Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP BANK liga: Az utolsó esélyek – előzetes

Az utolsó forduló következik a honi élvonalban, melyben eldől a dobogós helyek sorsa, valamint, hogy ki esik ki a Békéscsaba mellett.

Nagy a küzdelem a Vasas és a Puskás Akadémia között. - pfla.hu

Nagy a küzdelem a Vasas és a Puskás Akadémia között. – pfla.hu

Még három csapat harcol a dobogóért, kettő pedig a kiesés elkerüléséért, szombat este kiderül, kik örülhetnek. A legnagyobb port kétségkívül az MTK és a Vasas csatája kavarja. Amint arról beszámoltunk, a pályaválasztással kapcsolatban került kellemetlen helyzetbe a kék-fehér klub, mely péntek délután megoldódott. Ugyanakkor az angyalföldiek futballistái nem foglalkoznak azzal, hol kell pályára lépniük. Hermány Bence a pénteki Nemzeti Sportban elmondta, sem a pálya, sem a Puskás Akadémia meccse nem foglalkoztatja őket, mert, ha nyernek, akkor nincs miről beszélni. „Az újvárosi pálya talaja jobb, mint az Illovszky-stadioné, ám azt sajnáljuk, hogy így kevesebben szurkolhatnak nekünk. De ha üres lesz a stadion, akkor is nyerni kell!” Mint ismert, az MTK 378 főben maximalizálta a vendégdrukkerek számát, így összesen 1182 fő tekinthette volna meg az összecsapást, péntek késő délután azonban jött a hír, hogy a felek megtárgyalták az esetet, és győzött a józan ész. Hogy aztán mire megy kulcsemberét nélkülözve az MTK, még nem tudni, ugyanis Torghelle Sándor mellett Hrepka Ádám sem bevethető elől. A Vasasnál Czvitkovics Péter továbbra is maródi. Mindenesetre Michael Oenning bizakodó a találkozó előtt. „Sajnálatos ez az egész ügy – utalt a német szakvezető a pályaválasztási mizériára. – Úgy ítélem meg, hogy ez teljesen szükségtelen volt, mert ezt elegánsabban is meg lehetett volna oldani. Ez nagyon nem jó a szurkolók szempontjából sem. Kár ezért. Természetesen ez téma az öltözőben is, mivel nem lehet elzárni az információkat a játékosok elől. Azonban azt látom, hogy kezd kialakulni egy “csak azért is” érzés bennük. Mivel az előző mérkőzések is a bennmaradás körül forogtak, a felkészüléssel ilyen szinten nincsen probléma. A lényeg, hogy a koncentrációnkat megtartsuk és megdolgozzunk a sikerért. A legnagyobb lökést múlt szombaton, a PAFC elleni győzelem adta, ami kétségkívül segíti az edzésmunkát. Nehéz mérkőzésre számítok, nekik az Európa-ligában való részvétel a tét, egy ponttal vannak lemaradva. Az jó hír, hogy Torghelle nem játszik, ám rajta kívül is vannak minőségi és veszélyes játékosaik. Magunkra kell figyelnünk, az erősségeinkre kell összpontosítani és akkor meg tudjuk nyerni a mérkőzést.”
Az angyalföldiek buszokat indít a találkozóra, hogy a lehetőségekhez mérten a helyszínen buzdíthassák csapatukat a Vasas-hívek.

A másik kiesés ellen harcoló csapat, a Puskás AFC hazai környezetben fogadja a Honvédot. Miután mindössze a sárga-kékeknek bír téttel az összecsapás, aligha kell részletezni, mennyire fontos lenne a szurkolók buzdítása. Kétségkívül azonban a Honvéd-drukkerek készülnek jobban, miután rendre felvetődik a névbitorlás, mint probléma. A kispestieket elégtétellel töltené el, ha csapatuk a győzelmével “kilökné” a felcsútiakat az élvonalból. Ehhez azonban lesz egy-két szava a házigazdáknak is. Szijjártó István, a PAFC megbízott edzője szerint nemtelen, és becsületsértő támadásokat emlegetett minap. A tréner amondó, Ocsmány hadjárat folyik ellenünk. Olyanok is támadnak bennünket, akiknek halvány fogalmuk sincs a futballról, csak az élteti őket, hogy belénk vagy a Puskás Akadémiát megalapító Orbán Viktorba rúghatnak. Természetesen megpróbálom kizárni a külvilágot az öltözőből, s úgy tűnik, eddig sikerrel jártam, a játékosokat ugyanis hidegen hagyják az elvtelen, megalapozatlan, személyeskedő írások, kommentek.” – fogalmazott Szijjártó. Emiatt mentálisan, a külvilágot kizárva készült a csapat, szombat este kiderül, mennyire hatásosan. A szakember hozzátette, nem érdekli, miként alakul az eredmény Dunaújvárosban, ennek ellenére forró drót lesz a két stadion között. Annyi biztos, a hazai drukkerek ingyen tekinthetik meg az összecsapást, ám a beléptetőkapuk üzemelése miatt a jegyeket személyi okmány felmutatásával ki kell váltani. Ellenben a vendégszurkolók belépőt kellett, váltsanak. Számítások szerint 570 Honvéd-drukker biztosan lesz az összecsapáson.

