Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB1-es holtszezon összegző: Vajon újra robog a Loki? – 6.rész

Hétvégén folytatódnak az OTP Bank Liga küzdelmei. Február 9-én vége lett a magyar átigazolási időszaknak is. Az elkövetkező napokban számba vetjük, milyen változások történtek a télen az élvonalbeli csapatainknál.

kondás

Cikksorozatunk (NB I-es holtszezon összegző) további már megjelent részei:

– Békéscsaba: Előre, vagy hátra? – 1. rész
– Vajon bennmarad a Felcsút? – 2. rész
– Új útra lépett a Vasas – 3.rész
– Az egykori szövetségi kapitány újra munkában – 4.rész
Jelena jelen lesz a Bozsikban? – 5.rész

Óriási csalódás volt a Debrecen őszi szereplése, hisz csak a 7. helyen teleltek. A szurkolók egy része már a korábbi sikeredző Kondás Elemér távozását követelték, de Szima Gábor a tulajdonos kiállt a kopasz mester mellett, továbbra is ő irányíthatja a piros – fehér alakulatot. Az ősszel 5 vereség mellett 7 döntetlent elérő Lokinak, egyelőre elég távolinak tűnik a nemzetközi kupaszereplés, annak ellenére, hogy a dobogó csak 2 pontra van. Téli igazolásaik után nehéz megmondani, hogy erősödtek – e vagy gyengültek, de vetélytársaik inkább izmosodtak, így viszont nehéz lesz akár a 3.helyet is megszerezni. Egyetlen esélyük a Magyar Kupa maradt, ahol az első mérkőzésen győztek is a nyíregyháziak ellen.

balogh norbert

Nincs már Debrecenben, az előző szezonban feltűnt 1996-ban született Balogh Norbert, akit idén télen a Palermo elnöke Maurizio Zamparini az új Cavaninak nevezett, mikor bemutatta az ifjú magyar legény. Eddigi élvonalbeli pályafutása során 33 meccsen, 5 gólt lőtt, ennek ellenére leigazolta a Serie A 15.helyén álló csapat. Tehetségéhez semmi kétség nem férhet 197 cm magas, rendkívül technikás csatárnak. Már az olasz élvonalban is bemutatkozhatott egy 21 perc elejéig, a 2020 nyaráig aláírt támadó.

Zsidai László ősszel 13 meccsen 1 gólt ért el, de úgy érezte, nem számítanak rá meghatározó játékosként Debrecenben, ezért már a Puskás Akadémia mezében láthatjuk a tavasszal. 2,5 évig játszott egykori csapatánál, a korábban az MTK-ban feltűnt védekező középpályás, akinek nem titkolt célja, hogy beverekedje magát Bernd Storck Eb-re készülő keretébe.

Szécsi Márk is a debreceni utánpótlás együtteseket végigjárta, mielőtt 2012-ben, az akkor 18 éves csatár, bemutatkozhatott a Loki felnőtt csapatában az NBI-ben. Későbbiekben kölcsönadták őt Kecskemétre, majd Nyíregyházára, mígnem tavaly télen vissza tért, s megpróbált bekerülni nevelő egyesülete kezdőjébe. 1 év alatt 10-szer lépett pályára (abból 7 ősszel volt), s ezt megunva, most végleg tovább állt, újra a Nyíregyháza szerződtette.

Jó pár játékost szokásához híven kölcsön adott a DVSC. Ezek közül talán a meglepő, a korábban új Kluivert-nek elkeresztelt (ősszel 15/2-es mutatóval záró) holland Geoffrey Castillion Puskás Akadémiának történő ideiglenes elengedése tűnt elsőre. A csatár kiválóan kezdte debreceni karrierjét, hisz az Európa Ligában 4 meccsen 3 gólt szerzett, de a későbbiekben elmaradozott a jó teljesítménye. Tavasszal Felcsúton bizonyíthatja hiba volt róla lemondani.

Szintén kölcsönbe távoztak, s mindketten Mezőkövesdre a védő Szilvási Péter és a középpályás Sós Bence. A védekező játékos, nyáron tért haza Németországból, ahol a Greuther Fürth utánpótlásában edződött 3 évet, míg korábban a Magyar Futball Akadémián nevelkedett. Az ősszel élvonalbeli mérkőzésen nem lépett pályára, míg vele ellentétben Sós azért 3 meccsen játszott. A középpályás az előző szezon tavaszán a Győr elleni utolsó fordulóbeli mérkőzésen mutatkozott be az élvonalban, ahol is egyből egy szépre sikeredett góllal jelezte, számítani lehet rá. Tavasszal bizonyíthat Matyóföldön.

