Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Jamie Vardy az Isten!

Túlzónak hatna a cím? Vardy idei szezonbéli teljesítménye alapján aligha (na jó, talán egy kicsit). Egyesek tudni vélik, hogy a Barca vagy a Real elviszi a nyáron. Viccet félretéve, megnézzük hogyan lett a PL góllövőlistájának a vezetője egy olyan emberből, aki orvosi célokra gyártott síneket. 

Vardy Stocksbridge

Vardy 1987-ben született Sheffieldben, ennek megfelelően itt is kezdte meg a karrierjét a Wednesday akadémiáján, de nem vitte sokáig, a Baglyok elengedték, amikor mindössze 16 éves volt, így Vardynak új csapat után kellett néznie. A méltán névtelen Stocksbridge Park Steels együtteséhez került, ami ekkoriban az angol nyolcadosztályban (!) tengődött (jobbról a harmadik). Ennél az amatőr csapatnál mindössze 30 fontot keresett hetente, ez az összeg nevetséges a jelenlegi fizetéséhez képest. Éppen ezért eközben síneket gyártott kórházak számára, hogy ezzel fedezze megélhetését. 2007-ben debütált, és jó teljesítményt is nyújtott, így nem csoda, hogy felfigyelt rá a Crewe Alexandra, ahol próbajátékon is volt. Az edzőket viszont nem tudta meggyőzni, később pedig ő maga utasította vissza a Rotherham United rövidtávra szóló ajánlatát.

2010-ben mégis elszerződött egy osztállyal feljebb, a Halifax Town csapatába. Itt is instant siker lett, gólkirály volt rögtön az első évében, és hatalmas szerepet vállalt abban, hogy a Halifax egy újabb szintet ugorjon. Érdekesség, amíg Vardy a csapatnál volt, nem szenvedtek vereséget hazai pályán. Igaz, összesen 1 évet töltött itt mielőtt továbbállt volna a Fleetwood csapatához.

Na, itt se húzott le túl sokat, azonban ekkor már lehetett sejteni, hogy neki valahol följebb van a helye. Elképesztő formában volt egész szezonban, 36 meccsen lőtt 31 góljával gólkirály lett, a Fleetwood Town pedig története során először feljutott a negyedosztályba, ami már profi liga. Ebben az évben az FA kupa harmadik köréig meneteltek, ahol a helyi rivális Blackpool állította meg őket egy 5-1-es kiütéssel. A mérkőzés után a narancssárgák menedzsere, Ian Holloway 750 ezer fontot ajánlott az angol támadóért, ezt viszont nem fogadták el, mert 1 milliót követelt a kis csapat. A Blackpool ekkoriban (2011-12) éppen a másodosztályban küzdött a feljutásért, Vardy számára tehát úgy tűnhetett, hogy élete lehetősége az orra előtt illant el.

Vardy Fleetwood

Azonban 2012 májusában a Leicester City személyében jött a megmentő, ők kifizették érte az 1 milliót, ezzel pedig a legdrágább amatőr játékos lett. Az első szezonja nem sikerült valami fényesen, bár jól kezdett, a bajnokság végére csak 5 gólt tudott összehozni 29 találkozón, ami nagyon kevés egy csatártól. El is gondolkozott azon, hogy abbahagyja a futballt, mert a szurkolók teljesen kikezdték, de edzője – Nigel Adkins – és másodedzője – Craig Shakespeare – rábeszélte, hogy folytassa.

És milyen jól tették! A 2013-14-es szezonban Vardy elkezdte termelni a gólokat, meg sem állt 16-ig, a Leicester pedig 102 ponttal bajnok lett, így visszatérhetett a Premier League-be 2003-04 után. Még ekkor sem lehetett tudni, hogy Vardyból egy kegyetlen gólvágó lesz, aki majd beállítja Van Nistelrooy rekordját.

