Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB1-es holtszezon összegző: Ciki helyzetben az MTK – 8.rész

Hétvégén folytatódnak az OTP Bank Liga küzdelmei. Február 9-én vége lett a magyar átigazolási időszaknak is. Az elkövetkező napokban számba vetjük, milyen változások történtek a télen az élvonalbeli csapatainknál.

teodoru

Forrás:mtk.hu

Cikksorozatunk (NB I-es holtszezon összegző) további már megjelent részei:

– Békéscsaba: Előre, vagy hátra? – 1. rész
– Vajon bennmarad a Felcsút? – 2. rész
– Új útra lépett a Vasas – 3.rész
– Az egykori szövetségi kapitány újra munkában – 4.rész
Jelena jelen lesz a Bozsikban? – 5.rész

Vajon újra robog a Loki? – 6.rész
– Soproni Szombathely – 7.rész

Tavaly nyáron jött el az az időszak, mikor hosszú – hosszú évek után Garami József az MTK „örökös edzője” háttérbe vonult, s helyét László Csaba vette át a kispadon. A korábbi ferencvárosi tréner, nagy kedvvel látott munkához. A Deutsch testvérek nyugodt anyagi hátteret teremtenek a kék – fehéreknél, ezért egyre több játékos választotta újra a Hungária körúti alakulatot. Már nem csak a Sándor Károly Akadémia növendékei leigazolása volt napirenden, hanem külföldről is igazoltak meghatározónak szánt játékosokat. így került a nyáron az MTK-hoz pl. a horvát Grgic. Derült égből villámcsapásként érte múlt héten a közvéleményt (meg lehet magát László Csabát), hogy egyik napról a másikra leváltották az addigi mestert (állítólag megromlott a kapcsolata a klubigazgatóval, játékosokkal…) s a korábbi másodedzőt Teodoru Vasziliszt nevezték ki vezetőedzőnek. Teodoru már több, mint 20 éve az MTK kötelékébe tartozik, hisz dolgozott az MTK utánpótlás-csapatainál, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémián, a klub második csapatánál, majd éveken keresztül az első csapat pályaedzőjeként. A mindenki által csak Ciki bácsinak becézett Teodoru kinevezésével, valamit vissza csempésznek a Garami időszakból, hisz igazából ő a Mester mellett tanulgatta a szakmát.

Nikac

Forrás:mtk.hu

Ősszel 15 meccsen 10 gólt szerzett hazájában a montenegrói válogatott Darko Nikac, aki a Buducnost Podgorica együttesét hagyta el az MTK kedvéért. A kék – fehérek új csatár szerzeménye korábban az indiai bajnokságban is megfordult. Egyszer öltötte magára a címeres mezt, nem titkolt célja az, hogy a magyar bajnokságból könnyebben bekerülhet a válogatottba.

Még egy érkezőt könyvelhetnek el a 23-szoros bajnokcsapat hívei, a széteső 2. vonalban szereplő Dunaújváros támadó játékosát, Jakab Dávidot. A lassan 23. születésnapját ünneplő középpályás, az előző szezonban mutatkozott be az élvonalban, ahol is 19 meccsen 1 gólt, s 1 piroslapot könyvelhetett el. Ősszel az összes NBII-es meccsen játszott (10-szer kezdett, 5-ször csereként), s ezeken 3 találatot jegyzett.

121596_szatmari_lorand

Forrás:mtk.hu

Nagy reményekkel várták, s végül óriási csalódás volt az őszi teljesítménye Szatmári Lórándnak. A Pécsről érkező támadó középpályás összesen 3-szor kezdett, s 7-szer csereként váltotta valamelyik társát, mely egy ilyen kaliberű 27 éves ereje teljében lévő játékostól elég gyér. Tavasszal az NBII-es Mezőkövesdnél megmutathatja, nem felejtett futballozni, az egykor az olasz Regginaban is megforduló, az Avellinoban Serie B meccseken (3/1) edzőző focista.

Az utolsó napokban Vácra került kölcsönbe Tóth Ferenc, aki még az élvonalban nem mutatkozott be. Az 1993-ban született védőjátékos, eddig vagy kölcsönben (Veszprém, Szigetszentmiklós), vagy az MTK II.csapatában szerepelt.

