Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

5 év alatt a bajnoki címig – 4.rész

Kubatov Gábor az elmúlt hetekben említette, hogy 5 év kellett a klub rendbe tételére. Az elmúlt 3 részben már láttuk, hogy évről évre miként alakult a csapat. 2014 nyarán újból lecserélődött a játékoskeret, hisz most már teljes egészében Thomas Doll szája íze szerint lett összerakva a játékosgarnitúra.

Korábbi részekben:

5 év alatt a bajnoki címig – 1. rész (2011-12-es szezon)
5 év alatt a bajnoki címig – 2.rész (2012-13-as szezon)

5 év alatt a bajnoki címig – 3.rész (2013-14-es szezon)

Az előző évben a tavaszi eredményeknek köszönhetően, 3.helyet szerezte meg a Ferencváros labdarúgó csapata a bajnokságban, így indulhatott a nemzetközi kupában. Mivel nyáron megint teljesen átalakult a játékoskeret, így nem meglepő módon egy nálánál összeszokottabb Rijeka kiverte a magyar csapatot a kupából. Jöhetett már csak a bajnokság. Ősszel elég rapszodikusan szerepeltek, de azt télen a kiváló már tényleg posztra történő igazolásokkal, egy veretlent tavaszt produkálva, 2.helyet és kupa győzelmeket (Magyar Kupa és Ligakupa) ünnepelhettek. Nézzük milyen veszteségeket könyvelt el nyáron a távozók személyében Thomas Doll csapata, melyek közül volt olyan akit nagyon sajnált a vezetőség és szurkoló is, hisz anyagilag nagyon jó ajánlatért ment el, de közönségkedvenc volt (Besic). Volt olyan is akit sajnáltak ugyan, hisz közönségkedvenc volt, de fegyelmezetlen, s ezért nem ajánlottak neki új szerződést (Jenner), s olyan is, akit érvényes kontraktusa ellenére elküldtek, mert fegyelmezetlenséget nem tűrhettek az öltözőben. (Leonardo)

www.csakfoci.hu

www.csakfoci.hu

Muhamed Besicről már az előző tavasszal tudni lehetett, hogy ez lesz az utolsó fél szezonja a Fradinál. Thomas Doll nagyszerűen látta meg benne azt, hogy ő a széleken hasznosabb játékra képes, mint középen, hisz termetre egy alacsony játékosról beszélünk. A nyári vb szereplésével még jobban megalapozta egy jó szerződést, valamelyik külföldi csapatnál. Igaz a bosnyák válogatottban inkább védekező középpályást játszott. Vége lett a vb-nek s megindult a harc, a kiváló játékosért, melyet végül az Everton nyert. Egyes hírek szerint 4,8 millió Euróért szerződtették, mely összegnek csak egy bizonyos százaléka lett a Ferencvárosé, hisz 2 évvel korábban, ingyen került az Üllői útra. Besic volt az első olyan játékos az utóbbi időben, akit szisztematikus munkával felépítettek, s utána jó haszonnal tovább adtak.

www.valogatott.blog.hu

www.valogatott.blog.hu

Leonardo a kiváló brazil játékmester. Ricardo Moniz kedvenc játékosa, és Leonardo kedvenc edzője. Így jellemezhetjük a játékos és edző kapcsolatát. 2012/13-as szezon téli átigazolási időszakában érkezett egy hosszú kihagyás után, majd tavasszal 9 meccsen 2 gólt szerzett. Jött a cseh „hentes” Marek Strestik, s Leonardo megsérült. Ezek után a Ferencváros gesztust gyakorolt a középpályás irányába, s meghosszabbították a szerződését 2 évvel. Leonardo ősszel a Paks elleni 2-2 alkalmából tudott újra játékra jelentkezni, de pár héttel később a gyenge szereplés végett, felbontották Moniz szerződését. Leonardo ekkor elég erőteljesen bírálta a vezetőséget. Meglebegtette távozását, de végül maradt. Tavasszal egy kiváló fél szezont produkált 13 meccsen 5 gólt szerzett, köztük az Újpest ellen a Megyeri úton az utolsó pillanatban, mely győzelmet jelentett. Nagyon szerették trükkös cselei miatt a Fradi szurkolók, de…. Kezelhetetlen játékos volt. Elkezdődött az alapozás június közepén, Leonardo sehol nem volt. Pár nappal később instagrammon üzent, úton vagyok. Megjelent az edzésen, de ekkor már Doll mondta, nem számít rá. Csak olyan játékosokra számít, akik beállnak a sorba. Leonardo nem volt ilyen. Felbontották a szerződését, állítólag egy olyan záradékkal, hogy 3 évig nem igazolhat másik magyar csapatba. Azóta volt a 1860 München játékosa (Ricardo Moniz hívására), de mikor a holland edző ott is szerződést bontott, Leonardo tovább állt. Egy kis ideig Brazíliában próbálkozott. (ekkor játszott először a brazil bajnokságban), majd 2015 augusztusában az ausztrál Newcastle Jetz labdarúgója lett. Az elmúlt hetekben jelentették be, hogy a szezon végén lejáró szerződését nem hosszabbítják meg.

