Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Szinte biztos a Villarreal helye a BL-ben

A 36. forduló egy igazi gyöngyszemet tartogatott a spanyol futball szerelmeseinek: a Valencia és a Villarreal találkozott, ahogy a Getafe is fontos derbit játszott.

Kép: Marca

Kép: Marca

Nehéz hova tenni a Deportivo La Coruna idei szezonját. A kék-fehérek nagyon bekezdtek ősszel, Európa-kupás helyekért csatáztak és persze tudni lehetett, hogy a hosszú szezon során úgyis leeresztenek majd, azért mégis úgy tekintettünk az idei évükre, hogy várakozáson felül teljesítenek. Erre tessék. Jött is a várt hullámvölgy, ám a csapat zuhanása legalább akkora, mint amilyen meglepetés volt a jó startjuk. December 19 óta csak egyszer tudtak nyerni – akkor az utolsó Levantét múlták felül, azóta semmi. Most hazai pályán törhették volna meg a rossz szériájukat, ám ez ezúttal is elmaradt. Pedig még csak nem is egy világverő csapat, hanem a Getafe volt az ellenfelük, melynek első osztályú tagsága szintén függőben van.

A kékek viszont a jelek szerint valamit jobban csinálnak. Az első félidő végén a korábbi Real Madrid-játékos Pedro Leon vette be a kaput egy szép csel után – ezzel megadta az alaphangot a folytatáshoz. A Depor többet cserélt, próbáltak a hazaiak változtatni, de a nagy igyekezetük nem gólokban csúcsosodott ki: a 64. percben Borges kapta meg második sárga lapját, így emberhátrányban kellett befejezniük a meccset. A végére aztán még Vigaray is bepaszírozott egyet a hajrában, így az eredmény sima lett. 2-0-al a Getafe aratott hatalmas sikert és ezzel esélyt teremtettek maguknak a bent maradáshoz. Ugyan még mindig az utolsó előtti helyen állnak, ám ugyanannyi pontjuk van, mint a Gijonnak és a Rayónak, a Granada mögött pedig csak egy egység a lemaradásuk. Izgalmas lesz a bajnoki hajrá az alsóházban.

Deportivo La Coruna – Getafe 0-2
G.: Pedro Leon (41.), Vigaray (85.)

Szinte biztos, hogy a BL-ben üdvözölhetjük majd a Villarreal együttesét jövőre. Jelen állás szerint ők szerezhetik majd meg a BL-selejtezőt érő negyedik helyet a szezon végén, plusz az EL-ben is versenyben vannak még. Az odavágón le is győzték a Liverpoolt, így minden esélyük meg is van a döntőbe kerüléshez – márpedig a végső győztes automatikusan bejut az első számú európai kupasorozatba. Most a Valencia ellen gyakorlatilag a selejtezős helyüket biztosíthatták be, de ez nem volt olyan egyszerű feladat. A sárga mezeseknél több hiányzó is volt: akadtak sérültek, de a legtöbben inkább pihentetés céljából nem kerültek be a kezdőbe. Így olyanok jutottak szóhoz, mint a fiatal Rodrigo. Ezzel együtt a spórolási szándék a pályán nyújtott produkciójukon nem érződött. Habár nem volt nyaktörő a tempó, a színvonalra nem lehetett panasz. Szépen elfocizgattak a srácok így vasárnap este, főleg a vendég csapat irányításával.

A Valencia játékosai állítólag már nagyjából utolérték magukat fizikálisan (ilyen picivel a vége előtt talán egy kicsit el is késtek ezzel), de ők például egyáltalán nem voltak meggyőzőek. Pedig hát hazai pályán igazán megszorongathatták volna az Európában vitézkedő Villarrealt, amely ráadásul még csak nem is a legerősebb csapatával állt ki. Ayestaran legénysége kicsit indiszponált volt a találkozó alatt – ez nem az ő estélyük volt. A Villarreal végig élesebb volt és kezdeményezőbb – végig érezni lehetett, hogy itt csak ők nyerhetnek. Előbb az amúgy nem túl jó szezont futó Samu Garcia szerzett egy szép gólt, majd kicsivel később jött a nyomaték: az egyedül kilépő Adrian higgadtan pöccintette a labdát az ellenfél kapujába, beállítva a 2-0-ás végeredményt. Sokat elmond a meccsről, hogy ennyi idő alatt el is dőlt, de hát ez egy ilyen találkozó volt. A vendégek nevükhöz méltóan hajtottak és nyertek is, míg a Valencia futballistái talán kissé cserben hagyták a szurkolóikat. Nagyon szeretnék már, hogy véget érjen ez a szezon. Két meccs van hátra az idei bajnokságból, a Villarreal előnye pedig 6 pont az ötödik helyen álló Bilbao előtt. A Valencia a 8. helyre jött fel, de ennél előrébb már nem kerülhet.

http://www.dailymotion.com/video/x48390i_all-goals-hd-valencia-0-2-villarreal-01-05-2016-hd_sport

Valencia – Villarreal 0-2
G.: Samuel (14.), Adrian (33.)

Baranyai Balázs