Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I-es holtszezon összegző: Előre vagy hátra? – 1. rész

Hétvégén folytatódnak az OTP Bank Liga küzdelmei. Február 10-én vége a magyar átigazolási időszaknak is. Az elkövetkező napokban számba vetjük, milyen változások történtek a télen az élvonalbeli csapatainknál. (pár igazolás esetleg kimaradhat, hisz pl. a mai napon még csak február 9 van)

Kezdjük a sort, a jelenleg utolsó helyen található Békéscsabával. Már nyáron látni lehetett, hogy több átigazolás is hibás döntésnek tűnhet. Ezek elég hamar be is igazolódtak, hisz nyár végén gyorsan még pár igazolást nyélbe ütöttek, de Vaskó, Vadász se tudott abban segíteni, hogy az utolsó helyről elkerüljenek. Télen folytatódott a keret átalakítása, most inkább a támadó szekciót igyekeztek megerősíteni, hisz a 17 lőtt gól, nagyon kevés volt. Így meccsenként az 1 lőtt gólt se érték el a viharsarkiak.

Távozott a szerb edző által, ősszel 6 meccsen csereként pályára küldött Kertész Tamás, aki csatár erényeit, inkább az nb3-as csapatban mutatta meg, hisz ott lőtt 5 gólt. Ő ősszel Debrecenből volt kölcsönben, s most oda is tért vissza. Elképzelhető, hogy az átigazolási időszak végéig onnan is tovább áll.

2 év után a védelemben és a középpályán bevethető Bagi István is új csapatot kereshetett magának. A tavalyi NB2-es bajnokságban meghatározó játékos, az őszi szezonban összesen 5 meccsen lépett pályára, melyeken 3-szor kezdett, s 2-szer csereként állt be. Az egykor Kecskeméten és Mezőkövesden az élvonalban is játszó játékos, tavasszal Kisvárdán mutathatja meg, hogy kár volt elengedni.

Nincs már Békéscsabán az ősszel 7 mérkőzésen kezdő, szlovák hálóőr Lubos Ilizi se. Magyarországon korábban az NB1-ben a Vasasban, a 2.vonalban Sopronban is megfordult, 34.évében járó kapus, arról híres, hogy nagyszerű bravúrokat képes bemutatni, de sokszor hajmeresztő hibákkal rontja addigi kiváló produktumát. Emlékezhetünk rá az ősszel, hogy a Ferencváros elleni meccsen, végig kiválóan védett, de Böde lövését úgy bevédte, hogy a csapata 1-0-ra kikapott.

Távozott, az egykor szép jövő előtt álló Szilágyi Péter is. Róla tudni kell, hogy 2007 májusában góllal mutatkozott be a bajnok Debrecen csapatában, többször elmondták róla, a jövő embere lehet, de úgy néz ki, hogy sajnos 2.osztályú focira képes. Megfordult az élvonalban már a Vasasnál is kétszer, a Lombard Pápánál, s most Békéscsabán is. Ősszel 12 meccsen 1 gólt lőtt, valljuk be, egy csatártól az elég kevés. Igaz egyik meccsen se volt végig a pályán, mert vagy becserélték (8), vagy idő előtt kellett elhagynia a pályát (4). Szilágyi tavasszal a Fradi fiókcsapatánál a Soroksárnál mutathatja meg, kár volt róla könnyedén lemondani.

Nézzük, az érkezőket. Statisztikák, nevek alapján, ugyanis erősödött a lila – fehér alakulat. Legnevesebb érkező Nathan Eccleston, a Manchesterben született, Liverpoolban a Premier League – ben (2 mérkőzés) is bemutatkozó, angol U17-es (1-szeres) válogatott csatárnak ősszel nem volt csapata. Ebből adódóan, mivel nincs játékban, egy kicsit zsákba macskát vett, Zoran Spisljak csapata. De tavasszal majd kiderül, hogy jó döntés volt –e.

Eccleston kezdőcsapatba kerülését, a szlovák Matus Paukner akadályozhatja meg. Az ősszel a szlovák 2.vonalban 17 meccsen, 17 gólt szerző játékos, nem tűnik rossz vételnek, hisz a meccsenként 1 gólos mutató, bármelyik bajnokságban szép teljesítménynek számít. Nyáron lesz 25 éves, tehát a legszebb futballista kórban van, s 2,5 évre írt alá a viharsarki alakulathoz.

