Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A legidegesítőbb védők

A közelmúltban le mertem írni az általam vélt legkellemetlenebb támadókat illetve azoknak a stílusjegyeit. Hogy mitől is olyan elképesztően irritáló és frusztráló ellenük játszani. Most ugyan ezt tervezem, csak épp a védőket veszem célba. Nézzük át kik is lehetnek a legidegesítőbb védők a jelen futballban.

giorgio-chiellini-mando-a-callar-a-cristiano-ronaldo

A legutóbbi ilyen írásban három pontot adtam meg mint, kiindulási alap, amolyan kritériumokat. Ez a három a játékstílus, az alkat és a tudás volt. Ezeket használva fogok megjelölni pár védőt név szerint, akik meg tudják testesíteni azokat a törőket, akiktől az ember szőrén feláll a hát. Ahogy az ezelőtti posztban, úgy itt is mellékelek egy kis “helpet”, hogyan lehet őket túljátszani. Hátha valaki hasznát veszi (remélem nem).

1. Chiellini: Atyaég. Na most ő az a védő, aki nem válogat az eszközökben amikor meg akar téged állítani. Teljesen ütemtelenül és kíméletlenül szál beléd bármikor. Szóval játékstílusa az meg van ahhoz, hogy pont az első helyen legyen a legidegesítőbb listán, mármint legidegesítőbb védők listán… az én listám nem az..ugye?! A játékstílusához hozzáadódik, hogy rettentően sunyi módon tudja felidegelni az ellenfeleit továbbá, bizony a Juve bekkjének van némi ereje. Mondjuk nem ugrik magasra, de legalább lekönyököl és a földre visz. Sosem fogom elfeledni, amikor a BL elődöntőben Ronaldot a fél pályán elkaszálta. Az valami fergeteges volt (persze negatív értelemben). Mit kezdesz vele? Egy ilyen típusú embernek le kell törni a szarvát, már ha van hozzá bátorságod.

2. Ivanovic: Az elemi erő. Az ember olyan masszív, mint egy hegyomlás. Az életbe nem ütköznék vele. Bár rájár a rúd a csapatára és ő rá is ebben az idényben, de aki hosszú ideje figyeli a szerbet,az láthatta, hogy mellette úgy megtolni egy labdát, hogy te is állva maradj nem igazán lehet. Olyan alkarja van, mint ide Moszkva. Fizikai erejénél már a testi ereje a nagyobb (poén). Hozzáadod a vérmérsékletét és akaratát akkor egy szerb terminátorral állsz éppen szemben.
Mit csinálsz vele? Nem mész a közelébe!!

3. Marcelo: Trükkös figura mert futsz a labdával és elfog a kacarászás, ha megpillantod, ahogy a hajszerkezete önálló életre kell, miközben rohan feléd. Szóval nevetsz rajta, de elveszi tőled a labdát. Utána sprintelsz mert szerinted csalt azzal, hogy megnevettet, de mikor utoléred, rájössz hogy nem érted utol, mert kicselezett rég. Megint utána mész, de nem tudod elérni a fürtjeit. A brazil rettentően technikás. Úgy gondolom, hogy az egyik, ha nem a legképzettebb szélső védő a földkerekségen. Ezen okból kifolyólag bérlet helye van ezen a listán. Hogy képzeli egy szélső védő, hogy ügyesebb legyen nálam, aki támad. Hogy?! Kérdem én..
Mit kezdesz vele? Megpróbálsz nem nevetni miközben fut.

4. Barzagli: A régi olasz védőiskola talán utolsó embere. Nagyon, de nagyon kevésszer esik szó róla bármilyen fórumon. Elképesztő ez a pasas. Kiváló ütemérzéke van, nagyszerűen helyezkedik, meg van a fizikális ereje, mindent tud, amit csak tudni lehet a védekezésről és a támadókról. Amennyiben a védőknek lenne egyeteme, akkor ő ott mint egyetemi docens tarthatna előadásokat. És pont ezért idegesítő. Mert nem tudsz mellette elmenni, ha igen.. miket beszélek.. nincs igen, nincs olyan opció amikor te eltudsz mellette menni. Amikor alszol és belekezdesz egy álomba, ahol épp vezeted a kapuja felé a labdát, Barzagli beleálmodik a képzeletedbe és leszerel, de annyira levédekezik téged, hogy még takaródat is elveszi az este.
Mit kezdesz ellene? Mit kezdenél?! Semmit…

5. Mangala: Amennyiben Ivanovicra mondtam, hogy hegyomlás, akkor Mangala maga az Alpok. Ember nem lehet ekkora mint ő. Olyan testi ereje van amivel nem lehet bohóckodni. Nincs az a pénz amiért én, mint támadó felugorjak vele, vagy birkózzak ellene a labdáért. Akik jobban figyelik az angol bajnokikat, azok azért tudják, hogy a francia technikailag nem legképzettebb, de ha valakit utolér az már az árnyékától is összecsinálja magát. Ő pont ezért idegesítő. Ahogy az Alpokat sem tudják elmozdítani, úgy őt sem fogják kibillenteni az egyensúlyából.
Mit kezdesz ellen? Mielőtt neki mennél, gyúrj egy keveset…

Összességében most is felvonultattuk az erőset, a technikásat, az okosat és sunyit. Egyszóval  legidegesítőbb játékosokat. Mint ahogy a támadóknál, úgy a védőknél is igaz az, hogy alapvetően mindenki irritáló, aki megpróbál minket megállítani szent küldetésünkben, de ezek az emberek különösen. Jobban mondva ezek a stílusú játékosok.

fotó: metafootball.com

Borbély Szabolcs