Összességében erősödtek, hisz meghatározó játékos nem távozott, míg a csatársorba egy igazán gólérzékeny támadót sikerült szerződtetni. Sajnálatos esemény, hogy a tegnapi nap folyamán kiderült, hétvégén, még nem indul nekik a bajnokság, hisz a paksiak kérték a mérkőzés elhalasztását.

Dobogóra esély: 50%

Külföldiek száma: 7 (benne van a magyar papírokkal rendelkező, de cseh válogatott Marek Strestik is)

Fiatal tehetségek: (ki számít fiatal tehetségnek? aki 1995.01.01 után született)

Talabér Attila, már végig csinálta a nyári edzéseket is a felnőtteknél, sőr már egy éve az első keret tagja, de az élvonalban még nem mutatkozott be, a nagyon tehetséges hátvéd.

Schrammel Ádám az előző szezon utolsó fordulójának szünetében lépett pályára az OTP Bank Ligában. Az Európa Ligában csereként 1 percre a Vojvodina ellen is megmutathatta magát. Azóta ugyan az első csapatban nem kapott helyet, de a közeljövő MTK – jának, egyik erőssége lehet.

Vogyicska Bálint még fiatalabb, az előző játékosoknál, hisz ő 1998-ban született. Ezen az őszön 26 percet tölhetett a pályán, de van egy sanda gyanúnk, hogy tavasszal már több lehetőséget fog kapni, az MTK-nál korábban az utánpótlásban is dolgozó Teodorutól.

Gera Dániel, aki nem rokona Gera Zoltánnak. 2014/15-ös bajnokság utolsó előtti fordulójában először 9 percet kapott Garami Józseftől, de akkor olyan jól játszott, hogy a következő meccsen már az elejétől pályán volt. Azóta meghatározó játékos lett, aki nem egy brutális játékos ugyan, de ősszel 2 piroslapot és 4 sárgát már begyűjtött. Gólja viszont még nincs az élvonalban.

Varga Szabolcs

Forrás:mtk.hu

Varga Szabolcs, tavaly nyáron tért vissza Magyarországra Hollandiából. A Kubala Akadémián nevelkedett szélső tehetségéhez kétség nem férhet, de valami hiányzik belőle, hisz a szezon végére az MTK-ban a pályán töltött percei a 700-at is alig lépték túl. Tavaszi jó teljesítményére a klubjánál a Heerenveen-nél is felfigyelhetnek, s akkor nem fordul meg a fejükben az elengedése.

Hegeds Lajos

Forrás:mtk.hu

 

Esély az Eb szereplésre:

Hegedűs Lajos, biztonsági tartalék lehet a válogatottnál. Képességeihez semi kétség nem fér, cask van nála jó pár tapasztaltabb hálóőr. 28.életévét decemberben töltötte be, kiváló reflexekkel rendelkezik. Ha Storck kapitány tartja magát az elhatározáshoz, hogy csak olyan játékos megy ez Eb-re aki játszik, akkor Bogdánnal, Megyerivel, Gulácsival (igaz ő most vetélytársa sérülése miatt bekerült Lipcsébe) szemben előnyt élvez.

Poór Patrik, 2 évig a Liverpool-nál nevelkedett, de már lassan 5 éve vissza tért Magyarországra. Tehetségéhez kár lenne vitatni, középhátvédként, akár balhátvédként, akár védekező középpályásként is megállja a helyét. Egyetlen probléma vele, hogy sokat sérült. Ősszel végre végig játszott (már miután vissza tért sérüléséből) a pályán volt, a 2014-ben még Dárdai Pálnál az oroszok elleni barátságos meccsen a válogatottban is bemutatkozó játékos.

Bese Barnabás, csatárként kezdte, de tavaly télen a hiányzó jobbhátvédek miatt (sérültek voltak) hátraparancsolta Garami József, s azóta ott ragadt. Annyira jó teljesítményt nyújtott, hogy akár a válogatottba is meghívót kaphat az 1994-es születésű ifjonc.

 Képek forrása: mtkbudapest.hu, origo.hu hlsz.hu

 

Endrődi Dávid