Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NBI-es holtszezon összegző: BAJNOKCSAPAT? – 12.rész

Hétvégén folytatódnak az OTP Bank Liga küzdelmei. Február 9-én vége lett a magyar átigazolási időszaknak is. Az elkövetkező napokban számba vetjük, milyen változások történtek a télen az élvonalbeli csapatainknál.

 20058

Cikksorozatunk (NB I-es holtszezon összegző) további már megjelent részei:

– Békéscsaba: Előre, vagy hátra? – 1. rész
– Vajon bennmarad a Felcsút? – 2. rész
– Új útra lépett a Vasas – 3.rész
– Az egykori szövetségi kapitány újra munkában – 4.rész
Jelena jelen lesz a Bozsikban? – 5.rész

Vajon újra robog a Loki? – 6.rész
– Soproni Szombathely – 7.rész
– Ciki helyzetben az MTK – 8.rész
– Pakson a helyzet változatlan – 9.rész

– Edzőjükért is küzdhetnek a fehérvári legények – 10.rész
– Ki pótolja a gólgyárost Újpesten? – 11. rész

fradi629_nso_lead_440x283_resize_316x202

Miután ősszel a legnagyobb riválisnak tartott Videoton vergődött, és a csapatok körbe verték egymást, a Ferencváros szépen nyerte sorjában a meccseit, elég hamar tetemes előnyt szerzett magának. Jelenleg 18 ponttal vezeti a bajnokságot, ami valljuk elég sok. Tavasszal még 14 fordulót rendeznek, tehát nem lehetetlen ledolgozni a hátrányt, de ahhoz a Fradinak legalább 7-szer nem szabad nyernie, míg üldözője minden meccset 100%-osan hoz. Az őszi szezont 2 vereség és 1 döntetlen csúfította a 16 győzelmet bezsebelő csapatnál. 41 szerzett és 8 kapott gólja is nagyon imponáló.

Böde Dániel a csapat házi gólkirálya (+ a bajnokságé is) megsérült, egyelőre nem tudni pontosan mikor tér vissza, de annyiból szerencsésnek mondhatja magát, hogy nem akkora volt a baj, mint első látszódott. Ha minden igaz, Böde pár héten belül vissza térhet. Addig Stanislav Sestak vagy Radó András helyettesítheti a csatársorban.

Az ősszel szinte végig ugyanazok a játékosok játszottak, Hajnal volt többször sérült, olyankor a helyére bekerült mindig valaki. (hol Varga Roland, hol Busai Attila, hol Sestak, Varga és Sestak egymást is váltogatta)

Az őszi alapcsapat így nézett ki: Dibusz – Dilaver, Nalepa, Leandro, Ramirez – Nagy Á., Hajnal – Varga (Sestak), Gera, Lamah – Böde. Ez valószínűleg tavasszal se nagyon fog változni, a téli edzőmeccseken Gera húzódott vissza Nagy Ádám mellé, helyén pedig vagy Hajnal vagy az új német igazolás Trinks játszott. Elől pedig Sestak és Radó váltogatta egymást Böde helyén.

A héten a Videotontól a Magyar Kupa negyeddöntőjében hazai pályán kikapott Thomas Doll csapata. Ez a vereség még akár jókor is jöhetett, hisz a kupában van még egy visszavágó, s ráébredhetnek a játékosok, hogy nem szabad elkényelmesedni. Az viszont látszott, hogy nincs igazi befejező csatár jelenleg a pályán, hisz Roland Lamah még a kapu torkából is mellé lőtte a labdát.

39644Az egyetlen téli érkező, a korábban az összes német utánpótlás válogatottat végigjáró Florian Trinks. Nevével és születési helyével többször viccelődtek, hisz Gera városában született, Flórián pedig az egyetlen magyar aranylabdás keresztneve, így rossz játékos nem lehet. A Werder Bremen utánpótlás csapataiban nevelkedő labdarúgó a Greuther Fürth együtteséből érkezett. Ősszel mindösszesen 2 Bundesliga2-es meccsen játszott. Eddigi karrierje során viszont a Bundesliga1-ben 16, a Bundesliga2-ben 49 mérkőzése van a 24 éves középpályásnak.

Kölcsönből tért vissza Holman Dávid a Lech Poznantól, de amilyen gyorsan jött, már robogott is tovább Debrecenbe. Nem számított rá Thomas Doll. Már a DVSC-t bemutató cikknél leírtuk, hogy Doll edzősködésének kezdetén játszott még 9 meccset a Fradiban Holman, s utána sérült majd tartalék lett, mielőtt kölcsön adták a lengyel csapatnak.

Haraszti Zsolt tavaly nyáron érkezett a Pakstól, fél éves fradista pályafutását lezárta, hisz már Székesfehérváron a Videotonban játszik. Ősszel 5 meccsen csereként lépett pályára, mély nyomokat nem hagyott a Fradistákban.

2013 nyarán szerződtette a Fradi Kurucz Pétert. A korábban Újpesten nevelkedő kapus, karrierje során megfordult Angliában is, ahol egy Premier League meccsen védte a West Ham United hálóját. Kurucz Fradiba igazolása után nem sokkal megsérült, s azóta se jött rendbe. Most télen elváltak útjaik. Jelenleg még nincs új csapata a tél elején Nyíregyházán próbálkozó hálóőrnek.

csilusA Ferencváros fiókcsapata a Soroksár, ahol cél a gyenge ősz után, az NBII-ben maradás. Már korábban is adtak kölcsön játékosokat a 2.vonalban szereplő csapatnak (Valencsik maradt, Zsivóczky Péter visszatért az NBIII-as kerethez). Most télen a 3.számú kapus Kunsági Roland, Csilus Ádám és Haris Attila tette át a székhelyét ideiglenesen Lucsánszki Tamás csapatának öltözőjébe. A 3 focistának összesen 3 élvonalbeli meccse van, hisz mindegyik egyszer –egyszer játszhatott eddig a zöld – fehér mezben az első osztályban.

