Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

u17-es Eb: Helyszíni stadionmustra! – képekkel

Ahogyan 1982 óta minden esztendőben, úgy idén is megrendezésre kerül az u17-es Európa-bajnokság, melynek házigazdája idén nem más, mint Azerbajdzsán. A kezdő sípszó május 5-én magyar idő szerint délben harsan, míg a finálét 23-án rendezik majd. Nézzük mit érdemes tudni a rendező országról és tartsunk egy kis terepszemlét, avagy íme egy kis stadionmustra képekkel egybekötve.

Egy kis történelmi visszatekintő az u17-es kontinenstornák históriája 

Amit a rendező országról tudni érdemes

azerbaijan_by_xumarov-d5wl57t

Azerbajdzsán

Az ország 1991 óta független, helyileg Eurázsia kaukázusi régiójának legnagyobb országa. Délnyugat-Ázsia és Kelet-Európa között fekszik, Keleten a Kaszpi-tenger, északon Oroszország, északnyugaton Grúzia, nyugaton Örményország és Törökország, délen Irán határolja. Népessége közelít a 10 millió főhöz, fővárosa Baku, mely lakosság tekintetében valamivel kicsit Budapest előtt jár. Az ország gazdasági és egyéb területeken is hatalmas fejlődést mutat, így van ez a sportban és azon belül a labdarúgásban is. Olimpiai pályázattal is rendelkezik az ország, szeretnék az egyik legnagyobb világeseményt a magukének tudni.

Helyszíni szemle, avagy stadionmustra

A torna helyszínéül egyedüli városként Baku és annak négy stadionja szolgál, a csapatoknak tehát nem kell utazni az egyes helyszínek között. Nézzük, hogy mit érdemes tudni a szóban forgó létesítményekről.

1. Bakui Olimpiai Stadion

A létesítményt 2015-ben adták át, lelátóin teltház esetén 68700 ember foglalhat helyet. Klubcsapat nem használja, az azeri nemzeti csapat otthona és egyik helyszíne lesz a következő 2020-as kontinenstornának, melyet már nem egy ország, hanem városok fognak rendezni, köztük Budapest is. Ezen stadion lesz a két elődöntő és a döntő “házigazdája”!

cvb

38

Baku_National_Stadium_2015-06

c1908a29d2df

2. Bakcell Aréna

A Nefstchi Baku otthona, mely 11000 néző befogadására alkalmas. Még 2010-ben kezdett el kiemelkedni a földből, s rendeltetés szerűen 2012-ben vették használatba.

maxresdefault

3. Dalga Aréna

Szintén egy viszonylag új építésű létesítmény, mely 2011-ben került átadásra, lelátóin pedig 6500 néző foglalhat helyet. A Ravan Baku csapata itt játssza hazai mérkőzéseit.

1712378_FULL-LND

4. Azersun Aréna

A négy helyszín közül a legkisebb, mindössze 5800 férőhelyes, ám nagyon kellemes légkörű pálya. Átadására 2014-ben került sor, a Quarabag otthona. A csapatot ismerhetjük az Europa-ligából, az utóbbi két esztendőben több csapat orra alá is borsot törtek a nemzetközi porondon nem kis meglepetéseket okozva.

tkeI0n4