Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női BL: A lutri hozta a Lyon sikerét

A hajrában jött a dráma, sokáig úgy tűnt, simán nyer a Lyon, aztán jött Alexandra Popp. Jakabfi Zsanett szűk órát kapott, a szétlövés döntött.

champions

Wolfsburg – Lyon 1-1 (0-1, 1-0, 0-0) – tizenegyesekkel: 3-4
Reggio Emilia, vezette: Kulcsár Katalin (Kulcsár Judit, Hima Andrea – Gaál Gyöngyi)
Gólszerzők: Popp (88.) ill.: Hegerberg (12.)
Sárga lapok: Necib (22.), Kumagai (44.), Abily (101.)
Kiállítva:

Wolfsburg: Schult – Peter, Fischer, Goessling, Dickenmann – Blasse (Bunte, 113.), Bernauer (Wullaert, 73.), Bussaglia, Kerschowski – Jakabfi (Bachmann, 59.), Popp. Vezetőedző: Ralf Kellermann

Lyon: Bouhaddi – Bremer (Thomis, 86.), M’Bock Bathy, Renard, Majri – Henry, Kumagai – Le Sommer (Schelin, 79.), Abily, Necib – Hegerberg. Vezetőedző: Gérard Prěcheur

uefawcl2

Az olaszországi Reggio Emiliában rendezték a női Bajnokok Ligája döntőt, néhány nappal a férfiak fináléja előtt. Az itáliai finálénak több magyar résztvevője is volt, hiszen a Wolfsburg kezdőjében kapott helyet Jakabfi Zsanett, míg a találkozó játékvezetője és segítői is magyarok voltak. Kulcsár Katalinra nem lehetett panasz, hiszen remekül vezette a mérkőzést.

Remek hangulatban, és szikrázó napsütésben feszült egymásnak a német valamint a francia együttes. Mindkét együttes a harmadik Bl-sikerére hajtott, és nem is kezdődött rosszul az összecsapás. Jó hír, hogy Jakabfi Zsanett ezúttal is a kezdőben kapott helyet, míg a másik oldalon Pauline Bremerre érdemes kitérni, aki korábban a Turbine Potsdamban szerepelt, s pályára lépett az MTK elleni két évvel ezelőtti Bajnokok Ligája találkozókon is.

vflol3

Már az első negyedórában előnybe került az addig is igen veszélyesen futballozó francia sztárcsapat. Bremer centerezett egy remek jobb oldali támadást követően, Ada Hegerberg pedig kihasználta a védők mélázását, és Schult mellett a hálóba lőtt. Ez volt a norvég támadó tizenharmadik találata az idei sorozatban. Így már biztosan bezsebelte a női Bl gólkirálynői címét. Előtte Eugenie Le Sommer hagyott ki nagy helyzetet, majd Necib lövése kerülte el nem sokkal a kaput. A folytatásban kiegyenlítettebb játékot láthattunk, ám aztán a Lyon ismét fölénybe került, de komolyabb lehetősége nem akadt Prěcheur tanítványainak, habár szerencsésebb azt mondani, Schult védései tartották meccsben a Wolfsburgot. A válogatott kapusa Le Sommer, Henry és Hegerberg lövéseinél őrizte meg kapuját, mindössze a fentebb említett esetben járt túl az eszén a norvég csatár. Hogy a korai gól mennyire zavarta össze a németeket, nem tudni, annyi azonban biztos volt, hogy a félidő második felében valamivel többször jutottak el a kapuig, de a szögletek nem okoztak nagy riadalmat a francia tizenhatoson belül. Az első negyvenöt perc után teljesen megérdemelten vezet a Lyon, akiknél Lotta Schelin és Éloide Thomis is csak a kispadon kapott helyet, míg a németeknél Ramona Bachmann, illetve Tessa Wullaert maradt ki a kezdőből, sőt, Julia Simic sérülés miatt a kispadra sem ülhetett le.

