Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2016: Fokozott biztonsági intézkedések a tornán

Megemelték a biztonsági költségvetést, drónokkal figyelik a szurkolói zónákat, illetve ezek biztonsági kiadásait három részre osztották.

fotó: mydronedepot.com

fotó: mydronedepot.com

Az elmúlt napokban nem került ki friss információ a franciaországi tornát illető biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban, ám korábban a Le Figaro nyilvánosságra hozta, a francia rendőrség 430 ezer eurót költ nagy felbontású, HD-kamerával felszerelt drónokra. Mellette infravörös hővizsgáló képességük miatt éjszaka is bevethetőek.

A napilap kiemelte, elsősorban a nagy tömegeket ellenőrzik, segítve a rendőrség munkáját. Különleges titkosítási módszerrel tartja a kapcsolatot az üzemeltetőjével az adott drón, hogy csökkentsék a hackelés veszélyét.

Természetesen a francia kormány sem tétlenkedik. Lapinformációk szerint kiterjesztik a rendkívüli állapotot, amely a novemberi terrortámadások óta érvényben van az országban. És ez nem csak a labdarúgó-torna, hanem a Tour de France országúti kerékpáros körversenyre is vonatkozik.

Ide kapcsolódik a hír, hogy duplájára emelték a szurkolói zónák biztosítására szánt büdzsét. Az eredeti költségvetés 12 millió euró volt, ez emelkedett 24 millió euróra. Mindezt Patrick Kanner, francia sportminiszter jelentette be, miután aláírta a megállapodást Alain Juppéval és Jaques Lamberttel.

Háromfelé osztott biztonsági költségek

A rendező városok, a francia kormány illetve az UEFA közösen állja a nyári kontinensviadal biztonsági büdzséjét. Jean-Francois Martins, a francia főváros főpolgármester-helyettese kiemelte, ezzel is egyértelművé teszik, közös a felelősségük a szurkolók biztonságát illetően, a szurkolói zónákban azon szurkolók tekinthetik meg óriáskivetítőkön a találkozókat, akik nem jutottak jegyhez.

Gavalovits Sándor