Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női BL: Reakciók a Lyon sikere után

Az UEFA közzétette a találkozóhivatalos statisztikáit, illetve a finálé legjobb játékosát is megválasztották.

lyonfinale

Egy győzelemre van a Lyon a Frankfurttól, amely négy sikerével abszolút első a listán, mögötte kettő-kettő sikerrel állt a Wolfsburg és a francia együttes is, utóbbi lépett fel végül a képzeletbeli dobogó második fokára, miután csütörtök este harmadik alkalommal nyerte meg a sorozatot.

És akkor nézzük, miként látta az UEFA az összecsapást. Talán némi meglepetésre Saki Kumagai lett a döntő legjobbja. A japán futballistát a következőképp értékelte a honlap: „Szilárd alapot biztosított a franciák középpályájának, a japán játékos beírta magát a sorozat történelmébe. Felfutásai végig veszélyesek voltak, ráadásul higgadt maradt a mindent eldöntő tizenegyesnél.”

kumagai

A taktikai értékelésnél a rugalmas 4-3-3-as hadrendet emelte ki az UEFA, mint az egyik kulcstényezőt, amelyben fontos szerepet játszott Pauline Bremer és Ameli Majri több helycseréje. Ez meghatározta Popp kikapcsolását is, amely garantálta volna a sikert. Kitértek arra is, hogy a Lyon sok időt és helyzetet pazarolt el, amit a Wolfsburg a végén kihasznált. Összehasonlítva klasszikus döntőnek nevezik, de más vonatkozásban, mint a 2015-öst, vagy a 2014-est. A nagy lyoni generáció harmadik sikereként aposztrofálták a sikert, lévén Lotta Schelin, Louisa Necib, és Amandine Henry is tagja az elmúlt tíz bajnoki címet és három Bl-sikert megnyerő csapatnak. Ez mindent elárul, ahogyan az együttest felépítették. Kiemelve, hogy nemcsak a fentebb említett trió, hanem az azóta berobbanó Sarah Bouhaddi, Wendie Renard, Camille Abily, Eugenie Le Sommer is játszott a három megnyert döntőben, illetve abban az öt fináléban, amiben a Lyon érdekelt volt 2010 óta.

A sorozat gólkirálynője Ada Hegerberg lett 13 találattal, mögötte a párizsi Cristiane végzett 6 találattal, míg harmadikként Marta futott be 5 egységgel.

hegerberg

A szakvezetők közül elsőként a győztes tréner, Gérard Prěcheur értékelte a látottakat. A francia edző szerint jó meccset játszottak a Wolfsburggal, kiemelve, hogy ellenfelüknek nem sok lehetőségük akadt, mégis döntetlenre tudták menteni az összecsapást. „Jó meccset játszottunk, amihez kellett két remek csapat is. Jár a gratuláció a Wolfsburgnak is ehhez. Az egyenlítés előtt nem a megbeszélteket alkalmaztuk, de általában elégedett vagyok csapatommal, mert mind a védekezés, mind pedig a támadójátékunk tökéletesen működött. Végig kontrolláltuk a mérkőzést, sikerült a támadóikat semlegesíteni szervezett védekezésünknek köszönhetően, ám hiába volt kevés helyzete, mégis gólt tudott szerezni a 88. percben. Megkíméltük volna magunkat a tizenegyesek drámájától, de most örülünk. Ezért jöttem vissza két éve. Tudom, hogy rengeteg energiát kell belefektetni, hogy ide eljussunk, de nagyon boldog vagyok. Holnap reggel elmondhatom, rendkívül büszke vagyok arra, amit a Lyon elért az elmúlt két évben.”

Saki Kumagai (a meccs legjobbja): „Rengeteget edzettem, és bíztam benne, hogy hosszú távon lesz eredménye a befektetett munkának. Természetesen szomorúak vagyunk, hogy Lotta Schelin, Amandine Henry és Louisa Necib abbahagyják, így megesküdtünk, hogy meg kell nyernünk a Bl-t, különösen az ő számukra. Sikerült kezelnünk a felfokozott érzelmeket, és koncentráltunk az első perctől az utolsóig, nagyon boldog vagyok most. Nagyon nehéz volt a vége, különösen a Wolfsburg egyenlítése után. Mi végig próbáltuk bevinni a győztes találatot, de nem sikerült, így mindig kockáztatni kell, eközben elkövetsz néhány hibát, amit az ellenfél – most a Wolfsburg – kihasznált. De a végén szerencsére mi jöttünk ki győztesen a párharcból.”

