Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar Eb-keret: Kádár Tamás

2016.06.14. a nap amire már az egész ország vár, Magyarország 44 év után újra az Eb-n szerepel. A következő napokban bemutatjuk azon játékosokat, akik hazánkat képviselik ezen tornán. Minden este 8 órakor, egy újabb játékost igyekszünk jobban megismertetni a veletek. Figyelem! Ma duplázunk, 20:30-kor újabb játékos jön!

A válogatott Eb – kerete:

Kapusok:
Gulácsi Péter, Dibusz Dénes

Kadar

Sorozatunk első részeinél kicsit problémában ütközünk, hiszen még nem végleges a keret, de ugye több játékos szinte biztos, hogy részt vesz az Európa – bajnokságon. Így először közülük szemezgetünk. (nem sorban megyünk)

1990.03.14-én született a balhátvéd, aki már 2006 őszén a Vác elleni mérkőzésen bemutatkozott a Zalaegerszeg együttesében az NB I-ben. Az első szezonjában 5-ször vetette be Simon Antal majd Nagy Tamás vezetőedző. A következő bajnokságban már Slavko Petrovic irányította a zalaiakat, ő pedig új csapat építésébe kezdett. Pedig az előző idényben a 3.helyen végeztek. Kádár viszont jól jött ki az edzőváltásból, megszilárdította a helyét a kezdőcsapatban.

kadar newcastleFiatalon óriási lehetőség előtt állt, leigazolt a Newcastle

Majd jött a tél s 2007 végén megvásárolta az angol Newcastle United. Az angol együttesnél inkább a tartalékoknál kapott játszott, de mikor a Championship-ben (angol 2.osztály) szerepelt a Newcastle, Kádárt 13 meccsen bevetették. 2012 nyarán, tehát 22 évesen 4,5 év angliai lét után, úgy gondolta ideje lenne egy olyan csapathoz szerződni, ahol már több lehetőséget kaphat. Ekkor több helyről megkeresték, s végül a holland Roda mellett döntött. Az Eredevisében 11 meccsen lépett pályára, majd fél évvel később kölcsön vette a Diósgyőr. Folyamatosan játszott Miskolcon, ahol abban az időben több játékost is haza csábítottak, s végül a nyáron megvették Kádár játékjogát. Következett még másfél év Borsodban, mikor már egyre erőteljesebben eluralkodott rajta, hogy újra légiósnak szeretne állni. Ekkor érkezett a Lech Poznan ajánlata, s másfél éve a lengyel bajnokságban játszik. Meg vannak elégedve a magyar hátvéddel, ezen idő alatt 38 bajnokin vetették be Kádár Tamást. A cél most már nem lehet más, hogy még a lengyel bajnokságnál is erősebb ligába igazoljon. Állítólag már angol megkeresések vannak, hisz jól emlékeznek rá a szigetországban.

Kadar diósgyőrDiósgyőrben újra magára talált (nso.hu)

Kádár 6-szoros U17, 3-szoros U19, 13-szoros U21-es válogatott. A 2009-es ifjúsági világbajnokságról lemaradt, miután a Newcastle nem engedte el.

„Más országokban is van rá példa, hogy a klub nem engedi el a játékosokat. Nem is a Newcastle-t, inkább a FIFA-t okolom, mert a nemzetközi szövetségnek bele kellene vennie a versenynaptárba az U20-as vébét. Bízom benne, hogy ha már marasztalt a United, pályára léphetek” – mondta Kádár akkoriban.

A válogatottban Egervári Sándor kapitánykodása alatt mutatkozott be 2010 novemberében Litvánia elleni barátságos mérkőzésen. Akkor hazánk fiai 2-0-ra győztek. Abból a csapatból jelenleg az Eb-re: Juhász Roland, Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs, Szalai Ádám, Pintér Ádám és Priskin Tamás készülhet Kádár mellett. Azóta összesen 29 alkalommal öltötte magára a címeres mezt, ami valljuk be, 6 év alatt nem valami sok, de, ha tudjuk azt, hogy több sérülés is hátráltatta karrierjét, akkor érthető. Viszont most kirobbanó erőben van, így az Eb-n a magyar csapat egyik meghatározó játékosa lehet, s az Eb után, irány egy erősebb bajnokság!

kadar lech(rangado.hu)

Kádár Tamás
klub: Lech Poznan
válogatottság: 29/ –

Endrődi Dávid