Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar Eb-keret: Gulácsi Péter

2016.06.14. a nap amire már az egész ország vár, Magyarország 44 év után újra az Eb-n szerepel. A következő napokban bemutatjuk azon játékosokat, akik hazánkat képviselik ezen tornán. Minden este 8 órakor, egy újabb játékost igyekszünk jobban megismertetni a veletek.

Gulácsi

Sorozatunk első részeinél kicsit problémában ütközünk, hiszen még nem végleges a keret, de ugye több játékos szinte biztos, hogy részt vesz az Európa – bajnokságon. Így először közülük szemezgetünk.

Szinte biztos, hogy az egyik tartalék kapus Gulácsi Péter lesz. 1990 május 6-án látta meg a napvilágot. Első utánpótlás csapata a BVSC együttese volt. 13 éves korára felfigyelt rá a Sándor Károly Akadémia s szerződtette a tehetséges hálóőrt. 2005-ben első profi szerződését is aláírta a kék – fehérekhez. 2007-ben az elsők között profitált az MTK – Liverpool együttműködésből, hisz Németh Krisztiánnal és Simon Andrással közösen kölcsön vette az angol együttes Gulácsit. A kölcsön annyira jól sikerült, hogy 1 évre rá meg is vásárolták a játékjogát a kapusnak. Gulácsi nem elégedett meg azzal, hogy a Liverpool tartalék csapatában védjen, felnőtt tétmeccseken is edződni akart, ezért többször kölcsönadták alsóbb osztályú együtteseknek. Volt a Hereford United, a Tranmere Rovers, a Hull City kapusa is. 2007-2013 között tartozott a Liverpool kötelékébe, de 2013-ban már úgy érezte komolyabb bajnokságban akar edződni, nem az angol alacsonyabb osztályokban. Ekkor több csapat megkereste, s ő a Salzburg mellett döntött. A Red Bull gyár áll ugye az osztrák csapat mögött, amely több együttest is szponzorál, így fejlődése garantált volt, s akár tovább is léphet érezte. Kereken 100 meccsen lépett pályára az “örökös” osztrák bajnoknál, amiken 99 gólt kapott. Tavaly nyáron “átszervezték” s a RB Leipzig kapujába került. Vagyis először a kispadjára, hisz vetélytársa volt az első számú kapus (igaz ebben közrejátszott Ausztriából áthozott 4 meccses eltiltása is), de tavasszal megsérült, s eljött Gulácsi ideje. 14 meccsen állhatott a lipcsei csapat kapujában, melynek a végén feljutást ünnepelhetett, így készülhet a következő szezonban a Bundesliga 1-re.

Gulácsi végigjárta az összes utánpótlás válogatottat. U17 4 -szeres; U19 15-szörös; U20 12-szeres; U21 26-szoros válogatottnak mondhatja magát. Tagja volt a 2009-es U20-as világbajnokságon szereplő, s ott bronzérmet szerzett együttesnek. Kiváló védéseivel ő is hozzájárult a bravúros szerepléshez.

A felnőtt válogatottban 2014 május 22-én (tegnap volt 2 éve) Dánia ellen mutatkozott be. 2-2 -re végződött barátságos mérkőzésen a kapitány még Pintér Attila volt. Ő annyira meg volt elégedve Gulácsi teljesítményével, hogy 2014.09.07-én Észak – Írország elleni kudarc alkalmából is őt állította a kapuba. A kapus azóta nem védhetett a válogatottban, egészen múlt hét péntekig Elefántcsontpart elleni barátságos mérkőzésig.

Névjegy:

gulacsi_peter 1Gulácsi Péter
klub: RB Leipzig
válogatottság: 3/ –

Endrődi Dávid