Az első gólt szerző Ada Hegerberg a tizenegyes-párbaj során kihagyta a maga lehetőségét, azonban így sincs oka keseregni, lévén magabiztosan nyerte meg a gólkirálynői címet. „Nem találom a szavakat, valószínűleg ez a legnagyobb nap az életemben. Kicsit bosszantott, hogy két perccel a rendes játékidő vége előtt kiengedtünk, de mentálisan nehéz innen visszatérni. Sajnos kihagytam a tizenegyesem, de a többiek nem, így beérett az egész éves munka gyümölcse, büszke vagyok a csapatra és amit elértünk az idényben.” Szintén a hullámvasutazást emelte ki Amandine Henry is. „Érzelmi hullámvasút volt ma este. Először az egyenlítés, majd a hosszabbítás, de most végre mi nyertük a tizenegyeseket. Az elmúlt évek során rendre elbuktuk a büntetőket, most fordult a kocka, és ez jó érzés. Csodálatos idényt tett teljessé  a siker. Mindegyikünk szuperboldog.”

Érthetően csalódottan nyilatkozott Ralf Kellermann, a Wolfsburg trénere, aki titkon győzelemre készült. „Először is gratulálok a Lyonnak, nehéz feldolgozni egy tizenegyesekkel elveszített meccset, ennek ellenére büszkék lehetünk. Végig nyitottá tudtuk tenni a mérkőzést, s a végén hatalmas mentális erőről tettünk bizonyságot. Ez a legnagyobb képessége ennek a csapatnak. Büszkék vagyunk, de most még rettenetesen fáj az elveszített döntő. Hiába volt stabil a védelmünk, a Lyonnak rengeteg helyzete akadt, és sajnos elkerülhető gólt kaptunk, miután nem birtokoltuk eleget a labdát. Pszichológiailag a legjobb pillanatban jött az egyenlítésünk, bíztunk a második gól megszerzésében a hosszabbításban, mégis a Lyon nyert. Röviddel az egyenlítésük előtt úgy éreztük, nyerhetünk, összességében kiegyenlített játék folyt a pályán, a tizenegyes-párbaj már lutri. Ez még nehezebb, mint amilyen helyzetben a tizenegyesek előtt voltunk, ám így is tisztelem játékosaimat, hogy mindent megtettek a sikerért.”

A találkozón Alexandra Popp kevés labdával találkozott, mégis éppen a rutinos csatárnak sikerült egyenlítenie a hajrában, majd pedig a maga tizenegyesét is higgadtan lőtte be. Természetesen csalódottan nyilatkozott a lefújás után. „Saját játékunkat akartuk játszani, és bármennyire szerettük volna elkerülni, saját hibánkból ajándékoztunk egy gólt ellenfelünknek, ami kár volt, de aztán próbáltunk változtatni a második félidőben, két csatárral elől. Az pedig, hogy sikerült elbírnunk a nagy nyomást, majd a végén visszajöttünk, ismét bebizonyította, hogy mentálisan nagyon erős csapatunk van. A végére érezhető volt a hosszú szezon fáradtsága, rengeteg meccs van a lábakban, három-négynaponta nagy tétért futballoztunk, így néhányunk a görcs határán harcolt. Ez is azt mutatja, hogy mind nyerni akartunk, sajnos most nem sikerült, így gratulálok a Lyonnak. A tizenegyeseknél 50-50 százalék az esély, ha viszont megnézzük, mennyi helyzetet hagytak ki, már a rendes játékidőben megérdemelték volna a győzelmet.”

A mérkőzés statisztikája:

statisztika

(fotók: uefa.com)

Gavalovits Sándor