Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I-es holtszezon összegző: Vajon bennmarad a Felcsút? – 2. rész

Hétvégén folytatódnak az OTP Bank Liga küzdelmei. Február 10-én vége a magyar átigazolási időszaknak is. Az elkövetkező napokban számba vetjük, milyen változások történtek a télen az élvonalbeli csapatainknál. (pár igazolás esetleg kimaradhat, hisz pl. a mai napon még csak február 9 van)

14041449203_0d227e3f4a_b

Cikksorozatunk (NB I-es holtszezon összegző) további már megjelent részei:

– Békéscsaba: Előre, vagy hátra? – 1. rész

Kiesésre áll a Puskás Akadémia „féltávnál”, hisz az őszi utolsó forduló eredménye miatt, mikor is ők Szombathelyen kikaptak a Vasas pedig legyőzte a Honvédot, hirtelen a 11. helyen találta magát Robert Jarni csapata. Ennek szellemében is telt a tél, hisz az akadémiai csapat, mostanra eléggé „megöregedett”. Télen több fiatal játékos is a felnőtt csapattal készült, de a mai napon a csapat hivatalos weboldalát nézegetve, ezen játékosok (Tóth Balázs – kapus, Lipcsei Ádám, Erdei András, Péter Bence) a PAFC II. keretéhez tartoznak.

Kezdjük itt is a sort a távozó játékosokkal. Ősszel 1 mérkőzésen őrizte a Puskás kapuját Horváth Tamás, a Videoton kölcsönben itt szereplő kapusa. Ezen az 1 meccsen, jubilált, hisz 25. NB1-es mérkőzésén játszott az élvonalban a korábban Újpesten és Mezőkövesden is védő lassan 28 éves kapuvédő. Pintér Attila anno a válogatott keretbe is meghívta, így nem okoz meglepetést, hogy vele képzeli el az újra élvonalba vágyó matyóföldi alakulat kapusposztját.

Hudák Martinról már írtam a Békéscsabánál, hogy ősszel 8 meccsen játszott az élvonalban, 12-szer viszont a 2.csapatban is szóhoz jutott, ezeken a meccseken 2 gólt lőtt.

8-szor játszott az OTP Bank Ligában Pintér Bence (9/1 NB3) is, aki az élvonalban idén nem szereplő, de korábban ott 14 – szer már pályára lépő Spandler Csabával (NB3 7/-) közösen a szomszédos NB2-es Csákvár keretéhez fog tartozni tavasszal. Mind a két játékos 1996-os születésű, tehát mindenképp játékra van szükségük a fejlődéshez, ezt Csákváron megkaphatják.

A legnevesebb távozó egyértelműen Tischler Patrik, aki a Puskás kispadjáról a Videoton kezdőjében is találhatja magát. Az előző szezonban kiválóan szereplő házi gólkirály (igaz, mi lett volna, ha az utolsó pár meccsen nem lő annyi gólt…), ősszel meglehetősen rossz mutatókkal bővítette statisztikáját. A 18 meccsen 3 szerzett gólja, még akkor is gyenge, ha tudjuk, hogy 9-szer becserélték, illetve 3-szor le, de így is több, mint 1.000 percet töltött a pályán. Többen már nyáron pedzegették, hogy esetleg Nikolic Nemanja helyettese lehetne a Videotonnál, ez most télen be is következett.

Nincs már a keretben, a horvát védő Ivan Herceg aki 6 mérkőzésen öltötte magára Felcsút kék – sárga mezét. Róla még sehol nem írták meg, hogy távozott, de, ha a keretet böngésszük nem találkozunk a nevével.

Fiatal magyarok távoztak, helyükre két rutinos magyar válogatott érkezett. A védelemben lehet a csapat erőssége a 28 éves Forró Gyula, aki az előző szezon kiváló futballja után, idén Újpesten eléggé háttérbe szorult. Sérülések is nehezítették dolgát, így sajnálatára távoznia kellett a lila – fehérektől. A IV. kerületi klub mezét ősszel stílszerűen négyszer viselte a korábban a válogatottban is bemutatkozó (Dárdai Pálnál 3-szor szereplő), eleddig 92 meccsen 3 gólt szerző balhátvéd.

Zsidai László, sokak meglepetésére, a Debrecen piros – fehér szerelését adta le, abba bízva, hogy Felcsútról visszakerülhet esetleg a válogatottba is. A lassan 30 éves középpályás, eddig 189 meccsen 10 gólt szerzett az élvonalban, de ősszel többször is sérülések hátráltatták, ennek ellenére 13 mérkőzésen 1 gólt és 1 öngólt elért. Posztján itt is kemény ellenfelekkel találja szembe magát, hisz Márkvárt Dávid és Stipe Bacelic – Grgic ősszel a gyengén teljesítő felcsúti legények közül bőven kitűnt.

Elfogytak az érkező magyarok, jöhetnek a külföldiek, nézzük először azokat, akiket már ősszel is láthattunk, csak másik magyar csapatban.

Kapuba Filip Pajovic érkezett, aki ősszel olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy pár napig még az is kérdéses volt, tudja – e folytatni pályafutását. Szerencsére igen, s most Pogacsics Krisztiánnal küzdhet meg, a kezdő csapatba kerülésért. Tavaly tavasszal mutatkozott be a Videoton első csapatában a 2011 óta Magyarországon szereplő szerb játékos. Mivel ilyen fiatalon, ilyen rég óta itt játszik, így nem számít külföldinek… Ősszel sérülése előtt 1 meccsen, a Diósgyőr elleni győzelem alkalmával állt a fehérvári kapuban.