Bajnoki cím: 95% (láttunk már csodát…)

Külföldiek száma: 7 (nincs benne a magyar válogatott brazil Leandro)

Fiatal tehetségek: (ki számít fiatal tehetségnek? aki 1995.01.01 után született)

nagy ádámNagy Ádámot, nyáron a Diósgyőr ellen csereként küldte be Thomas Doll,  az előző szezonban Pakson az élvonalban 45 percet kapó és azzal bemutatkozó középpályást. Azon a nyári meccsen olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy a következő körben a Vasas ellen már kezdett a fiatal focista. Sőt azóta folyamatosan a Fradi egyik legjobbja. Érett játékot mutat, nagyon jól helyezkedik, így fontos labdákat szerez, jól cselez, (lerágott csont, futsalos múlt…) pontosan lát a pályán. Nem lepődnénk meg rajta, ha nemsokára újra légiósnak állna a korábban külföldi akadémiákon nevelkedő fiatalember.

Nagy Dominik, nem volt még 17 éves, mikor bemutatkozott az NBI-ben. Mindenki az új Gerát látta benne, hisz az közös bennük, hogy mindkettejüket Mink Olivér fedezte fel. 2013 nyarán igazolt a fővárosba, ahol első évben még nem került be a felnőtt csapatba, viszont 2014/15-ös bajnokságban 10 meccsen 1 gólig jutott. Idén ősszel összesen csak 4-szer kapott játéklehetőséget. Szó volt róla, hogy esetleg télen tovább áll, de ő bizonyítani akarja, hogy helye van a Fradi csapatában.

Popov Patrik, évek óta ott van az első csapat közelében, pedig még csak októberben volt 18 éves. Lehet, hogy a tűzhöz közel van, de pályára eddig még csak 1-szer lépett. Harcias, gólra törő játékát több csapatnál kiszúrták már, hisz szerették volna kölcsön venni. De mindenki úgy gondolta, hogy a legjobb helyen van, fejlődése biztosított.

Lakatos István, fájó leírni, de 1999-ben született. Tehát lassan már a 2000-es évek gyermekei fognak az NBI-ben játszani. Lakatost, nem csak a Fradi, de a magyar foci egyik legnagyobb tehetségének tartják. Ősszel bemutatkozhatott Felcsúton a zöld – fehéreknél az élvonalban is egy 10 perc elejéig.

Esély az Eb szereplésre:

válogatottDibusz Dénes bebizonyította az elmúlt 2 évben, hogy méltó, az ország legnépszerűbb klubjának első számú kapusi tisztjére. Értéke hónapról – hónapra nő, jelenleg 1,2 millió Euró, egy jó Eb szerepléssel, el is adhatja magát. Már, ha ő lesz az első számú kapus, mert azért abban biztosak lehetünk, hogy az a cím Király Gábort fogja illetni. Tavasszal viszont megmutathatja, hogy bízhat benne a kapitány, s eddig 3 válogatottságát növelni szeretné. Biztos meg fogja kapni edzőmeccsen is a lehetőséget. A keretben, ha nem jön közbe sérülés, biztos, hogy benne lesz.

Pintér Ádám, ősszel még korábbi sérülésével bajlódott, ezért csak 8-szor tudott pályára lépni, azokon is 5-ször csereként. Storck keretében benne volt ennek ellenére, a kupa meccsen már ő volt a középhátvéd a Fradiban. Képességeihez nem fér kétség, két poszton is kiválóan tud játszani, hisz középhátvéd mellett, védekező középpályásként is megállja a helyét.

Leandro de Almeida, a balhátvéd aki egész ősszel középen játszott. A brazil születésű játékos, tagja volt Storck válogatott keretének, ha tavasszal is úgy játszik, mint ősszel, akkor az is marad az idén 34 éves focista.

Gera Zoltán, hihetetlen, de áprilisban lesz 37 éves. A minap nyilatkozta, hogy reményei szerint, még egy pár évig játszhat. Ősszel megbízhatóan hozta a magyar szintet, a válogatottban viszont már nemzetközi szinten is jól játszott. Gera az a játékos, aki eddigi profi pályafutása megkoronázásaként megérdemli a francia repülőjegyet (emlékszünk a finneket az ő góljával vertük?), így valószínűleg ott is zárná válogatott pályafutását, az eddig 86 meccsen 24 gólt szerző középpályás.

Böde Dániel, 19 meccs, 12 gól az őszi teljesítménye, míg a válogatottban 3/2. S milyen fontos 2! A feröeriek ellen, az a 2 gól jelentette azt, hogy a pótselejtező biztos lett. Lassan felépül sérüléséből a „madocsai Messi” Ha így lesz, a tankot nem lehet itthon hagyni.

Varga Roland, Radó András tavaszi teljesítményével esetleg elérhető távolságba teheti a válogatott meghívót, igaz egyelőre a Fradiban sincs biztos helyük, nem, hogy a válogatottban.

Képek forrása: fradi.hu, nso.hu, blikk.hu

Endrődi Dávid