Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NBI-es holtszezon összegző: edzőjükért is küzdhetnek a fehérvári legények – 10.rész

Hétvégén folytatódnak az OTP Bank Liga küzdelmei. Február 9-én vége lett a magyar átigazolási időszaknak is. Az elkövetkező napokban számba vetjük, milyen változások történtek a télen az élvonalbeli csapatainknál.

horvath-ferenc-e1444217049807-1024x576

Cikksorozatunk (NB I-es holtszezon összegző) további már megjelent részei:

– Békéscsaba: Előre, vagy hátra? – 1. rész
– Vajon bennmarad a Felcsút? – 2. rész
– Új útra lépett a Vasas – 3.rész
– Az egykori szövetségi kapitány újra munkában – 4.rész
Jelena jelen lesz a Bozsikban? – 5.rész

Vajon újra robog a Loki? – 6.rész
– Soproni Szombathely – 7.rész
– Ciki helyzetben az MTK – 8.rész
– Pakson a helyzet változatlan – 9.rész

Kovács Zoltán már a legelején korrekt volt korábbi csatártársával, hisz a tárgyalásoknál megmondta neki, hogy nyártól újra külföldi edző irányíthatja a csapatot. Kérdés még az, milyen kaliberű? Egy olyan visszahúzódó típus, mint az előző szezonban bajnok csapatot formáló Carillo, vagy a nyáron sztáredzőként beharangozott, de attól nagyon távol álló Casoni. Carillo egy összerakott, szépen játszó csapatot hagyott hátra, de a francia ezt elég gyorsan „szétverte”. Augusztusban Burcsa Győzőt eltávolították posztjáról, s a helyére érkező Kovács Zoltán, egyből leváltotta a korábbi kőkemény játékost. Elküldték azokat a külföldi játékosokat, akiknek semmi keresnivalójuk nem volt Székesfehérváron (Maréval, Luijckx – utóbbit több magyar újságíró sem bánhatja), s egy két igazolással acélosították a morálisan széthullott csapatot. (Nego, Suljic, Kovacsik, Pölöskei, visszatért Stopira). Ideiglenesen kinevezték Pető Tamást, hogy addig irányítson még nem találják meg a megfelelő utódot. Külföldi edzőben gondolkoztak, erre fel kineveztek egy Horvát(h)-ot. Horváth Ferenc a korábbi fehérvári kedvenc a Szigetszentmiklós NBII-es gárdáját hagyta ott szeretett csapatáért. A bajnokság végéig írt alá, úgy, hogy tudja nem biztos a maradása. Ha a szezon végén kupát nyer, illetve az NBI is dobogón végez, valószínű maradhat, de ez még egyáltalán nem biztos. (A Vidinél a bajnok edzőket amúgy is mindig elküldik… lásd Mezey, Carillo), Horváth a nehéz körülmények ellenére, bízik a fiatalokban is, hisz egyre több lehetőséget kap tőle Sejben Viktor, és Géresi Krisztián is bemutatkozott az élvonalban.

puskás-akadémia

Tavasztól a Videoton is idegenben játssza hazai meccseit, hisz új stadionja építése miatt, Felcsúton albérletben lesz a hazai pályája.

1769Játékoskeretet tekintve az egyik legerősebb Magyarországon. Ezért télen nem is nagyon volt szükség új focisták igazolására. Mind a két új focistát egy napon jelentették be. Az elsőnél talán nem mindenki találta a szót, hisz a távozó Gyurcsó Ádám pótlására, az ősszel a Fradi második csapatában játszó, az élvonalban 5-ször csereként beálló Haraszti Zsoltot, nem minden helyi szurkoló kedveli. Játszott már korábban Székesfehérváron, s akkor többet volt sérült, mint a pályán. Tavasszal kiderül, jó döntés volt –e visszacsábítani a Ferencvárosnál keveset játszó szélsőt.

176432_tischler_patrikNyáron távozott Nikolic Nemanja, s azóta se találták meg a megfelelő játékost, aki pótolhatná. A helyére igazolt Soumah 9-szer lépett ősszel pályára, gólt nem is szerzett, míg az egy éve itt lévő Ivanovski 8 meccsen 1 góllal zárt. Már az előző átigazolási időszakban pedzegették Tischler Patrik átigazolását, de akkor az egészből nem lett semmi. Tischler most télen megérkezett, őszi gyengébb produkcióját látva szüksége volt a környezetváltozásra. A Puskás Akadémia egykori csatára 18 mérkőzésen elért 3 gólja, elég kevésnek bizonyult, igaz az edzője Robert Jarni nem is bízott benne, többször csereként küldte pályára. Horváth Ferencnél él a bizalom, Tischler újra kivirágozhat.

gyurcsóMár nyáron biztosra lehetett tudni, hogy a télen lejáró szerződését nem hosszabbítja meg Gyurcsó Ádám. Decemberben már azt csiripelték a madarak, hogy szinte biztos a lengyel élvonalban folytatja. Szerződése lejártakor pedig alá is írt a Pogon Szczecin együtteséhez, az ősszel 17 meccsen 7 góljával házi gólkirályi címet szerző szélső.

