Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Menekülés a győzelembe, Arsenal-módra!

Sokszor hangoztatott jelző, a sorsdöntő mérkőzés a világ labdarúgásában, de a ma esti, Arsenal – Dinamo Zagreb Bajnokok Ligája párosításra mást nem is lehet mondani. A négy meccséből hármat vesztő londoniaknak a zágrábi vereség után illene visszavágniuk a horvátoknak. 

piros giroud

 

Nincs könnyű helyzetben az Arsenal az ötödik BL-csoportmeccs előtt. Az eddig lejátszott négy fordulóban kikaptak a Dinamo Zagrebtől, az Olympiakosztól, és a Bayern Münchentől is, igaz, a németeket hatalmas meglepetésre hazai környezetben sikerült meglepni, és ezzel az egy 2-0-s sikerrel életben tartani a reményt, hogy bejuthatnak a nyolcaddöntőbe. Ehhez az első lépést ma kell megtenniük, mégpedig a horvát bajnok Dinamo ellen. Az ellen a Dinamo Zegreb ellen, mely az “Ágyúsok” legyőzése után beleszaladt három vereségbe, s gólarányában is rosszabbul áll, mint a londoniak, de aligha feltett kezekkel futnak ki a gyepre az Emirates stadionban. Éppen ezért, Arséne Wenger aligha teheti meg, hogy akárcsak 45 perc erejére is pihentesse legjobbjait, ráadásul a hétvégi, West Bromwich elleni bajnoki vereséget is muszáj lesz valahogy feledtetniük a drukkerekkel. A Wenger által elgondolt terveket alaposan keresztülhúzta a gyenge BL kezdet, ráadásul a szerencsével is hadilábon áll a francia menedzser, már ami a sérüléseket illeti.

Hogy a Premier League-ben mennyire fontos a decemberi hónap, és azon belül is a két ünnepet behálózó “Boxing Day”. A december 20. és január 3. között négy meccset játszó angol csapatok ebben a rövid időszakban alapozhatják meg a tavaszukat, és írhatják felül az előzetes terveket. Az Arsenalnál ez nem lehet más, mint a hosszú ideje levegőben lógó bajnoki cím, és ezért a az utolsó hónap elején, illetve – ha a nemzetközi klubfutball is megkívánja – , a novemberi hónap végén, a legjobbakat igyekeznek nem teljesen kifárasztani az év végi hajtásra. Most ezt Wenger nem teheti meg, hiába szerette volna Alexis Sánchezt egy kicsit pihentetni, kénytelen lesz a chileit bevetni, akinek a Copa América miatt a nyáron sem volt hosszabb pihenője, ráadásul tudvalévő, hogy nem csak a meccseken, de az edzéseken is a maximumot nyújtja a szélső. Jelen helyzetben nincs más alternatíva, Alexisnek játszania kell. A csapatnak pedig nyernie kell, minden más út járhatatlan, és a kiesés elkerülhetetlen.

Hogy Alexis Sánchez bírja-e szuflával az majd elválik, bár eddig a chilei egyetlen állomáshelyén sem mutatta a fáradékony oldalát, nem hiába szokták duplatüdejűként is jellemezni. Aaron Ramsey visszatért az edzésekre, de Wenger szerint egy edzés után bolondság lenne beállítani, amivel nem igazán lehet vitatkozni, így vélhetően Santi Cazorla, és Mathieu Flamini fog kezdeni a középpályán. A hétvégén amolyan rögtönzött bal szélsőként feltűnt Kieran Gibbs a West Brom ellen, ám nem ment neki a játék, így vélhetően Alexis visszatér eredeti pozíciójába, míg Joel Campbell a jobb oldalon segítheti a támadásokat, de a Costa Rica-i játékos ugyanolyan univerzális mint a chilei, így több a variációs lehetőség is. A sérültek listáját igen nagy nevek díszítik: Theo Walcott, Alex-Oxlade Chamberlain, Tomás Rosicky, és Danny Welbeck is a maródiak listáját erősíti, velük lényegesen könnyebb lehetne az Arsenal dolga. De nincs mit tenni, a jelenlegi keretből kell kihozni a legjobbat, és bízni abban, hogy Olivier Giroud nem követi el megint azt a hibát mint Zágrábban, és nem állíttatja ki magát.

Ha a Dinamo csapatának nem jön ki a lépés Londonban, akkor alighanem visszavesznek majd az utolsó csoportmeccsre, és a bajnokságra fognak koncentrálni, ahol ugyan még mindig ők a legnagyobb esélyesek, de egyre többet bukdácsolnak a kettős terhelés miatt. Ráadásul a hétvégi Slaven Belupo elleni idegenbeli mérkőzésen érezhetően tartalékosan álltak fel a fővárosiak, így az Arsenal ellen valószínűleg mindent be fognak vetni, hogy sikerrel vegyék az akadályt, és legalább az Európa-ligát érő harmadik helyre befussanak. Előzetesen erre vajmi kevés az esélyük, és ha bejönnek Arséne Wenger számításai, akkor a lefújás után már nem kell számolgatniuk sem a horvátoknak.

Kép forrása: ibtimes.com

Demmel László