www.24.hu

www.24.hu

Julian Jenner a 3.közönségkevenc játékos aki nem maradt a zöld – fehéreknél ezen a nyáron. Technikás játékos, aki fegyelmezetlen. Doll pedig a precizitás híve, nem szereti a felesleges lapokat. Jenner nehezen tudott veszíteni, amiben semmi problémát nem találhatunk, de sokszor csinált butaságot. Egy időre fel is hagyott játékos pályafutásával. Majd 2014 októberében aláírt a Diósgyőrhöz. Tomislav Sivic ekkor azt nyilatkozta vele kapcsolatban, majd megmutatja, hogy Jenner igenis jó játékos. Végül 6-szor lépett pályára a Diósgyőr mezében Jenner. Nyáron szerződést bontottak vele, s a holland követte Ricardo Monizt a Notts County-hoz Angliába. Ott a gyengébb szereplés végett, elváltak Moniz és a 3.osztályú csapat útjai, ezek után Jennernek sem volt sokáig maradása. Jelenleg Magyarországon tartózkodik, hisz barátnője, kislányának anyukája magyar. Itt is élnek. Egy focitábort indított el, különböző cselekre tanítja a gyerekeket. Látjuk –e még a pályán valaha a kiváló holland focistát? Erre a választ, csak ő tudja majd megadni.

www.fmfhungary.com

www.fmfhungary.com

Aleksandar Jovanovic, távozását nem tervezték be előre a Fradinál. Pontosabb őt szerették volna, hogyha maradt volna, de ő a több játéklehetőség reményében Debrecenbe igazolt. 3 évig volt a Fradi játékosa csupaszív játékos, akit megszerettek a szurkolók. Két éve már a Loki játékosa, ott is mindent megtesz a győzelemért.

www.hatharom.hu

www.hatharom.hu

Józsi György, a korábbi (2010-11-es bronzérmes csapat utolsó tagja) csapatkapitány is ezen a nyáron hagyta el a Fradit. Józsi Dollnál már kevesebb lehetőséget kapott. Összesen 86 NB I-es meccsen húzta magára a Fradi mezét, melyeken 6 gólt szerzett. Védekező középpályásként viszont a posztján már ott volt Gyömbér Gábor, akire Doll inkább támaszkodott. Pár héttel később Dunaújvárosba igazolt. Ott viszont elkönyveltek egy óriási hibát, a Fradi stadionátadása miatt elhalasztották az FTC – DPASE meccset, mely időpontban Józsi még nem volt dunaújvárosi játékos. Viszont az új időpontban pályára küldték, így 1 büntetőpontot levontak a szezon végén kieső csapattól. Tavasszal viszont Józsi már nem volt a csapat tagja, ősszel megsérült, trombózist kapott, így felbontották a szerződését. A hírek szerint nyáron egy osztrák kiscsapatba szerződött.

