Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I-es holtszezon összegző: Az egykori szövetségi kapitány újra munkában – 4.rész

Hétvégén folytatódnak az OTP Bank Liga küzdelmei. Február 9-én vége a magyar átigazolási időszaknak is. Az elkövetkező napokban számba vetjük, milyen változások történtek a télen az élvonalbeli csapatainknál. (pár igazolás esetleg kimaradhat, hisz pl. a mai napon még csak február 9 van)

egervári

Cikksorozatunk (NB I-es holtszezon összegző) további már megjelent részei:

– Békéscsaba: Előre, vagy hátra? – 1. rész
– Vajon bennmarad a Felcsút? – 2. rész
– Új útra lépett a Vasas – 3.rész

Nagy tervekkel vágott neki a bajnokságnak a Diósgyőr. A kimondott cél az első 6-ba kerülés volt, de sok szurkoló merészebb célokat szőtt. Ennek ellenére csalódás keltő, az őszi 9. hely, ezért télen edzőt is váltott az addig Bekő Balázs által irányított miskolci csapat. Az új edző nem más, mint a korábbi szövetségi kapitány Egervári Sándor lett, aki a hollandok elleni 8-1-es vereség óta (tehát 2013 ősze) nem vállalt edzői állást. Segédje, pedig a legnagyobb kispesti király Pisont István lett, aki akár a későbbiekben majd az utódja is lehet. A tavasz az építkezés folytatásáról fog szólni, hisz nyáron a keret jó részét már lecserélték, télen csak kisebb változtatás volt. A korábban légiósok hadát alkalmazó Diósgyőrnél, most tavaszra 4 külföldi játékos maradt a keretben.

Roka_GezaTakacs_Tamas1-650x435

Távozó játékos között legelőször Takács Tamást érdemes megemlíteni, aki „feljebb bukott”, hisz Debrecenbe igazolt. Az ősszel 12 mérkőzésen egyetlen találatot sem jegyző csatárt már nyáron is csábították a hajdúságba, de akkor még nem engedték a miskolci vezetők. Most télen viszont, jött a megkeresés, s a vajdasági származású Takács tovább is állhatott. Posztján ott van Novothny, Griffiths, Bacsa és a fiatal Boros Gábor, tehát annyira, nem fog hiányozni, az eddig 38 élvonalbeli meccsen 5 gólt szerző erőcsatár.

Szintén nincs már „Borsod fővárosában”, az ősszel 4 meccsen a kispadig jutó 3. számú kapus Bősz Levente, aki korábban Újpesten nevelkedett. 1,5 éves miskolci időszakában 11-szer az első csapat kispadjáig eljutott, s emellett a 2015/16-os szezonban az NB3 Keleti csoportjában szereplő Diósgyőr II kapuját 3-szor védhette. Az MLSZ adatbázisa szerint jelenleg még nincs új csapata.

Mialatt a cikket írtam, többször felnéztem a DVTK hivatalos honlapjára, esetleg megtörtént –e már a korábbi kulcsemberekkel a szerződésbontás, vagy esetleg értékesítették a játékjogukat, hisz már nem számítanak a továbbiakban Senad Husic és Miroslav Grumic szolgálataira. A bosnyák balhátvéd ősszel hosszú ideig volt sérült, 4-szer szerepelt bajnokságban. Posztján ott van a fiatal Nemes Milán, a korábbi pápai Németh Milán, s ezen a poszton is bevethető Tamás Márk. Valljuk be, luxus is lett volna a tartaléksorban egy külföldi játékost tartani, aki így valószínűleg 2,5 éves miskolci pályafutását 40 meccsel és 2 élvonalbeli góllal zárta.

