Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar Eb-keret: Dibusz Dénes

2016.06.14. a nap amire már az egész ország vár, Magyarország 44 év után újra az Eb-n szerepel. A következő napokban bemutatjuk azon játékosokat, akik hazánkat képviselik ezen tornán. Minden este 8 órakor, egy újabb játékost igyekszünk jobban megismertetni a veletek.

A válogatott Eb – kerete:

Kapusok:
Gulácsi Péter,

Dibusz

Sorozatunk első részeinél kicsit problémában ütközünk, hiszen még nem végleges a keret, de ugye több játékos szinte biztos, hogy részt vesz az Európa – bajnokságon. Így először közülük szemezgetünk.

Tegnap már írtuk, hogy az egyik tartalék kapus Gulácsi Péter lehet, a másik pedig szinte 100%, hogy a Ferencvárossal bajnoki címet szerző Dibusz Dénes lesz Király Gábor mögött.

Dibusz 1990. 11.16-án született, a PMFC neveltje. Végigjárta a szamárlétrát Pécset, mígnem 2009 június 13-án első tétmeccsén védhetett a felnőtt csapatban. A ZTE II elleni bajnokin ugyan kapott 4 gólt, de elmondhatta magáról, hogy alig 19 évesen már a felnőtt csapat kapujában állt. Viszont ekkor a Pécsnél a másodosztályból való feljutás volt a legfőbb cél, kölcsön vették az élvonalban már ekkor bizonyító Hegedűs Lajost, ezért várható volt, hogy nem egy fiatal tehetség lesz az elsőszámú kapus. Ő védeni szeretett volna, kölcsönadták a szintén másodosztályú Barcsnak. 20 meccsen őrizte a barcsi kaput, végül a 13.helyet szerezték meg a bajnokságban, ami bent maradást ért. Dibusz pedig olyan teljesítményt nyújtott amely után a Pécs visszarendelte, s már az ő nevével kezdődött a feljutást jelentő évben a kezdőcsapat. Az NB I-ben a következő két szezonban kirobbanthatatlan volt a kezdőtizenegyből, mígnem már nyáron azt lehetett hallani, hogy a 23 éves kapus megérett a váltásra. Ekkor a kapust kereső Videotont emlegették a legtöbben, de Dibusz végül maradt a Vidi pedig leigazolta a spanyol Calatayudot. Jött az ősz, de ő valamiért nem a kívánt szintet hozta, ki is állították. Ekkor kikerült a csapatból, összesen 10 bajnokin védett, mert az ősz végére visszaszerezte a helyét a csapatban. Majd jött a tél, s a pécsi anyagi gondok. Érkezett a Fradi ajánlata, melyet csapat elfogadott, s ő sem habozott. Dibusz az elmúlt 2,5 évben, összesen 2 bajnokiról hiányzott, akkor is azért, mert már megnyerték a bajnokságot s Thomas Doll lehetőséget kívánt adni Jova Leventének.

dibusz-denes(blikk.hu)

A válogatottban Dárdai Pál irányítása alatt mutatkozhatott be Feröer – szigetek elleni győzelem alkalmával. 1-0-ra nyert Magyarország, s Dibusznak több védeni valója is volt, a meccs előtt lesajnált feröeriek ellen. Összesen 4 meccsen állt a válogatott kapujában, 3-szor barátságos meccsen, 1-szer (Feröer ellen) tétmeccsen. Oroszország (1-2), Litvánia (4-0) és a tavaszi Horvátország elleni (1-1) alkalmával ölthette magára a címeres mezt.

Dibusz most már megérett arra, hogy a következő szezonban valamelyik külföldi bajnokságban védjen, igaz ahhoz kiváló ajánlatot kell kapnia a Ferencvárosnak. Tavaly is voltak megkeresések, de egyik sem volt klubja kedvére.

MLSZ_MK_donto_sajttaj28_Dibusz_Denes8_sportmenu(sportmenu.hu)

Dibusz Dénes
klub: Ferencváros
válogatottság: 4/-

Endrődi Dávid