www.tempofradi.hu

www.tempofradi.hu

Ulysse Diallo a mali csatár személyében egy rendkívül szimpatikus fiatalembert ismerhettünk meg, igaz meghatározó játékos nem tudott lenni a Fradinál. Moniz idejében több lehetőséget kapott, de tavasszal már kevesebb játékpercet. Összesen 18 NB I-es meccsen 4 gólt szerzett, mely nem mondható rossznak, főleg, úgy, hogy tudjuk inkább tartalék volt csapatánál. Mióta elhagyta a Fradit (tehát lassan 2 éve), a portugál Arouca, fél évvel később az Académica Coimbra, az idei szezonban pedig a Maritimo keretéhez tartozott. 2 év alatt a portugál élvonalban 16 meccsen 1 gólt szerzett. Tehát még messze az a forma, mint mielőtt a Fradi szerződtette volna a korábbi libaboni gólkirályt. (21 meccs 18 gól)

www.fradi.hu

www.fradi.hu

Jack Tuyp, az előző nyári átigazolási szezon szenzációja volt. Nem sok sót evett meg az Üllői úton. A Groupama Arénában már pályára sem lépett. Ezen a nyáron a Helmond Sport kölcsön vette, majd 1 évvel később korábbi csapata a Volendam véglegesen haza vitte. Az idei szezonban 23 holland 2.osztályú meccsen 7 gólt szerzett. Nagy szenzációként harangozták be érkezését, de óriási csalódásként fogta fel edző, csapattárs, klubvezető és szurkoló is a korábbi 3-szoros holland gólkirály ittlétét.

Hídvégi Sándor egy napon jelentették be Tuyppal az érkezését a Fradihoz, igaz ő szerencsétlen sérülése miatt nem tudott meghatározó embere lenni a zöld – fehéreknek. Hídvégi az egy év Fradista pályafutása alatt 3 meccsen léphetett pályára. Mígnem ezen a nyáron kölcsön adták az MTK-nak, igaz ott sem járt már sikerrel, hisz télen újabb kölcsönjáték, de már Dunaújvárosban. Végül miután a DPASE kiesett, nyáron visszatért a Fradihoz, ahol lejárt a szerződése és nem hosszabbították meg. Hídvégi tavaly ősszel Szigetszentmiklósra igazolt, igaz ott csak 1-szer a Siófok elleni 3-3 alkalmával vetették be. A tavaszi kerethirdetésnél a nevével nem találkoztunk. Jelenleg nincs róla információ, hogy a napokban 33.életévét betöltő játékos hol játszik.

Arsenio Valpoort góllal mutatkozott be a Pécs ellen a korábbi holland utánpótlás válogatott szélső, de nem tudott gyökeret ereszteni az Üllői úton. Ősszel 10 meccsen kapott lehetőséget még Moniztól, de Doll érkezésével már háttérbe szorult. Nem volt meglepő, hogy ezen a nyáron elváltak a szélső és a Ferencváros útjai. 1,5 évig a holland RKC Waalwijk játékosa volt, míg idén télen miután egy kiváló fél szezont produkált a holland 2.osztályban (21 meccsen 8 gól), az izraeli Beitar Jeruzsálem gondolta úgy, hogy lát fantáziát a hollandban. (azóta 3 meccsen 29 perc játéklehetőség)

Csilus Tamás, az egyik legnagyobb Fradista tehetségnek tartják. Az előző szezonban Ricardo Moniz a Lombard Pápa ellen be is cserélte, így már 1 NBI –es meccsel rendelkezett, mikor is ezen a nyáron úgy gondolták, a több játéklehetőség reményében kölcsön adják: a Lombard Pápának. Csilus a szezont végig játszotta, panasz nem érhette játékát, de nem tudott vissza kerülni a zöld – fehérekhez. Idén a Kisvárda csapatánál van, szintén kölcsönben.

Orosz Márk a pápai kölcsön után, végleg szerződtette a Dunaújváros. Idén télen pedig az élvonalbeli álmokat szövő Mezőkövesd.

Laczkó Zsolt, fél évig kölcsönben szerepelt nevelőklubjánál, de hamar össze különbözött Dollal, így várható volt, hogy nem marasztalják. Vissza tért a Sampdoriához, ahol is szerződést bontottak vele, 1 évig a Kecskemét játékosa volt, míg az idei szezont Békéscsabán töltötte. Várhatóan most nyáron újra klubot vált, miután a lila – fehérek kiestek az élvonalból.