hegerberg

Fordulás után is a Lyoné volt az első kísérlet, Renard fejesét azonban védte Schult, majd honfitársa, Bremer került helyzetbe, ekkor is figyelnie kellett a válogatott kapusnak. S a továbbiakban is nagy nyomás alatt tartották ellenfelüket az „oroszlánok”. Negyedóra alig pergett le, amikor Kellermann úgy döntött, frissíti csapata játékát, Jakabfi Zsanettet hozta le, a magyar támadót Bachmann váltotta. Ahogy haladt előre az idő, úgy érett a franciák újabb gólja, ám sem Abily, sem Necib nem tudott betalálni, miközben a második félidő első német lehetőségére majd’ húsz percet kellett várni, Popp hagyta ki. Hiába is próbálkozott újabb cserével Kellermann, a németek egyszerűen nem tudták áttörni a francia falat, míg a gallok egyre-másra alakították ki helyzeteiket, igaz, minden eredmény nélkül.

vflol2

Ugyan a hajrában volt egy Popp-lövés, amelyet blokkoltak a védők, ezen kívül azonban csak szenvedett a német alakulat, amelyből az egész összecsapás alatt hiányzott az átütőerő, szemben a Lyonnal. Louisa Necib és társai esélyt sem adtak a zöld-fehéreknek a kibontakozásra, és ha nincs Almut Schult, bizony a fináléban is kiütéssel győztek volna a gallok. Egészen a ráadás előtti pillanatokig. Ekkor Wullaert – aki nem sokkal korábban állt be – adott pazar labdát Alexandra Poppnak, aki nem tétovázott, hanem a kapuba vágta a játékszert, ezzel egyenlítve. Sőt, a ráadásban meg is nyerhette volna a találkozót a német csapat, de Goessling rossz megoldást választott, így oda lett a lehetőség. A Lyon csak saját magát hibáztathatja, hogy nem használta ki nagyobbnál nagyobb ziccereit, s ez megbosszulta magát.

Érdekesség, hogy amióta Bajnokok Ligájának hívják a Hölgyek sorozatát – 2009-2010 óta – mindössze egyszer, rögtön az első idényben kellett tizenegyesekre bízni a dolgot. Azóta rendre eldőlt a kilencven perc során a győztes kiléte. S a Lyon akkor is érdekelt volt, mi több éppen német riválistól kapott ki gól nélküli eredmény után 7-6-ra. További érdekesség, hogy a Bajnokok Ligája győztesét Franciaország és Németország adta, legközelebb a sor megszakításához a svéd Tyresö állt, amely két éve a Frankfurttal játszott, s szenvedett 4-3-as vereséget. 

popp

A hosszabbításban kiegyenlítettebb volt a játék, hiszen ekkor már a németek is alakítottak ki ziccert, de el is hibázták azokat. Sőt, Schult továbbra is extázisban védett, előbb Majri, majd Schelin próbálkozásánál kellett résen lennie a cerberusnak. Főleg Schelin próbálkozásai hordoztak magukban gólveszélyt a hosszabbítás első tizenöt percében. A folytatásban is amennyi helyzetet elpuskáztak Necibék, simánhárom Bl-győzelemre elég lett volna, nemhogy ezen az estén. Ugyanakkor a Wolfsburg az extra félórában már többet találkozott a franciák kapujával, bár eredményre ez sem nagyon vezetett, így aztán szétlövésre került sor.

Ebben a műfajban viszont már tényleg jobbak voltak a gallok, habár Schult bravúrral védte Hegerberg próbálkozását, ám a másik oldalon előbb Fischer, majd Bussaglia is hibázott, így hiába volt Schult megannyi nagy védése. A Lyon végül nagy csatában nyerte meg harmadik Bl-serlegét.

A döntő remek rekláma volt a női focinak, hiszen a mérkőzésre a hivatalos adatok szerint 15 117 néző volt kíváncsi, ami nem mindennapos nézőszám egy női meccs esetében.

Sajnos azonban a játékra panaszkodhatunk, a két csapat játékosállományát elnézve  ugyanis, több izgalomra számítottunk volna. Ettől a meccstől jobbat várt volna a semleges néző.

(Fotók: uefa.com)

Gavalovits Sándor/Balázs Zoltán