Vardy vs United

2014-15-ben a Leicester nem kezdett rosszul, ráadásul szeptemberben történelmet írtak. Ekkor vívták azt a bizonyos meccset a Manchester Uniteddal, amikor 3-1-es hátrányból 5-3-ra fordítottak a King Power Stadiumban, és ekkor bizony Vardy volt a sztár. Az 5-ből egyet rúgott, 4-et pedig előkészített. Ez volt az első (és a mai napig az egyetlen) alkalom a Premier League történelmében, hogy a Vörös Ördögök kétgólos előnyről veszíteni tudtak. A Rókák viszont ezután borzalmas formát mutattak, és tuti kiesőnek tűntek, a 29. fordulóban mindössze 20 ponttal álltak, és úgy tűnt, hogy már csak az isteni csoda segíthet. Nos, valami hasonló történt, a Leicester az utolsó 9 meccséből 7-et megnyert, valamint Vardy is elővette újra nagyszerű formáját, április hónap játékosa listára is jelölték. Ezzel oroszlánrészt vállalt a Rókák nagy menekülésében, végül a megnyugvást jelentő 14. helyen zártak. A május Vardy számára teljes lett azzal, hogy bemutatkozhatott az angol válogatottban, egy Írország elleni barátságos meccsen váltotta Wayne Rooney-t az utolsó negyedórára.

Vardy Anglia

A nagy hajrát és a feljutást levezénylő Adkinst viszont kirúgták (megérne egy külön posztot, hogy miért is pontosan, állítólag egy fia által készített szex videó miatt, amiben 3 másik Leicester játékos is benne volt), így új edző érkezett, a görög válogatottnál hatalmasat égő Claudio Ranieri. Sokan kiesőnek tippelték a Leicestert, arra azonban biztosan senki nem számított, ami ezután következett. A világoskékek parádés rajtot vettek, az első 13 meccsből 8-at megnyertek és egyetlen vereséget szenvedtek (Arsenal ellen 2-5, Vardy duplázott), ezzel jelenleg vezetik a tabellát egy ponttal a Manchester United előtt. Vardy is szenzációs teljesítménnyel rukkolt elő, 13 gólnál jár már, ami viszont ennél is elképesztőbb, augusztus 29. óta (Bournemouth büntetőből) minden bajnokin betalált, ezzel beállította Van Nistelrooy rekordját, 10 meccsen szerzett gólt zsinórban. Azt a bizonyos tizediket most szerezte a hétvégén a Newcastle ellen. Hármat lehet találni, hogy ki ellen adhatja át a múltnak a rekordot, hát persze, hogy a Manchester, Van Nistelrooy egykori csapata ellen.

Vardy vs Newcastle

Hogy Vardy tényleg ennyire jó csatár, vagy csak elképesztő mázlija van? Nem tudjuk, lassan kiderül az egész Leicesterről, hogy mennyire jó csapat. Az mindenesetre biztos, hogy kemény munkával mennyi mindent lehet elérni. Vardy jelenleg 28 éves, a legjobb korban van, most kell meglovagolnia a körülötte kialakult felhajtást, nem kizárt, hogy el tud igazolni egy nagyobb csapatba, vagy legendává válhat a King Power Stadiumban.

Ami pedig a vicces részét illeti, az egész világ tátott szájjal bámulja a teljesítményét, így nem csoda, hogy több pletykalap is megszellőztette, hogy a Barcelona, a Real Madrid és a Manchester United is érdeklődik utána. Azért ez még egy kicsit meredek lenne.

A nagy média hype-nak köszönhetően sikerült előásni továbbá egy régi tweetet, amivel búcsúznánk is. A “chat shit get banged” egy elég megalázó kifejezés, amivel gyakorlatilag minden vitát lezártnak lehet tekinteni. Ezt például akkor hasznos ellőni, amikor azt valaki azt mondja, hogy Vardy nem jó játékos, aztán zsinórban 10 meccsen gólt lő.

Chat shit get banged

Tereh Balázs