Kurucz Péter ekkor még csak kölcsönbe került Soroksárra, ahol a sérülése miatt még mindig nem kapott állandó lehetőséget, a szintén korábbi Fradi kapus Holczer Ádám állt a kapuban. Az idei szezon előtt távozott a Ferencvárostól, azóta sincs csapata.

Kunsági Roland, ezen a nyáron Mezőkövesdre került kölcsönbe, ahol is tavasszal nagyszerűen védett, nem tehetett róla, hogy nem jutott fel a Mezőkövesd. Idén ősszel a Fradi 3.számú kapusa volt, tehát ő is tagja a bajnokcsapatnak. Most tavasszal pedig a Soroksár csapatánál van kölcsönben, igaz eddig pályára a bajnokságban nem lépett.

www.mno.hu

www.mno.hu

Mark Otten, védekező középpályásnak szerződtették, végül középhátvéd lett belőle, majd kikerült a csapatból. 3 év alatt összesen 35 NB I-es meccsen lépett pályára, a megszerezhető 90-ből az nagyon kevés. Pruknernél, majd Détárinál is meghatározó szerep jutott neki, de már Moniz is kevésbé számított rá, már az is meglepő volt, hogy előző nyáron meghosszabbították a szerződését. Végül maradt még egy szezont, a Pécs ellen csereként 1 perc jutott neki, majd a Videoton elleni egy héttel később meccs szünetében lecserélte Moniz, miután hanyatt esett Torghelle előtt, s a csatár megszerezte a vezetést a vendégeknek. Otten ezen a nyáron szerződést bontott, s befejezte labdarúgó pályafutását.

Andrei Ionescu, egy újabb Moniz játékos, akire már Doll nem számított. Technikás irányító középpályás, de Leonardo mögött már sok lehetőséget nem kapott, ezen a nyáron, pedig ugye érkezett Gera Zoltán! Fradiból való távozása után Irakban próbálkozott a Naft Al – Janoob együttesénél, onnan való távozása után egy ideig csapat nélkül volt, végül idén télen a 2.hazájának számító Hollandiába tért vissza és az FC Eindhoven labdarúgója lett.

Holman Dávid, ezen a télen került kölcsönbe a Lech Poznan együtteséhez. Ahol 1 évig játszott végül nem véglegesítették a szerződtetését. Idén télen pedig a Debrecen megvette a Ferencvárostól, ahol is nagyszerű tavaszt produkált a technikás szélső, támadó középpályás.

Bonsjak jobbra (35) nem volt hosszú ideig a Fradi játékosa (boon.hu)

Bonsjak jobbra (35) nem volt hosszú ideig a Fradi játékosa (boon.hu)

Bosnjak Predrag nagyszerű szezont futott 2013/14-ben, így nem véletlen, hogy a nagyobb magyar csapatok rá vadásztak. (Fradi, Videoton..) Korábban Veszprémben az NB II-ben játszott, még korábban Nyíregyházán az NB I-ben. Ezen a nyáron a Fradihoz szerződött, de nem járt sikerrel. Pedig már válogatott játékosként írt alá a Ferencvároshoz, Thomas Doll számított is volna rá, de Bönig kiszorította a csapatból. Tavasszal érkezett Ramirez, akkor már tudni lehetett, hogy Bosnjaknak nem lesz maradása. Ezen a tavaszon Nyíregyházán volt kölcsönben, míg nyáron véglegesen visszavásárolta a Haladás.

 Akik ezen a nyáron a Fradiba igazoltak, de hosszú ideig nem maradtak, hisz a bajnokcsapatnak, nem lettek tagjai, róluk részletesebben, a távozásuknál:

www.fradi.hu

www.fradi.hu

Nagy Dániel, Jenner utódjának szánták a korábbi újpesti nevelésű játékost. Németországból szerződött a Fradiba, korábban Hamburgban pallérozódott. Ősszel még csak – csak játszott, tavasszal, viszont Varga Roland érkezésével háttérbe szorult. Összesen 11 meccsen lépett pályára a zöld – fehéreknél.

www.youtube.hu

www.youtube.hu

Benjamin Lauth, ki legyen Böde Dániel vetélytársa, ha nem egy korábbi német válogatott csatár? Érdekes, hogy ő Leonardoval ellentétes utat járt be, hisz ő az 1860 Münchentől érkezett a Fradihoz. A német ősszel nem játszott rosszul, hisz 6 gólt szerzett, de többször inkább a szélen szerepelt, mint középen. Végül 23 NB I-es meccsnél állt meg, 6 gólja maradt. Idén nyáron visszavonult.

