nagy elánnal többször is, de immár nem sikerült kaput találniuk Nolitóéknak, és amíg ők célt tévesztettek, addig az ukrán válogatott tagjait De Gea állította meg. Rybalka éppen Juan Matától kapott ajándékba egy labdát, de nem tudott élni a lehetőséggel, és ismét csak a 25 éves portás hárított.  Nyomtak minden erejükkel az ukránok, de nem találtak fogást a mérkőzés legjobbján, David De Geán, akinek a magyar szurkolók, és játékosok is hálásak lehetnek a reményeink életben tartásáért. Győzelmével Spanyolország megtartotta öt pontos előnyét a szlovákokkal szemben, míg Ukrajna a csoport harmadik helyével pótselejtezőre kényszerül.

Luxemburg – Szlovákia 2-4 (0-3)
G: Mutsch (61.), Gerson (65.-büntető) ill. Hamsík (24., 90+1.), Nemec (29.), Mak (30.)

Ha Szlovákia valamilyen csoda folytán kikap Luxemburgban, és az ukránok még nagyobb bravúrral a spanyol armadát fektetik két vállra, akkor szomszédaink pótselejtezőre kényszerülhettek volna, mert csak a C csoport harmadik helyére futottak volna be a végelszámolásnál. Hogy ne így legyen azt hat perc alatt elintézték Hamsíkék. A végig óriási fölényben játszó szlovák válogatott a 24. és a 30. perc között három gólt szerzett (mindhárom alkalommal Vladimír Weiss adta a gólpasszt!), és ezzel pontot is tettek a nyílt kérdések végére. A luxemburgiak lélektani erejét mindnképpen jól példázza, hogy a második félidő közepén pár perc alatt két gólt szereztek, és megcsillant a remény egy bravúrpont szerzésére, de a csereként beálló ferencvárosi Sesták gólpassza után ismét csak hamsík volt eredményes, így Szlovákia végül simán hozta a kötelezőt, és egyenes ágon jutott ki a 2016-os Eb-re.

Fehéroroszország – Macedónia 0-0

A két csapat számára különösebb téttel nem bíró mérkőzés hozta az elvárt szintet. A vendégek ha el akarták kerülni a csoport utolsó helyét, a győzelemért kellett volna, hogy harcba szálljanak, de ez esetben ez számukra a lehetetlen küldetés kategória volt. A legutóbb hatalmas meglepetésre Szlovákiában nyerni tudó hazaiak már korábban bebiztosították helyüket a negyedik helyen, így már nem osztott, nem szorzott ez a 90 perc. És ugyan fölényben játszottak a fehéroroszok, de nem tudták bevenni Nilson kapuját, így mindkét nemzeti csapatnak meg kellett elégednie az egy ponttal, amivel végül Macedónia még Luxemburgot sem tudta megelőzni a csoportban, és az utolsó, hatodik helyen végzett.

A C csoport végeredménye: 

1. Spanyolország 27 pont (23-3) 
2. Szlovákia 22 pont (17-8) 
3. Ukrajna 19 pont (14-4) 
4. Fehéroroszország 11 pont (8-14)
5. Luxemburg 4 pont (6-27)
6. Macedónia 4 pont (6-18)

Spanyolország és Szlovákia egyenes ágon kijutott a 2016-os Európa-bajnokságra, a csoport harmadik helyezettje Ukrajna, pótselejtezőt játszik.

Demmel László