Még egy külföldi játékost igazolt télen, Békés megye legmagasabban jegyzett klubja, igaz Vukasin Polekszicset, nem kell bemutatni egyetlen magyar labdarúgásért rajongó szurkolónak. A montenegrói válogatott kapuvédő, már nyáron is közel állt, ahhoz, hogy Békéscsabán folytassa, de váratlanul végül hazájába szerződött a FK Sutjeska Niksic csapatához. Idén januárban volt 10 éve, hogy előszőr Magyarországra szerződött, s ezt a fél évet leszámítva végig itt is játszott a kiváló cerberus. 149 meccsen 1 gólt szerezve védte a Tatabánya, a Debrecen, a Kecskemét, ismét a Debrecen, végül a Pécs kapuját. Várhatóan hamarosan magyar állampolgár lesz, így a brazil Fabio, és az ukrán Svedyuk után egy újabb olyan külföldi lesz a keretben aki nem számít külföldinek

Takács Péter volt az első téli érkező, vele a középpályát szeretné stabilizálni a korábban Újpesten is vezetőedzőként tevékenykedő Spisljak A diósgyőri nevelésű középpályás megfordult már ifista évei alatt az MTK-ban is, utána pedig Diósgyőr, Pápa, Diósgyőr, Mezőkövesd útvonalon jutott el jelenlegi állomáshelyére. A 2009-es ifi vb-n bronzérmes csapat tagja (3 meccsen játszott a vb-n), eddig 115 élvonalbeli szereplésnél jár, s pont a középpálya stabilizálása lesz a fő feladata. Ősszel könnyedén játszották át a csabai középpályát, a 44 kapott gól, nem csak a kapusok, a védők, hanem a középpályások hibája is. Takács tökéletes megoldásnak tűnik, hogy minél többször labdát szerezzen, s indítsa támadásba az ővéit. (s még gólerősnek is számít, hisz az előző szezonban, igaz az nb2-ben 12 gólt szerzett)

Többször láthattuk, akik az edzőmeccseket figyeltűk télen, hogy pályára lépett a lila – fehéreknél Hudák Martin, a Puskás Akadémia növendéke. Már nem épp a tehetség kategóriába tartozó játékos napokban lesz 22 éves, de még nem jelentették be sehol az érkezését. Az MLSZ adatbankja szerint, viszont február 2 óta, a Békéscsaba igazolt játékosa, (kölcsönbe érkezett), az eddig 12 élvonalbeli összecsapáson pályára lépő középpályás.

Összegezve: elképzelhető, hogy még szerdáig érkezik pár játékos. Igaz, akkor megint az utolsó pillanatban esne be új igazolás, de Spisljak debreceni kapcsolatait ismerve, elképzelhető, hogy onnan fog még betoppanni valaki. (a védelembe és a középpályára, szerintem még kellene 1-1 játékos) Ennek ellenére, a többi csapat erejét ismerve, úgy gondolom, óriási bravúr kellene ahhoz, hogy jövőre is élvonalbeli meccseket rendezzenek az idén 104 éves klub stadionjában.

Esély a bent maradásra: 20%

Külföldiek száma: 7

Fiatal tehetségek: (akik 1995.01.01 után születtek)

Szalai Dániel 16 NB1-es meccsen, 0 gólt lőtt, az előző szezonban még Kecskeméten szereplő fiatalember, de csatár létére sokszor a középpályán játszott. Ősszel inkább az NB3 – as csapatban vették számításba, hiszen ott 12 meccsen 1 gólt ért el, míg az élvonalban 6-szor lépett pályára. Tavasszal több lehetőségben bízhat, ha Békéscsabán a bent maradás mellett a 3 millió Forintra is igényt tartanak.

Oláh László ősszel 1 meccsen játszott, még az első fordulóban, de még az NB3-ban is ritkán jutott szóhoz (7) a tavaly nyáron a Vasas piros – kék szerelését, lila –fehérre cserélő középpályás,

Viczián Ádám sokan az új Bödének tartják a már 15 évesen NB2 szereplő csatártehetséget. Hihetetlen, hogy az 1995-ben született Viczián, már 2011-ben a 2. vonalban, két meccsen pályára lépett, igaz utána ismét háttérbe szorult. Meghatározó játékossá az előző szezonban vált, amikor már 17 meccsen 2 gólt szerzett, de most ősszel lett már kirobbanthatatlan, hisz 19 meccsből 13-szor játszott, s 2 gólt szerzett. Sajnos megsérült, egyelőre bizonytalan, mikor térhet vissza a pályára.

Endrődi Dávid