Stjepan Kukuruzovic svájci – horvát középpályás, lejárt szerződésű játékosként érkezett. Ősszel még 10-szer pályára is küldte Doll, ahol a Pápa elleni meccsen gólt is szerzett, tavasszal viszont már érezni lehetett, hogy nem számít rá, Hajnal érkezésével háttérbe szorult. Ekkor a Honvéd ellenében még 1 perc játéklehetőséget kapott.

Tomislav Havojic, nagyobb volt a füstje, mint a lángja… 1 év alatt összesen 3 NB I-es meccsen lépett pályára, a Rijeka ellen az ő hibája is kellett a 11-eshez.

Tarczy Pál 3.számú kapusnak jött a fiókcsapat Soroksárból. 1 év után tovább állt, Kisvárda majd Mosonmagyaróvár.

Bosnjak Predrag, róla már a távozóknál írtunk. Fél évet volt a Fradi játékosa.

2014 – 15-ben érkeztek, a bajnokcsapat játékosai:

www.csakfoci.hu

www.csakfoci.hu

Emir Dilaver, a bosnyák – osztrák jobbhátvéd. Osztrák utánpótlás válogatott, de a múltkoriban azt nyilatkozta, ha hívnák a bosnyák válogatottba, nem gondolkozna, szívesen játszana ott is. Az Austria Wien neveltje, tehát ő lila – fehér mezt váltott zöld – fehérre. Hasznos játékot láthattuk tőle az elmúlt két évben, igaz érződik rajta, hogy posztján nincs vetélytársa, ezt okvetlenül pótolnia kell a csapatnak, hisz néha elkényelmesedik. Mikor nem játszik, akkor vagy Leandro, vagy Ramirez pótolja.

www.nhc24.hu

www.nhc24.hu

Michal Nalepa, a magyar játékosok kezdik elárasztani a lengyel ligát, erre egy lengyel játékos a magyar NB I –be igazol. Nalepa végigjárta a korosztályos válogatottakat, így azért nem egy zöldfülű játékosról beszélünk. Mateos – Pavlovic védőpárossal vágott nekik a szezonnak a Fradi, de lengyel srác fel – felbukkant a kezdőben. A bajnokcsapatban már a spanyol – horvát nem is szerepelt, Nalepa viszont végig megbízható játékot mutatott. Igaz több hibája is volt. A lengyel élvonalban 16-szor lépett pályára, inkább a lengyel 2.vonalban szerepelt. A Fradinál a két év alatt 51-szer került bevetésre.

www.csakfoci.hu

www.csakfoci.hu

Cristian Ramirez, télen érkezett, s megütötte vele a főnyereményt a Fradi. Kiváló bal oldali védő először kölcsönbe került az Üllői útra, de tavaly nyáron végleg megvásárolták a Fortuna Düsseldorftól. A transfermarkt.de weboldal szerint 360.000 Euróért. Ecuadori utánpótlás és felnőtt válogatott. Évekig kereste a Fradi balhátvédet, volt itt Hídvégi, Laczkó, Bosnjak, de Ramirez személyében megtalálták a keresett játékost. Az idei szezonban már gólokat is lőtt, szám szerint 4-et. Várhatóan ő lesz a közeljövőben az a játékos, akit Besic és Somália után jó pénzért értékesíteni tudnak majd a zöld – fehérek.

