Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Aranycipő: Íme a legfrissebb lista! – Top10

Legutóbb két hete, még november 16-án jelentkeztünk az aranycipővel foglalkozó cikksorozatunkkal. Európa leggólerősebb csatárai kitettek magukért, s szépen gyűjtögették a pontokat. Noha a listán szereplő nevek nem változtak, helycsere azonban volt bőven.

aranycipo

Kezdjük először is azzal, hogy megszokott egyszerű táblázatunkat egy új szegmenssel bővítettük, az új oszlop a játékperc nevet kapta. Így azt is megtudhatjátok, hogy egymáshoz képest az éllovasok hány játékpercet töltöttek a pályán az idei szezonban. Fontos, ám remélhetőleg ezt már tudjátok, hogy az aranycipőért folyó versenybe csakis a bajnoki mérkőzések számítanak bele. A honi, illetve a nemzetközi kupasorozatokban szerzett gólokat nem számlálja a díj, az Aranycipő, melyet jelenleg a 2015/2016-os szezonban a Borussia Dortmund támadója Aubameyang vezet. A gaboni csatárcsillag legutóbbi két bajnokiján háromszor tudott eredményes lenni, ezzel pedig letaszította az élről az ukrán Shakhtar Donetsk gólgépét Alex Teixeirat. A brazil labdarúgó két találattal gyarapította góljainak számát, ám esetében ugyebár a gólszorzó alacsonyabb a liga rangjával párhuzamosan.

Robert Lewandowski esetében a gólcsap elzárult, a lengyel nem tudta gyarapítani góljainak számát, s pontszámban be is érték. Listánkon csupán azért szerepel előrébb, mint Neymar, vagy éppen a szintén 28 pontos Jamie Vardy, mert kevesebb játékperc alatt érte el azt. Jamye Vardy immáron 11 zsinórban 11 fordulón át eredményes tudott lenni csapatában, ezzel pedig ott van az élmenők között. Jelenleg ő a Premier League legeredményesebb játékosa, s átadta a múltnak Ruud Van Nistelroy rekordját, mely zsinórban tíz góllal abszolvált bajnoki mérkőzés volt. Neymar egyszerűen megállíthatatlan az utóbbi hetekben, ez pedig egyelőre Messi visszatérésével sem változott.

Az imént említett három labdarúgót követi Thomas Müller, a Bayern München gólgyárosa ott van csapattársa Lewandowski nyomában, s már csak egy gól van köztük. Nemanja Nikolics szerényebben termel, most hétvégén eredményes tudott lenni, előtte azonban gól nélkül abszolválta csapata bajnokiját, s esetében se feledjük, a gólszorzó alacsonyabb.

Három-három góllal jelentkezett Luis Suarez és Gonzalo Higuain, ezáltal pedig kijelenthetjük, hogy listán belül is csökkentek a különbségek, roppant szoros az élmezőny. A listánkon nem véletlenül nem szerepel ezúttal tizedik labdarúgó, ugyanis többen is azonos pontszámmal állnak. Legközelebb ez másként lesz, játékperchez mérten, majd megállapítjuk, ki érdemli ki a nívós tízes lista tagságát.

Gold cipő

Őszi Ádám