Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB1-es holtszezon összegző: Soproni Szombathely – 7.rész

Hétvégén folytatódnak az OTP Bank Liga küzdelmei. Február 9-én vége lett a magyar átigazolási időszaknak is. Az elkövetkező napokban számba vetjük, milyen változások történtek a télen az élvonalbeli csapatainknál.

 ground_012_005

Cikksorozatunk (NB I-es holtszezon összegző) további már megjelent részei:

– Békéscsaba: Előre, vagy hátra? – 1. rész
– Vajon bennmarad a Felcsút? – 2. rész
– Új útra lépett a Vasas – 3.rész
– Az egykori szövetségi kapitány újra munkában – 4.rész
Jelena jelen lesz a Bozsikban? – 5.rész

Vajon újra robog a Loki? – 6.rész

Az őszi utolsó fordulóban rendezett Haladás – Puskás Akadémia meccsel lezárult egy fejezet a Szombathelyi Haladás életében. Nem most nem vitték el az élvonalbeli indulási jogot, mint anno a Lombard időkben, de mégis új helyszínen, másik városban fogják meccseiket rendezni. 2017-re készülhet el az új szombathelyi létesítmény, s addig máshol kell a meccseiket megrendezni. A megállapodás egyelőre a tavaszi szezonra szól a soproni Káposztás utcai pálya használatáról.

Az előző bajnokságban az utolsó fordulóban biztosították élvonalban maradásukat, s a nyári átalakulások következtében most télen a 6.helyen mentek pihenőre a szombathelyi focisták. Az Illés Akadémiával kiváló kapcsolatot ápoló Haladás (meglepőnek nem neveznénk, hisz Illés Béla az egyik tulajdonos az élvonalbeli csapatnál is), keretében, már nem csak fiatal magyar tehetségek vannak, hisz az ősszel is a kerethez tartozott: Stef Wils, Thomas Wils, Ante Batarelo, Leandro Martinez, Sasa Popin (aki a napokban magyar lett, tehát már nem számít külföldinek). Akik a közel 20 év német és angliai légiós éveiből hazatérő ősszombathelyi Királlyal és Halmosival kiegészítve erős középcsapattá váltak az őszi szezonban. (Az első és a 12. forduló között ki se kaptak, mind a kétszer a Ferencvárostól szenvedtek vereséget)

gosztonyiEgyetlen egy jelentősebb távozója volt a vas megyei klubnak, Gosztonyi András érezte úgy, hogy ősszel kevesebb lehetőséget kapott a kelleténél, ezért elengedését kérte, ha megfelelő ajánlat jön érte. A lengyel bajnokságban szereplő Slask Wroclaw –nál próbajátékon is járt, melyen meg is felelt a korábbi U20-as vb hős. Az őszi idényben 15-ször pályára lépő (9-szer elejétől, 6-szor csereként) Gosztonyinak Kaposvárról indult pályafutása, majd az MTK-nál bontogatta szárnyait (sokan ilyenkor az egyik legnagyobb tehetségnek tartották Koman, Dudás és Németh Krisztián mellett), egy év olaszországi légióskodás után (mikor a Bari játékosa volt) a Videoton majd a Diósgyőr labdarúgója lett. Reméljük tavasszal visszatér a helyes útra a még mindig csak 25 éves középpályás.

A soproni kölcsönből visszatért Dallos Máté, az NBIII-as Szekszárd, Bedi Noel a szintén 3.vonalban szereplő Sárvár focistája lesz tavasztól. Török Milán sajnálatos sérülése a nyáron nagyon rosszkor jött (egyébként is mikor lehetne jól egy sérülés…), hisz a felnőtt csapat ajtaján kopogtatott a 19 éves csatár. Bokatörése után most tavasszal Sárváron erősödhet kölcsönben, hogy nyáron újra Mészöly Géza együttesével kezdhesse az alapozást.

Gyürki Gergő volt az első fecske a téli átigazolási időszakban. Az elmúlt másfél évet Pénzügyőrnél előbb a BLASZ I-ben majd NBIII-ban töltő 22 éves középpályás, korábban a Fradi utánpótlás csapataiban pallérozódott. Miután a budapesti zöld – fehér klubnál kitelt az ideje 2012-től 1 évig az NBIII-ban Pénzügyőrben már szerepelt. Majd lehúzott egy szezont az akkor még NBII-es Tatabányánál, mielőtt vissza tért volna, előző csapatához.