Roka_GezaTakacs_Tamas1-650x435

Balogh Norbert és Castillion se vitte túlzásba ősszel a gólgyártást, de a helyükre érkező Takács Tamásnál 5 góllal többet szereztek, hisz a vajdasági játékos 12 meccsen 0 találattal zárt december közepén Diósgyőrben. 195 cm, jól fejelő Takács lehet, a legújabb debreceni gyémánt, hisz már korábban is kiváló érzékkel nyúltak olyan addig nem bizonyított játékosokhoz, akik később a Hajdúságban teljesedtek ki. (Pl. Coulibaly, Mészáros N., korábban Kerekes Zsombor…)

Holman Dávid nem tartozott Thomas Doll kedvenc játékosai közé a Fradinál, hisz mióta a német edző irányítja a zöld – fehér klubot, Holman csak az első fél évben bírta a bizalmát, azt is csak 9 meccsen. Utána fél év sérülés, és tartaléksor után a lengyel Lech Poznan nyújtott segítőkezet a 1993-ban született középpályásnak. A technikás, utánpótlás válogatott labdarúgó előző 1 éve se úgy sikerült ahogy szerette volna, hisz összesen 11 – szer (ebből 4 volt bajnoki) lépett pályára lengyel csapatában.

Szintén vannak zöld – fehér emlékei a bosnyák Ognjen Djelmic nek, aki ősszel az Európa Liga selejtező második mérkőzésének második, mindent eldöntő gólját lőtte. Djelmic hazájából a Zeljeznicar együtteséből érkezett és jobb oldali középpályásként érzi otthon magát.

Ezek után döntsék el Önök is, hogy vajon erősödött az előző 20 év legeredményesebb magyar csapata. (utolsó 11 bajnokságból 7 bajnoki cím)

Dobogóra esély: 50%

Külföldiek száma: 7

Fiatal tehetségek: (ki számít fiatal tehetségnek? aki 1995.01.01 után született)

Bereczki Dániel lehet az az 1995 után született csatár, aki átveheti Balogh Norbert helyét a csatársorban. Szintén az előző bajnokságban mutatkozott be, s eleddig 5 alkalommal szerepelt a Loki nagy csapatában. Eddigi karrierje során csak a Debrecen utánpótláscsapataiban pallérozódott (köztük Létavértesen a korábbi fiókcsapatban). Ősszel a Debrecen II-ben 12 meccsen lépett pályára s ezeken 4 gólt szerzett.

Barna Szabolcs eddig 52 percet töltött a debreceni nagyoknál, azt is a Géderlak elleni Magyar Kupa mérkőzésen. A balhátvédet tavaly nyáron hozta fel az első kerethez Kondás Elemér. Ősszel az NBIII-as csapatban 8-szor (7-szer kezdett, 1-szer csereként állt be) lépett pályára.

Esély az Eb szereplésre:

Lázár Pál 6 éve debütált a Nemzeti 11-ben, s eddig 6-szor lépett pályára. Gyors, jól cselez a korábban Romániában és Törökországban is játszó jobbhátvéd. Őt egyelőre, én csak biztonsági tartaléknak érzem, aki esetleg, egy nagyon jó, tavaszi produkcióval megmutathatja, helye van a válogatottban, azért nála elég nagy a konkurencia.

Korhut Mihály, már esélyesebb a keretbe kerülésre, hisz posztján, viszonylag kisebb a konkurencia, lévén balhátvéd, kevés van, ki minőséget képvisel Magyarországon. 3-szor szerepelt eleddig a válogatottban, de rá is igaz, amit Lázárra írtam, kiváló tavaszi játékkal, bekerülhet az Eb-re utazó keretbe.

Varga József, védekező középpályás, csupaszív játékos, aki már játszott a német (Greuther Fürth) illetve az angol bajnokságban (Middlesbrough) is. Utóbbi időben, mintha megrekedt volna egy helyben. Mióta haza tért Angliából, folyamatosan szeretne vissza térni a légiósok világába, de nem engedték a debreceni vezetők. (hírek szerint lengyel ajánlata is volt)

Bódi Ádámról a múlt héten elterjedt, hogy a Videoton vinné a szélső középpályást. Két ajánlatot tettek is a fehérváriak a debreceni középpályásért, de a Loki nem tágított a legelején megszabott ártól, 1 millió Euró alatt nem adták. Betöltötte már a 25.életévét, úgyhogy, ha még szeretne egy külföldi csapatba igazolni, akkor ezen a tavaszon kell megalapoznia, hisz elég gyenge őszt produkált, 15 meccsen egyetlen találatot sem jegyzett.

Képek forrása: dvsc.hu, rangado.hu

Endrődi Dávid