KleinheislerWerder629Érdekesebb esett Kleinheisler László ügye, aki nyáron úgy tért vissza a felcsúti kölcsönből, hogy nem akarta meghosszabbítani a 2016-ban lejáró szerződését. Ezek után a fehérvári vezetők a tartalék csapathoz küldték, ahol szintén csak tartalék lehetett. Bernd Storck ennek ellenére behívta a válogatott keretbe a norvégok elleni pótselejtezőre, ahol ugye góllal is mutatkozhatott be. Ezek után biztos volt, hogy télen külföldön fogja folytatni, a pár héttel ezelőtt pedig alá is írt a német Werder Bremenhez. A vörös középpályás azóta már a Bundesligában is bemutatkozhatott.

Tischlernél már említett Mirko Ivanovski már Törökországban rúgja a labdát. Múlt héten írta alá szerződését a Boluspor együtteséhez. A macedón válogatott támadóért, nem sokan fognak könnyeket hullajtani, miután 16 élvonalbeli meccsén 2 gólt szerzett. (1 – et ősszel a Fradi ellen)

Szekeres Adriánt anno az MTK-ból igazolta le Paulo Souza, de a portugál edző távozása óta, ő már volt kölcsönben a Puskás Akadémiánál, a Dunaújvárosnál, míg ősszel a Vidi keretéhez tartozott ugyan, de pályára nem lépett. Tavasztól az élvonalbeli álmokat szövő Gyirmót védelmét stabilizálhatja.

Dobogóra esély: 90%

Külföldiek száma: 8

Fiatal tehetségek: (ki számít fiatal tehetségnek? aki 1995.01.01 után született)

Sejben Viktor ugyan még Casoninál lett élvonalbeli játékos, de egyre több lehetőséget az őszi szezon vége felé Horváth Ferenctől kapott. 1996-ban született a Vidi keretének legifjabb tagja.

Esély az Eb szereplésre:

Vidibelso1Lang Ádám, nem lehet kétség, hogy az 1993-ban született exgyőri védőnek helye van a válogatott keretében. A hétközi kupameccsen kiváló párost alkottak a nála 10 évvel idősebb Juhásszal. Már nyáron lett volna lehetősége külföldre menni, de ő előbb a magyar bajnokságban akart meghatározó játékos lenni. Pechére Vinicius is egy kiváló középhátvéd, így 3-an harcolnak 2 helyért. A Norvégok ellen hibátlanul játszott. Langnak helye van az Eb keretben.

Juhász Roland a másik olyan védő, aki ha egészséges, biztos, hogy megy Franciaországba. Évekig játszott a belga Anderlechtben már 3 éve, hogy hazatért. 90 válogatott fellépésén 6 gólt szerzett, a korábban csatárként indult középső hátvéd, aki még nem volt 17 éves, mikor bemutatkozott az NBI-ben.

Kovács István, már 24 éves lesz idén, s valahogy az elmúlt években úgy éreztük megrekedt egy bizonyos szintnél. Tehetségéhez semmi kétség nem férhet, de valahogy játékából az utóbbi időben hiányzik valami plusz. Ha tavasszal ezt nem tudja kihozni magából, akkor nehéz lesz bekerülnie a keretbe, s lehet, hogy el kellene gondolkoznia, egy esetleges klubváltáson.

Pátkai Máté, eddig 5 alkalommal viselte a nemzeti mezt. Védekező középpályásként lehetne hasznára az együttesnek. Neki is nehéz lesz bekerülnie, hisz a posztján akár csapattársával Simon Ádámmal is meg kell küzdenie. Mind a ketten hasznos játékosok, de valahogy az expalermoi Simonnak is gyengére sikeredett az ősze. Tehetségük vitathatatlan, tavasszal itt a lehetőség a bizonyításra.

Tischler Patrik, akkor kerülhet előtérbe, ha nem jön rendbe teljesen Böde Dániel sérülése és Szalai Ádám esetleg újra a kispadon találja magát klubcsapatában. Persze ahhoz szükséges, esetleg tavasszal egy 10 gól, hogy egyáltalán szóba kerüljön a neve a keretnél. Neki is nehéz lesz bekerülnie, hisz ott van a keretben Nikolic, Németh Krisztián, esetleg Mervó Bence. S ugye még Böde is Szalai is.

 Képek forrása: vidi.hu, pfla.hu, pogonszczecin.pl, werder.de

Endrődi Dávid