www.origo.hu

www.origo.hu

Gera Zoltán, a „Mágikus magyar” 10 év után úgy döntött hazatér, elég volt a légióskodásból. Hova máshova is igazolhatna, mint szeretett Fradijába. Mivel Leonardo kegyvesztett lett, így a Fradinál is volt egy kiadó hely, igaz szerződtetését csak azután jelentették be, hogy a brazil távozott. Első évben 26 meccsen 3 gólt szerzett, köztük a Nyíregyháza ellen egy akkora bombát, hogy a szurkolók azóta is emlegetik. Az idei bajnokságban eddig 29 meccsen 4 találatot jegyzett. Gera már 37 éves, de fiatalokat megszégyenítő alázattal teszi a dolgát. Az Eb –re utazó válogatott meghatározó játékosa is egyben. Talán a magyar foci „szégyene” is egyben, hogy egy 37 éves játékos lehet akár a bajnokság legjobbja is, de Gera dicsérete is, hisz kortársai közül már azért többen szögre akasztották a stoplist.

www.ulloi129.hu

www.ulloi129.hu

Hajnal Tamás, miután a nyári igazolások közül Kukuruzovic nem váltotta be a reményeket, télen a Fradi újabb irányító után nézett, s meg is találta a sajátnevelésű Hajnal Tamás személyében. A riporterek is jobban örülhettek Hajnalnak, hisz könnyebb kimondani a nevét a tapasztalt játékmesternek. Varga Zoltán edzőssége alatt már bemutatkozhatott a magyar élvonalban Hajnal 1997-ben (alig 16 évesen), majd egy furcsa transfer révén (tartoztak a Vácnak Vámosi Csabáért, ezért Hajnalt és Szollár Krisztiánt adták a tartozás fejébe) Vácra került, ahol nem is maradt sokáig, meg sem állt a Schalke akadémiájáig. 1997 nyarától 2015 januárjáig külföldi csapatok keretéhez tartozott. (Schalke, a belga St. Truiden, újra Németország: Karlsruhe, Kaiserslautern, Dortmund, Stuttgart, Ingolstadt) Hajnal a 1,5 év alatt többször bajlódott sérüléssel, de 26-szor így is pályára lépett, 4 gólt szerzett. (tavaly 6/2; idén 20/2)

www.ulloi129.hu

www.ulloi129.hu

Roland Lamah, miután Havojic és Nagy Dániel sem váltotta be már ősszel a reményeket, ezért az egyik szélen a német Lauth próbálkozott a másik szélre pedig kerestek egy újabb tapasztalt, de még nem idős szélsőjátékost. Így találták meg Roland Lamaht. A belga szélső korábban belga, holland, francia, spanyol és angol csapatokban fordult meg. Mígnem az Osasunánál lejárt a szerződése s nem kapott másikat. Nem kiegészítő ember volt a klubjainál, hisz a francia élvonalban 63/7; a spanyol élvonalban 45/3; a hollandban 32/11 és az angolban 14/2-es mutatója nem számít rossznak. Még nem volt 27 éves mikor aláírt a Fradihoz. Közel 2 év alatt 53 meccsen 12 gól a mutatója. Várhatóan idén nyáron távozik, de ez még a jövő zenéje.

www.rangado.hu

www.rangado.hu

Varga Roland, télen lett a Fradi játékosa. Még azelőtt, hogy Győrben robbant volna a bomba. Varga az MTK nevelése, majd Olaszországban játszott a Brescia játékosa volt. 2010 tavaszán az Újpest együttesénél szerepelt kölcsönben, majd visszatért Olaszországba. 2012 januárjában szerződtette a Győr, s 3 évig volt az ETO labdarúgója. 2014/15-ben 13 meccsen 3 góllal vette ki részét az ezüstéremből. Az idei szezonja kevésbé sikerült jól, hisz jó meccsek után kevésbé jók jöttek a sorban, de így is 29 meccsen 7 góljával nem kell szégyenkeznie.

Akik már korábban megérkeztek:

Kapusok
Dibusz Dénes 2013-14 Thomas Doll
Jova Levente 2011-12 Prukner László
Kunsági Roland 2011-12 Détári Lajos
védők:
Batik Bence 2011-12 Détári Lajos
középpályások:
Busai Attila 2011-12 Détári Lajos
Cukic, Vladan 2012-13 Détári Lajos
Gyömbér Gábor 2012-13 Détári Lajos
Nagy Ádám 2013-14 Ricardo Moniz
Nagy Dominik 2013-14 Ricardo Moniz
Somália 2011-12 Prukner László
csatárok
Böde Dániel 2012-13 Détári Lajos

Endrődi Dávid