A-League Rd 7 - Melbourne v SydneyDavid Williams az ausztrál csatár aki a napokban fogja betölteni 28.életévét, hazája Nemzeti 11-ében 1 alkalommal játszott. Korábban az egyik legnagyobb ausztrál ígéretnek tartották, hisz az utánpótlás válogatottban 12 meccsen 10 gólt szerzett. Az ausztrál bajnokság mellett korábban megfordult Dániában is a Bröndby csapatánál. Szombathelyre a Melbourne City FC együttesétől jött, ahol jobbára kiegészítő emberként számítottak rá, hisz ugyan 10-szer pályára küldték, de összesen 286 percet. (ezeken egy gólpasszt adott)

629Kovacs-LorantMúlt héten még azt nyilatkozták a vezetők, hogy a keret kész, nem igazolnak újabb játékost. Ez erre a hétre változott, miután kedden bejelentették az erdélyi Xavi-ként becézett Kovács Lóránt szerződtetését. Az Universitatea Cluj csapatától érkező védekező középpályást, múlt héten már majdnem debreceni játékosként jelentették be (megegyeztek a csapatok, a játékos is a Lokival), de valami oknál fogva, nem került aláírás a szerződésre. A román 2.vonalban ősszel 4 meccsen szereplő Kovács, magyar állampolgársággal is rendelkezik. Célja, hogy egyszer a magyar válogatott meggypiros mezében is kifuthasson a zöld gyepre, a korábban a román élvonalban is játszó, ott 35 meccsen két gólt szerző labdarúgó.

Dobogóra esély: 50%

Külföldiek száma: 6 (benne van a magyar Popin, nincs benne a magyar válogatott Bosnjak és Kovács se)

Fiatal tehetségek: (ki számít fiatal tehetségnek? aki 1995.01.01 után született)

németh mNémeth Márió, volt leginkább az a fiatal játékos az ősszel, aki 1995 után született, s meghálálta a bizalmat csapata vezetőinek. Rá már korábban is számítottak a helyi edzők, hisz a szezon előtt már 46 élvonalbeli mérkőzésen pályára lépett. Ezt most ősszel 19-el növelte, s addigi 3 gólját, 6-al fejelte meg. A 2012 őszi NBI-es bemutatkozása óta, figyelik a nagyobb magyar csapatok, korábban rebesgették, Diósgyőrbe igazolását, de esélyesebb, hogy Kovács István, vagy Radó András útját járva, a Vidi vagy a Fradi focistája lesz a jövőben.

Medgyes Zoltán, még az a játékos, aki már nagyobb élvonalbeli tapasztalattal rendelkezik. Csatár létére eddig 26 meccsen, nem talált az ellenfelek kapujába, igaz volt időszak, mikor jobb hátvédként, jobb oldali középpályásként bizonyíthatott. Medgyes 2013 óta tagja a Haladás felnőtt keretének, az előző szezon tavaszát Mezőkövesden töltötte kölcsönben. Nyáron vissza tért, s Mészöly Géza számít is rá, hisz ősszel 13-szor pályára küldte.

Az elmúlt hetekben újabb fiatalok kaptak szerződést a Haladás csapatától. Bolla Gergő, Füleki Márk, Kiss Bence, Kiss Tamás azok a junior korú játékosok, akik neveit a közeljövőben a Haladás szurkolói könnyen megjegyezhetik

Esély az Eb szereplésre:

Király Gábornak, vitathatatlan a helye a válogatottban. Korábban már többször az aktuális szövetségi kapitány mással is próbálkozott, de Király olyan, mint a terminátor, mindig vissza tér. 1998-ban Toni Polster 11-esének kivédésével mutatkozott be a legjobbak között, s most 2016-ban érhet fel a csúcsra. A norvégok elleni Eb – selejtező visszavágón 101.alkalommal viselte a címeres kapusmezt, mellyel utolérte Bozsik Józsefet a válogatottsági örökranglistán. Az első tavaszi edzőmeccsen, legendává válhat a kiváló, idén 40.születésnapját ünneplő hálóőr.

bosnjakBosnjak Predrag, a szerb balhátvéd, aki magyar állampolgár. 2010 tavaszán játszott először a magyar bajnokságban, majd a Nyíregyháza kiesése után még maradt ugyan fél évet, de utána haza tért fél évre. 2011 nyarán Veszprémben tűnt fel, ahol 2 évig a 2.vonalban tündökölt. Ezek után 28 évesen leigazolta a Haladás, ahol fél év után már a nagyobb magyar csapatok akarták keretükben tudni. 2014 júniusában be is mutatkozott a válogatottban, majd pár napra rá aláírt a Fradihoz. Itt nem járt sikerrel, hisz fél évig csak a kispadot koptatta, míg fél évre újra Nyíregyházára került kölcsönbe. Tavaly nyáron visszavásárolta játékjogát a Haladás, ahol újra szárnyalni kezdett. Eddig ugyan egyetlen alkalommal lépett pályára a magyar válogatottban (23 perc Albánia ellen), de ősszel is tagja volt Storck kapitány keretének. A tavaszi bajnoki és válogatott edzőmeccseken bizonyíthatja, helye van az Eb-re utazó keretben.

Németh Márióról, már az előbbiekben írtunk, hogy nagyon jó őszi szezont produkált. Storck eddig is többször meglepetést okozott a keret kihirdetésénél, jól ismeri a szombathelyi középpályást, hisz korábban is dolgoztak együtt az utánpótlás válogatottnál. A tényeket ismerve, lehet, hogy nem is okozna meglepetést a behívása.

Képek forrása: haladas.hu, nyugat.hu, nso.hu, a-league.com

Endrődi Dávid