A szerb Grumic 2011 februárja óta Magyarországon játszik. Megfordult korábban Kaposváron és Pécsen, mind a két helyről az anyagi gondok miatt kellett tovább állnia. Egy időszakban a korábbi edző Tomislav Sivic próbálkozott vele védekező középpályásként is, de az ő igazi posztja a csatár, annak ellenére, hogy 116 korábbi NB1-es meccsén, összesen 26 gólt szerzett. Vele kapcsolatban emlegették az átigazolási időszakban a Békéscsabát és az Újpestet is. Elképzelhető, hogy az átigazolási időszak lejárta előtt talál magának másik magyar csapatot.

elek

Érkező oldalon igazából egy nevet véshetünk fel, hisz Elek Ákos tért vissza Kínából. A Csangcsun Jataj együtteséből, szinte menekült haza Elek. A helyi életkörülményeket nem tudta megszokni, pedig keresetével teljes egészben meg volt elégedve. Elek a középpályán tátongó lyukat lesz hivatott betölteni, hisz ősszel 20 gólt szerző és 30-at kapó Diósgyőr keretéből nagyon hiányzott egy olyan játékos, mint ő. Annak ellenére, hogy a posztján (védekező középpályás), ott volt a nagyon tehetséges Kitl Miklós, Halmai Ramón, a kanadai James Manjrekar és Egerszegi Tamás is.

Új játékosnak, de nem új igazolásnak tekinthetjük a nagyon fiatal 1998-as születésű kapust Zöldesi Illést, aki nem valószínű, hogy pályára lép tavasszal a DVTK felnőtt együttesében, de már ott kopogtat a kezdőcsapat közelében.

Másik fiatal tehetség, akit Egervári Sándor vitt fel a felnőttekhez az 1997-ben született Ternován Patrik, akinek édesapja Ternován Ferenc 1997 őszén mutatkozott be, az akkor még Diósgyőri FC néven szereplő helyi labdarúgó csapatban. Az idősebb Ternován szintén középpályás volt, s 34 meccsen 2 góllal boldogította a helyi szurkolókat az élvonalbeli pályafutása alatt.

Esély a bent maradásra: 70%

Külföldiek száma: 4

Fiatal tehetségek: (ki számít fiatal tehetségnek? aki 1995.01.01 után született)

Nemes Milán, az 1996-ban született balhátvéd, egyre inkább helyet követel magának a miskolci kezdőcsapatban. A helyiek mindig nagyon is szeretik a „hazai nevelést”, s ez Nemesre nagyon is igaz, hisz pályafutása alatt, csak diósgyőri csapatokban játszott. Az előző szezonban, Sivic mester távozása után mutatkozott be az élvonalban, miután Vitelki Zoltán jól ismerte, hisz az utánpótlásban dolgozott. 3-szor küldte pályára a tehetséges játékost, s bizonyította tehetségét, hisz a nyári edzőváltás után is a nagyoknál maradhatott. Bekő Balázs 9 mérkőzésen szavazott bizalmat a helyiek új kedvencének. A téli edzőmeccsek alapján, Egervári Sándor is számol vele.

Kitl Miklós, volt az a játékos nyáron, aki aláírásáért nyáron sorban álltak a magyar csapatok. Miután korábbi egyesületét a Kecskemétet kizárták a licence adó bizottság döntése nyomán, biztos volt, hogy Kitl nem fog az alacsonyabb osztályba süllyesztett klubnál maradni. Megjárta Csehországot is, ahol a korábbi debreceni edző a Sparta Praha-nál akkor dolgozó Miroslav Beranek egy edzés után hazaküldte. Pár napra rá, Kitl követte korábbi mesterét Bekőt Miskolcra. 1997-ben született, sokat kell játszania, hogy pár éven belül teljesüljön az álma, s külföldre igazolhasson. Sajnos a múlt héten edzőmeccsen megsérült, még nem tudni mikor térhet vissza a pályára.

Boros Gábor a Felvidéken született fiatal csatártehetség, első mérkőzésén góllal mutatkozott be az élvonalban, egyből minden újság vele akart interjút készíteni. Nagyon tehetséges fiatal játékos, aki gólja után pár nappal szerezte meg a magyar állampolgárságot, ugyanis nagy álma, hogy magyar válogatott lehessen. Idén ősszel csak 2 meccsen léphetett pályára, de biztos vagyok benne, Egervári Sándor meg fogja adni a lehetőséget az ifjoncnak.

Esély az Eb szereplésre:

Elek Ákos nem véletlenül azzal a céllal jött haza, az eddig 37 válogatott meccsén 2 gólt szerző idén 28 éves középpályás, hogy szem előtt legyen. Storck eddigi kereteiben benne volt, úgyhogy nagy eséllyel pályázik az Eb szereplésre.

Képforrás: www.dvsc.hu;  www.rangado.hu

Endrődi Dávid