Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Összekuszált szálak a Chelsea csoportjában

Borult minden az ötödik játéknapon a G-csoportban, miután a Porto odahaza égett meg a Dinamo Kijev ellen, a Chelsea pedig, ha nehezen is, de nyert Izraelben.

fcp-dk

Porto – Dinamo Kijev 0-2 (0-1)
Helyszín: Estadio do Dragao
Vezette: Carlos Velasco Carballo (spanyol)

Gólszerzők: Yarmolenko (35., 11-esből), D. Gonzalez (64.)
Sárga lap: D. Silva (36.), Garmash (38.), Sydorchuk (69.)
Kiállítva:

Porto: Casillas – M. Pereira (André André, a szünetben), Marcano, Martins Indi, Layun – Neves, D. Pereira, Imbula Wanga (Corona, 67.) – Tello, Aboubakar, Brahimi (Osvaldo, 67.)

Dinamo Kijev: Shovkovsky – Danilo Silva, Khacheridi, Dragovic, Antunes – Sydorchuk (Buyalskyy, 84.), Rybalka – Yarmolenko, Garmash, D. González (Belhanda, 78.) – Moraes (Teodorczyk, 86.)

Ki gondolta volna, hogy az ukrán kirakatcsapat a Sárkányok otthonában szerez fontos három pontot, amivel összekuszálták a szálakat. Pedig ez történt, még akkor is igaz ez, ha mezőnyben inkább a hazaiak akarat érvényesült, ellenben lövések számában a kijeviek voltak fölényben. Sőt, valódi ziccerei is a vendégeknek voltak, akik már az első félidő derekán eldönthették volna a találkozót, elég csak Derlis González lövését említeni, melyet Casillas hárított, majd Garmash fejelt kapufára, de a kipattanó sem jutott a hálóba, merthogy Moraes mellé lőtte. De nem sokáig kellett szomorkodnia az ukránoknak, tíz perccel a játékrész vége előtt Imbula Wanga butasága miatt büntetőhöz jutott a Dinamo, Yarmolenko nem hibázott. A folytatásban próbálkozott a Porto, szinte semmilyen sikerrel. A szünet előtt újfent a kijeviek előtt adódott ziccer, de Yarmolenko kísérletét biztosan védte a spanyol kapus. Ami a második félidőt illeti, továbbra is meddő portugál fölényben telt, viszont az ukránok voltak veszélyesebbek. Bár egy Tello-helyzettel azért jelezte a Porto, pályán van, de nem sokkal később Derlis González bebiztosította a vendégek sikerét, a gólt követően Lopetegui mester kettős cserével próbálta meg felrázni csapatát, ami hellyel-közzel sikerült is, ám még a szépítés sem akart összejönni, a lefújás előtt André André tüzelt, a megpattanó labdája csak a lécen csattant. Ezzel pedig a Kijev olyan helyzetet teremtett, amely kedvező lehet számára, hiszen a záró körben kiharcolhatja a továbbjutást is akár a Porto kárára.

mta-che
Maccabi Tel-Aviv – Chelsea 0-4 (0-1)
Helyszín: Bloomfield stadion
Vezette: Alberto Undiano Mallenco (spanyol)
Gólszerzők: G. Cahill (20.), Willian (73.), Oscar (77.), Baba (90+1.)
Sárga lap: Matic (59.), Fabregas (84.)
Kiállítva: Tal Ben Haim I. (41.)

Maccabi: Rajkovic – Dasa, Ben Haim I., Garcia, Ben Harush – Igibor, Alberman (Azulay Shlomy, 85.), Peretz – Ben Haim II. (Ben Basat, 80.), Zahavi (Itzhaki, 89.), Rikan

Chelsea: Begovic – Azpilicueta, G. Cahill, Terry (Zouma, 72.), Baba – Matic, Fabregas – Willian (Remy, 79.), Oscar, E. Hazard (Pedro, 69.) – Diego Costa

Nehezen indult, henger lett a vége. Bajnoki botladozás ide vagy oda, a Chelsea egyértelmű esélyesként vágott neki a tel-avivi kirándulásnak. Mourinho együttese ugyanis már csak a BL megnyerésével kvalifikálhatja magát a jövő évi sorozatba, no meg a tréner állása is tét volt, még akkor is, ha kimondva, kimondatlanul bízik benne Abramovics. Az első húsz percben nem volt valami nagy élvezet a találkozó, majd érkezett Gary Cahill, aki előbb kapusba fejelt, majd a kipattanót már nem hibázta el. Ezt követően próbált kijönni a nyomásból a Tel-Aviv, de kapura nem sok veszélyt jelentettek a hazaiak, ráadásul a hajrában emberhátrányba is kerültek, a védő Tal Ben Haim egyből pirossal mehetett zuhanyozni. Érdekesség, hogy a Maccabi két Tal Ben Haim-ot is nevezett a kezdőbe, a hátvéd az ismertebb, aki ráadásul korábbi együttese ellen lépett pályára. Nos, az ő kiállítása végleg megpecsételte csapata sorsát, mert a második játékrészben a londoniak azt csináltak, amit akartak. Szereztek három gólt: előbb Willian iratkozott fel, majd Oscar döntötte el végleg a találkozót, ám a végén Baba is betalált, így kiütésessé téve a Chelsea sikerét. A továbbjutás kérdése az utolsó körre marad, három csapat is eséllyel pályázik a tizenhat közé kerülésre, a Chelsea-Porto duónak van a legnagyobb sansza, bár azért a Dinamo Kijev is odaérhet, habár nem saját kezében van a sorsa.

A csoport állása:

BL_G
(fotók: uefa.com; tabella: eredmenyek.com)

Gavalovits Sándor