Geoffrey Castillion az Ajaxban nevelkedett csatár, aki korábban megfordult a holland utánpótlás válogatottakban is (U17 4/2; U18 2/1; U19 6/2), előmenetele nem azt mutatta, hogy fél év után a Debrecen kölcsön adja valamely másik csapatnak. Jól is indult a holland és suriname – i ősök leszármazottja, hisz az Európa Liga 4 selejtező meccsén 3 gólt lőtt. A bajnokságban viszont 15 meccsen elért 2 gól, nagyon kevés, egy olyan csapatnál, mely a támadó focit játssza. Nagy volt a konkurenciája is, Felcsúton igazából “csak” Lencse Lászlóval kell megküzdenie a kezdőbe kerülésért, igaz a két csatár akár együtt is a pályán lehet.

Karol Mészáros január közepén csatlakozott a Puskás Akadémia keretéhez a jobbszélső. A középpályás ősszel 8-szor lépett pályára a Slovan Bratislava csapatában a Fortuna Liga (szlovák élvonal) küzdelmeiben, mellett 4 Európa Liga mérkőzésen 3 gólt szerzett. Nyáron lesz 23 éves a korábban 20 U21-es utánpótlás válogatott meccsen 3 gólt szerző szlovák játékos.

Dmytro Lepa az ukrán élvonalbeli Metaliszt Harkiv csapatától érkezett. A támadó középpályás a 1 gólpasszt jegyez 12 meccsen az őszi szezonban, s a kupában 1 mérkőzésen 1 gól a mérlege. Idén lesz 28 éves az eddig az ukrán Premier Ligában 133 meccsen 10 gólt és 10 gólpasszt jegyző labdarúgó. Korábban az ukrán utánpótlás válogatottban 11 meccsen 2 gólt szerzett.

Múlt héten jelentették be, hogy kölcsönbe érkezik a szintén jobbszélső sokszoros ukrán utánpótlás válogatott (U17-től U21-ig minden korosztályban megfordult) Vyacheslav Churko. A 23 éves játékos ősszel 14 meccsen 1 gólt és 2 gólpasszt ért el. (összesen eddig az ukrán élvonalban 57/9-es mérlege van) Eddig csak Ukrajnában játszott, a magyar állampolgársággal (tehát szintén nem légiósnak számító) is rendelkező labdarúgó.

A tavasz majd megadja, hogy jó döntés volt –e, télen az akadémistákat elengedni. Már nyáron is több tehetségesnek tartott játékost hagyta el Felcsútot, s Robert Jarni egy új irányba indította el a felcsúti labdarúgást. Az szép, a helyi vezetőktől, hogy télen nem váltották le, s megerősítették pozíciójában, s inkább megint a fiatal játékosok helyett idősebb, vagy külföldi focistákban bíztak.

Esély a bent maradásra: 50%

Külföldiek száma: 9 (ebben benne van Pajovic, és Churko is, akik magyarok…)

Fiatal tehetségek: (ki számít fiatal tehetségnek? aki 1995.01.01 után született)

Zsótér Donát, még a következő szezonban is csapat pénzszerző forrása lehet, hisz 1996-ban született. Sajnos ősszel sérülések hátráltatták, ezért csak 7 OTP Bank Liga meccsen jutott szóhoz, melyeken 1 gólt szerzett. A Puskás II-ben az NB3-ban 4/1 –es mutatóval zárta az őszt. Az előző szezonban már bemutatkozhatott az élvonalban, először Dunaújvárosban, majd a Puskás Akadémiában szerepelt. Tehetséges szélsőjátékos, aki eddig még nem mutatta meg igazán, hogy mit is tud. Posztjára érkeztek az ukrán játékosok. A másik oldalon Pauljevic-csel küzdhet meg a kezdőbe kerülésért.

Sallai Roland, vitathatatlanul, ha összeállítanánk, most a 10 legtehetségesebb magyar U21 alatti játékos listáját, rajta lenne. 1997-ben született, s már az előző szezonban is játszott a Puskás Akadémia felnőtt csapatában. Az előző szezonban 16 mérkőzésen 2 gólt ért el, addig ősszel ugyan csak 1 gól szerepel a neve mellett, de pályára lépett az összes mérkőzésen. Többször lecserélték, ami egy fiatal (19 éves lesz májusban) játékosnál bőven belefér.

(Érdekes módon, a Puskás Akadémia első keretében, csak 2 1995 után született játékos szerepel.)

Esély az Eb szereplésre:

Fiola Attila: hol jobb hátvéd, hol középhátvéd, játszott a norvégok elleni pót selejtezőkön, ha egészséges, s hasznos játékát tavasszal is mutatja, biztos vagyok benne, hogy szerepelni fog a válogatott keretében.

Márkvárt Dávid, majdnem úgy kezdtem, hogy fiatal tehetséges védekező középpályás, de Márkvárt idén már 22 éves lesz, tehát már „focista korban van”. Sok helyen az a hibás megállapítás, hogy 22 éves, fiatal tehetség. Nem. Egy 22 éves játékosnak minden héten játszania kell csapatában, ha komolyan gondolja labdarúgó pályafutását. Márkvárt játszik, még azért hibák is jellemzik játékát, de már 84 élvonalbeli mérkőzés a lábában van. Inkább jóindulatnak nevezném, hogy nevét beírtam lehetséges Eb résztvevőnek, de előtte a tavasz, bizonyítsa, helye van Franciaországban.

Sallai Roland: amint említettem az egyik legtehetségesebb magyar U21-es középpályás, s mivel Storck kapitány szokott meglepőeket húzni, elképzelhető, hogy a magyar foci egyik nagy tehetségét is magával viszi Franciaországba. Azért, ha repülni szeretne, az őszi 19/1-es mutatójánál jóval jobb produktummal kell kirukkolnia.

Endrődi Dávid