Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Jamie Vardy mesébe illő története

Napjainkban Jamie Vardy neve folyik a csapból is, s teljesítményét jól tükrözi az is, hogy az Aranylabda lista szűkítésének napján is jut rá idő, hírérték, sőt személy szerint szívesebben írok róla, mint a három nagy jelöltről. Szeretném, ha minél több ember megismerné az ő karrierjét! Következzék egy mesébe illő történet, bemutatjuk Jamie Vardy életét.

vardy

A kezdetek kezdete és a nagy csalódás

Hideg téli napot írtunk, 1987. január 11-én Sheffieldben! Ez a nap Jamie Vardy születésének napja, ekkor azonban még senki sem gondolta, hogy profi labdarúgó lesz a kis Jamieből. Sőt, 16 esztendősen 2003-ban is csak álomnak tűnt, nem, hogy a Premier League, de még a profi karrier is. Vardye ekkortájt a Sheffield Wednesday akadémiáján rúgta a bőrt nagy lelkesedéssel, ám közölték szüleivel, hogy gyermekük túl kicsi, alkalmatlan a labdarúgásra, ezért megválnak tőle. Nem is sejthetjük, hogy mekkora lehetett a csalódottság egy 16 esztendős ifjúban, ezt ő maga tudná csak elmesélni, ám tény ami tény, maradt az amatőr labdarúgás, s a nyolcadosztályú Stocksbridge Park Steel csapata. A “kis” Vardy idő közben aztán 178 centi magasra cseperedett, s gyári munkára kényszerült annak érdekében, hogy legyen egy kis pénze.

Felgyorsultak az események

Talán már maga Vardy is beletörődött a sorsába, hiszen 23 esztendős volt, s még mindig amatőrként szerepelt az angol nyolcadosztályban. Jött azonban egy lehetőség, a hetedosztályban szereplő Halifax Town vezetőségétől, Vardy belement a váltásba, adott egy esélyt magának, s utólag visszatekintve milyen jól is tette ezt. Igaz csak egy osztálynyi különbség volt korábbi csapatához képest, ám a ligában az év játékosának választották azt követően, hogy 27 góllal zárta első és egyben utolsó szezonját a Halifax színeiben. A hatodosztályt mint lépcsőfok kihagyta, az ötödosztályú Fleetwood Town vitte el, mellyel kiharcolta a feljutott, a sikerből  31 góllal vette ki a részét.

Rekordösszeg egy amatőrért, az áttörés pillanata

A 2012-es naptári esztendőt tapostuk, a Championshipben (másodosztályban) szereplő Leicester City pedig felfigyelt Vardy produktumára. A klub játékosmegfigyelői látták benne a lehetőséget, így javaslatukra a klub rekordot jelentő 1 millió fontot adott Vardy játékjogáért a Fleetwood Town csapatának. Amatőr játékosért Angliában még soha nem adtak ekkora összeget. Ez volt a fordulópont, a szerződés aláírása, amikor azt mondhattuk, hogy profi lett az amatőrből, a kis srácból, akit a Sheffield Wednesday alkalmatlansága miatt elküldött edzéseiről. Ekkor azonban még ott volt a legnagyobb feladat Vardy előtt, bizonyítani rátermettségét, s meghálálni a belé plántált bizalmat.

Minden kezdet nehéz, ez is az volt…

Nagy szintet ugrott Vardy, megváltozott az egész élete, életvitele egyik pillanatról a másikra. Eddig is az élete volt a foci, most azonban már a hivatásává is vált. Új társak, új közeg, maga a profizmus, edzésmunka béli különbségek, mindent meg kellett szoknia. Első szezonja ennek jegyében telt, 26 mérkőzésen kapott lehetőséget, s mindössze 4 alkalommal talált az ellenfelek kapujába. A 2013-2014-es évad azonban már más alapokon nyugodott minden, a Leicester City a feljutásért küzdött, Vardy pedig a hátára vette a csapatot, a közönség kedvence lett. Végül 16 gólig jutott, csapata pedig megváltotta a Premier League tagságot. Belekóstolni a világ egyik, ha nem a legjobb bajnokságának légkörébe, igazi jutalomjátéknak tűnt, ez azonban már a következő bekezdés…

Van-Nistelrooy-Jamie-Vardy

A Premier Leagueben 

A legnagyobbak között nem teljesített jól a Leicester, úgy tűnt, tényleg csak jutalomjátékról van szó, s a gárda egy évnyi tagság után visszasüllyed a másodosztályba. A sikeredző Nigel Pearson azonban felrázta csapatát, mely olyan végjátékot futott, melyre senki nem számított. Utolsó tizenöt mérkőzésén remekelt a csapat, de ha csak az utolsó tíz forduló alatt megszerzett pontokat nézzük, a később bajnoki címet nyerő Chelsea mögött második volt a csapat mindössze egy pontnyi lemaradással. Jamie Vardy 5 góllal zárta első szezonját a legnagyobbak között, a sikeredző Nigel Pearson pedig leköszönt, átadta a helyét az olasz sikeredzőnek, a szaktekintélynek számító Claudio Ranierinek.

Claudio Ranieri és a kiteljesedés 

Elérkeztünk a jelenbe, 2015-2016, egy hatalmas sorozat kezdte. A Leicester City 14 forduló után harcban van a bajnoki címért, s több sztárcsapatot megfricskázott, míg Jamie Vardy 14 gólnál tart, vezeti a Premier League góllövőlistáját toronymagasan, s a hétvégén a Manchester United ellen szerzett góljával egy olyan rekordot adott át a múltnak, melyről azt gondoltuk, hogy nagyon sokáig még megdönthetetlen lesz. Korábban Ruud Van Nistelroy a Manchester United színeiben tudott zsinórban tíz mérkőzésen eredményes lenni, Vardy most a 4. forduló óta nem hagyta el a pályát rúgott gól nélkül, így az új rekord az övé, immáron zsinórban 11 mérkőzésen talált be. Sorozatát hétvégén a Swansea ellenében folytathatja, vagy éppen szakíthatja meg. Piaci ára borzasztó gyorsan emelkedik, sokszorozódik, s természetesen a pletykák is megszaporodtak vele kapcsolatban. Egy azonban biztos, Claudio Ranieri nagyon megtalálta a helyét, az olasz szakember keze alatt teljesedett ki. Idén bemutatkozhatott az angol nemzeti csapatban, s úgy fest, hogy törté a Franciaország  és a kontinenstorna címszóval is bővülhet majd. Azt, pedig, hogy akkoron kinek a játékosa lesz, előre nem tudhatjuk, egyes pletykák már arról szóltak, hogy a Real Madrid már most télen megszerezné, de a Borussia Dortmund is szívesen látná a soraiban.

Kíváncsian várjuk a Vardy-story következő fejezeteit…

Őszi Ádám