Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

UEFA Ifjúsági Liga: A Real Madrid örült, az Atletico nem

Nagyon érdekes ponthoz érkezett az UEFA Ifjúsági Liga idei kiírása. A sorozat idén új formátumban kerül lebonyolításra, ami a nyolcaddöntők esetében különösen látványos.

youth

Ezekben a napokban találkozik a két sorozat: a BL-ág csoport másodikjai csapnak össze a bajnoki ág talpon maradt nyolc csapatával. Ahogy azt az ifi BL-ben megszokhattuk, csak egy mérkőzésen dől el a párharc továbbjutója, ezúttal pedig a nem BL résztvevő klubok adhattak otthont a mérkőzéseknek. Érdekes volt látni, hogy a két mezőny között mégis mekkora a különbség – vajon a BL sztárklubjainak csak a nevük nagy? Nos, az első tapasztalatok alapján a korosztályos nemzeti bajnokságok győztesei semmivel sem rosszabbak, mint a sztárklubok. Mondhatjuk ezt, hiszen kedden mind a három találkozón hazai siker született. Győzött az Ajax, az Anderlecht és az angol színeket képviselő Middlesbrough is.

A szerdai eredmények már nem voltak ilyen egyértelműek. Kezdésként épp a BL-ből érkező AS Roma tudott nagyon simán nyerni: 4-0-ra verték a Red Bull Salzburg csapatát, az osztrákok ráadásul kettős emberhátrányban fejezték be a találkozót. Ez az eredmény Ausztria utánpótlásának erősségét ismerve azért elég érdekes – ha a Roma kap ki 4-0-ra azon sem kellett volna csodálkozni. Gólokban nem volt hiány a Pribram-CSZKA és a Midtyilland-Atletico Madrid mérkőzéseken sem. Előbbinek 2-2, utóbbinak 4-4 lett a vége – mindegyik esetben büntetők döntöttek a továbbjutás sorsáról. És habár az Atletico az egész mezőnyt tekintve egy nagyon erős csapatnak tűnt, meglepetésre kiesett. Ahogy a CSZKA Moszkva is. A csehek továbbjutása még azért nagyjából érthető, de a dánok különösen nagy bravúrt hajtottak végre – már most túlteljesítettek minden elvárást.

A Puskás Akadémiát kiejtő Celtic a Valenciát fogadta és előzetesen úgy tűnt, ez lehet számukra a végállomás. Azonban a mérkőzés itt is másképp alakult. A Celtic pályáján nagyon nehéz vendégként nyerni – a PAFC Magyarországon még győzni tudott, idegenben viszont simán kikapott, most pedig a Valencia is megizzadt. A hazaiak sokáig vezettek, ám a végén egyenlíteni tudott a Valencia – a végeredmény tizenegyespárbaj után alakult ki, ahol is a spanyolok bizonyultak jobbnak, így ők jutottak tovább. A skót utánpótlás egyébként nagyon szép irányt mutat manapság, elég csak a korosztályos válogatott tornákat nézni, ahol Skócia rendszerint bejut a legjobbak közé. Szintén szép idők elé néz a svéd utánpótlás is (2015-ben ők nyerték az U21-es Eb-t), ami ezúttal is megmutatkozott. A nyolcaddöntőkben ők kapták a legnehezebb ellenfelet a Real Madrid személyében és meg is nehezítették a dolgukat. Egyszer sikerült egyenlíteniük, de a hajrában aztán kijöttek a különbségek, nyert is a Real 3-1-re.

Eredmények:

Red Bull Salzburg – AS Roma 0-4
G.: Marchizza (8.), Umar (17.), Soleri (39.), Di Livio (72.)

Midtjylland – Atletico Madrid 4-4 – büntetők után: 5-4
G.: Thychosen (32.), Moreno (37.), Hernandez (41.), Anderson (43.), Mohedano (51.), Thomsen (56.), Damkjaer (67.), Fernandez (91.)

Pribram – CSZKA Moszkva 2-2 – büntetőkkel: 5-4
G.: Chalus (13.), Kuchaev (46.), Gordyushenko (56.), Januska (71.)

Celtic – Valencia 1-1 – büntetőkkel: 4-3
G.: Aitchison (40.), Martinez Muela (87.)

Elfsborg – Real Madrid 1-3
G.: Mayoral (48., 84.), Kabashi (63.), Febas (72.)

Baranyai Balázs