Dobogóért hajt a Debrecen, Videoton, Haladás trió is. A legkönnyebb helyzetben, papíron legalábbis, a Debrecen van, hiszen a hajdúságiak Békéscsabára látogatnak. A lila-fehérek számára immár csak a becsület, és a szép búcsú reménye maradt, miután egy hete a Honvédtól elszenvedett vereséggel kiestek az élvonalból. A Loki viszont a nemzetközi kupát jelentő helyekért csatázik, így közel sem mindegy, milyen eredményt ér el a Kórház utcában. Mellettük a Videoton valamint a Haladás küzd még az európai porondért. A szombathelyiek a Fradit fogadják Sopronban, miután nem bólintottak rá a bajnok kérésére pályaválasztói joguk feladásával kapcsolatosan. A Videoton pedig Újpestre látogat, ami rangadót sejtet.

fradi_bajnokcsapat

Aranyérmeit győzelemmel venné át Sopronban a Ferencváros. – fotó: parameter.sk

Visszatérve a Viharsarokba. A Békéscsaba szeretné szépen befejezni ezt az idényt, ám a Debrecen ellen nem számíthat könnyű összecsapásra Zoran Szpiljak együttese. Laczkó Zsolt nélkül kénytelen pályára lépni az Előre, de az is biztos, hogy többen talán már a nyári uborkaszezonra készülnek, illetve arra, ki merre folytathatja pályafutását. A lilák egyik legkelendőbb játékosa a tavasszal rendre kimagasló teljesítményt nyújtó spanyol Ezequiel Calvente, aki iránt az Újpest és a Fradi is élénk érdeklődést mutat. Ám ez egy másik cikk témája lesz. Ami a hétszeres bajnokot illeti, Kondás Elemér kellemes helyzetben van, mert bár azonos pontszámmal áll a harmadik helyen, minden játékosára számíthat.

Nagy távolság Budapest és Sopron között, de vélhetően nem a Ferencvárosnak, amely a kisalföldi városban veheti át az aranyérmeket. Az ünnepre több szurkolói buszt is indít szombat délben a Groupama Arénától a klub, ugyanakkor a vasiak szeretnék elrontani az éremátadást. Ennek egyik kulcsfigurája lehet Gaál Bálint, és Németh Márió vagy akár Király Gábor. Az univerzálisnak számító Gaál eredeti posztja támadó középpályás, ám tavasszal többször is a védelem bal oldalán kapott lehetőséget, de a fővárosi zöld-fehérek ellen alighanem eredeti posztján szerepel majd. Az utóbbi fordulókban rendre fontos – győzelmet, vagy pontot érő – gólt szerzett a fiatal középpályás, míg Németh Márió gyorsasága, gólérzékenysége és kreativitása hozhat sikert a Halinak. Király Gábort pedig nem kell bemutatni. A veterán kapus minden hájjal megkent rókaként fogja össze a társaságot, s amikor kell apró trükkökkel bizonytalanítja el ellenfeleit. Ugyan a Ferencváros már április elején bajnok lett, de szeretnék győzelemmel ünnepelni az aranyérem átadását. Ehhez nem kell más, csak végig koncentráltan futballozni, és a lehetőségeket kihasználni. Thomas Doll is kényelmes helyzetben van, mivel a sérültek ellenére a legerősebb csapatát tudja pályára küldeni szombaton.

A bajnokság utolsó körében az egyetlen már semmi téttel nem bíró összecsapását Miskolcon rendezik. A Paks vendégjátéka alkalmával már a jövő évi csatározásokra készülhetnek a felek. A piros-fehérek biztosan maradtak bent az élvonalban, míg a Paks sokáig versenyben volt a dobogóért is, ám az elmúlt hetek gyengébb eredményei miatt stabil középcsapattá esett vissza. Így aztán a presztízs és a minél jobb pozíció elérésére törekednek a felek. Sőt, DVTK siker esetén helyet cserél a két együttes.

A program:
április 30., szombat
16.30 Békéscsaba – Debrecen* 
Kórház utca, vezeti: Németh Ádám

16.30 Újpest – Videoton – tv.: M4 Sport
Szusza stadion, vezeti: Szabó Zsolt

16.30 Puskás Akadémia – Honvéd *
Pancho Aréna, vezeti: Iványi Zoltán

16.30 Haladás – Ferencváros*
Sopron, vezeti: Andó-Szabó Sándor

16.30 MTK – Vasas*
Dunaújváros, vezeti: Vad II. István

19.00 Diósgyőr – Paksi FC – tv.: M4 Sport
Miskolc, vezeti: Erdős József

*Körkapcsolás formájában bármilyen fontos esemény történik, az M4 Sport azonnal odakapcsol. A Videoton újpesti vendégjátéka a főmeccs. 

nb1

Gavalovits Sándor