Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Spanyolország meghódítja Európát?

Mérföldkőhöz érhet el ismét Európa labdarúgása azzal, hogy egy ország csapataival kibérelné a két kupa döntőt. Ez csütörtökön fog kiderülni, hogy valóban így lesz-e, de ennek kapcsán megnéztük az eddigi “egy nemzetes” finálékat.

02

Hiszen olyan már sokszor volt, hogy egy adott ország adta az aktuális finálé mindkét csapatát, de olyan, hogy egyszerre mind kettőben egy nemzet legyen, na ilyen még nem volt. Sőt! Még olyanra sem volt példa, hogy egy ország adjon mondjuk a Bl-ben csapatokat és egy másik ország az UEFA/Európa Ligában!
Márpedig most úgy áll, hogy az Atlético Madrid a Bayern tegnapi kiejtésével már ott van a Bl fináléjában ás erre jó esélye van a Real Madridnak is, hiszen a legutóbb 2014-ben Bl-t nyerő “blancok” az idegenbeli 0-0 után fogadják a Bernabeuban a Manchester Cityit. A holnapi Európa liga finálék esetében is a spanyol csapatok állnak jobban a visszavágók előtt, hiszen a Villarreal 1-0-ás előnnyel utazik a Liverpoolhoz, míg a címvédő Sevilla idegenbeli 2-2 után fogadja a Sahtar Donecket.
Eddig a Bl történelmében kétszer fordult elő spanyol, egyszer pedig olasz, angol és német színtiszta döntő. Tehát ha ma este a Real bejut a fináléba, akkor harmadszor fordul elő, hogy spanyol csapatok játsszák a Bajnokok Ligája fináléját. Egyébként 2000-ben az első “egy nemzetes” döntőt éppen a spanyolok játszották le egymás között és akkor a párizsi döntőnek szintén a Real Madrid volt az egyik résztvevője. Az akkori döntőben a “galaktikusok” 3-0-ra múlták felül a Valenciát, és az utolsó 2014-es finálé is “spanyolos” volt és ekkor is a Real nyert egy máig emlékezetes döntőben az Atlético ellen.
Az Európa Ligában illetve annak jogelődjében (UEFA, EVK, VVK) kilenc alkalommal fordult elő, hogy a döntőt egy ország csapatai alkották. Számszerint három spanyol döntő volt a korai években, szintén három olasz a kilencvenes években, egy angol, német és portugál.
Tehát a képlet egyszerű: Ha ma nyer a Real, akkor spanyol Bl finálé lesz, és ha holnap továbbjut a Sevilla és a Villarreal akkor az Európa Liga is “spanyol házi bajnoksággá” alakul. És ez aztán tényleg kuriózum lesz! Csak kérdés, hogy vajon szeretnék ezt a semleges szurkolók…

Az eddigi “egy országos” Bl döntők:
2000 Real Madrid – Valencia 3-0 (spanyol)
2003 AC Milan – Juventus 0-0 Büntetőkkel: 3-2 (olasz)

2008 Manchester United – Chelsea 1-1 Büntetőkkel: 6-5 (angol)
2013 Bayern München – Borussia Dortmund 2-1 (német)
2014 Real Madrid – Atlético Madrid 4-1 hosszabbítás után (spanyol)

Az eddigi “egy országos” El (VVK, UEFA) döntők:
1962 Valencia – FC Barcelona 6-2, 1-1 (spanyol) *
1964 Real Zaragoza – Valencia 2-1 (spanyol)*
1966 FC Barcelona – Real Zaragoza 0-1, 4-2 hossz. (spanyol) *
1972 Tottenham – Wolverhampton 2-1, 1-1 (angol) **
1980 Eintracht Frankfurt – Mönchengladbach 2-3, 1-0 (német) **
1990 Juventus – Fiorentina 3-1, 0-0 (olasz) **
1991 Internazionale – AS Roma 2-0, 0-1 (olasz) **
1995 AC Parma – Juventus 1-0, 1-1 (olasz) **
2011 FC Porto – Braga 1-0 ***

    * EVK
** UEFA kupa
*** Európa Liga

Fotó: dailymail.co.uk

Becz Tamás