Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Real vagy Atlético? Ez itt a kérdés! – BL-döntő előzetes

2014-ben Lisszabonban lépett pályára a Real Madrid és az Atlético Madrid a Bajnokok Ligája döntőjében. Akkor drámai meccsen a Real Madrid nyerte a viadalt, de vajon a történelem megismételheti önmagát? A következőkben átvesszük mindkét csapat döntőig vezető útját, a közös történetüket, illetve az latolgatjuk az esélyeket. 

bldonto

Atlético Madrid

Simeone csapata a C csoportban kezdett neki a Bajnokok Ligájának. Ide tartozott még a Benfica, a Galatasaray és az Astana csapata is. Csoportelsőként kerültek jutottak tovább a nyolcaddöntőbe, 13 ponttal. Négy győzelmük volt, egy gól nélküli döntetlenjük az Astanával és a Benficától kikaptak a második mérkőzésen. Ezt követően a holland PSV-vel  találkoztak a legjobb nyolc között. Mindkét meccsen gól nélküli döntetlent játszottak, majd egy tizenegyespárbaj után jutott tovább az Atlético. A negyeddöntőben az akkor még verhetetlennek tűnő Barcelonát kapták. Az első meccsen hiába szereztek hamar vezetést Fernando Torres révén, néhány perccel később ki is állították, így tíz emberrel kellett befejezniük a mérkőzést, a Barcelona pedig fordítani tudott. A visszavágón idegenben szerzett góllal előnyben volt az Atlético, a Barcelona feladata annyi lett volna, hogy ne kapjon gólt. Griezmann tett ez ellen és már az első félidőben vezetést szerzett, a meccs végi büntető pedig eldöntötte a továbbjutást. Az elődöntőkben a szintén nagyon erős Bayern Münchennel csaptak össze. Szinte mindenki a németek továbbjutását jósolta, de már az odavágót is megnyerték egy korai góllal, illetve a visszavágón szerzett egyetlen kontragól is elég volt ahhoz, hogy bejussanak a döntőbe.

letöltés

Forrás: espn.com

Az Atlético Madrid eddig még nem nyert Bajnokok Ligáját, kétszer viszont már bejutottak a döntőbe: az 1972/73-as idényben, akkor még bajnokcsapatok Európa-kupája néven szerepelt sorozatban, és két évvel ezelőtt, a 2013/14-es szezonban. Legutóbb épp a Real Madrid ellen vesztettek, ez pedig egy új lehetőség lehet revansot venni a városi riválison. Az Atletico a legutóbbi hat közös tétmeccsükön egyszer sem vesztett a Real Madriddal szemben. Habár 212 tétmeccset játszottak eddig egymással, ebből 107-et nyert a Real és csak 54-et az Atlético. Ez lenne az első BL győzelme Simeonénak is, aki se játékosként, se edzőként nem érte még el a trófeát. Az argentin edző számára minden játékosa bevethető lesz este. Az Atlético malmára hajthatja a vizet, hogy ők rendelkeznek jelenleg a legjobb védelemmel Európában: az idényben 35 clean-sheetet tudnak bemutatni, és a spanyol bajnokságban is rekordot állítottak fel azzal, hogy 38 mérkőzésen csak 18 gólt kaptak. Kulcsjátékosuk a francia Antoine Griezmann lehet, aki nagyon jó szezont futott idén: 32 gólt szerzett idén, ebből 7-et a BL-ben.

Várható kezdő:

Jan Oblak – Juanfran – Diego Godín – José Giménez – Filipe Luis – Augusto Fernández – Gabi – Saúl Ñíguez – Koke – Antoine Griezmann – Fernando Torres

Real Madrid

A Real Madrid az A csoportban kapott helyet a Bajnokok Ligája első meccseinél. Ide tartozott még a PSG, a Sahtar Donyeck és a Malmö is. A Real Madrid 16 ponttal jutott tovább a nyolcaddöntőbe, öt győzelemmel és egy döntetlennel. A királyiak minden meccsüket megnyerték, kivéve az első meccset a PSG ellen, akkor csak egy gól nélküli döntetlen született. A legjobb nyolc között az AS Roma csapatával találkoztak. Mindkét meccsen győzni tudott a Real, az olaszok pedig hatalmas helyzeteket hagytak ki, a spanyolok viszont értékesíteni tudták a lehetőségeiket. A negyeddöntőben a Wolsburggal csaptak össze. Sokan úgy gondolták, hogy a németek a leggyengébbek, de az első mérkőzésen mindenki meglepetésére 2-0-ra nyertek. A Bernabeuban viszont Cristiano Ronaldo egyedül elintézte a továbbjutást a csapatának, egy mesterhármast szerezve. Az elődöntőben a Manchester City ellen játszottak. Az odavágót sérülés miatt kihagyni kényszerült Ronaldo, az eredmény is 0-0-ás döntetlen lett. A visszavágón egy gól elég volt, hogy bejussanak a döntőbe, a City egyáltalán nem nehezítette meg a dolgokat.

1811262-38222540-640-360

Forrás: eurosport.com

A Real Madridnak ez lesz a 14. Bajnokok Ligája-döntője, ebből 10-szer győzedelmeskedtek, 5-ször még bajnokcsapatok Európa-kupája néven. A “Decímát”  épp az Atlético Madrid ellen nyerték meg, amire 12 évet vártak. A Real is bosszút akar állni a városi riválison, mivel a legutóbbi 16 tétmeccsükön, minden sorozatot figyelembe véve az Atlético 7-et megnyert és 5 döntetlen született. A bajnokságot nézve sokkal rosszabb a mérlege a Realnak, de a Bajnokok Ligájában ők voltak jobbak. Tavaly a negyeddöntőben búcsúztatták Simeone csapatát a BL-ből, két évvel ezelőtt pedig a döntőt vették el tőlük. A Real Madrid védelme is erősödött az elmúlt hónapokban. A Bajnokok Ligájában 10 clean sheetet tudnak felmutatni 12 mérkőzésen. A királyiak kulcsembere Casemiro lehet, akit még Simeone is kiemelt. Amióta bekerült Zidane csapatába, azóta sokkal egyenletesebben játszik a Real és sokkal kisebb az esély arra, hogy gólt kapjanak. A számok nyelvére lefordítva ezt, ha Casemiro pályán volt, 0,57 gólt kaptak, ha nem volt ott, akkor ez 0,83-as átlagra ugrott fel. Zidane nem számíthat minden játékosára a meccsen. Varane pár nappal ezelőtt megsérült, illetve Arbeloa is térdsérülésben szenved. Cristiano Ronaldo állapotáról érkeztek még kétes hírek, de Zidane is megerősítette, hogy ott lesz ma este a döntőben.

Várható kezdő:

Keylor Navas – Dani Carvajal – Pepe – Sergio Ramos – Marcelo – Casemiro – Toni Kroos – Luka Modric – Gareth Bale – Karim Benzema – Cristiano Ronaldo.

13268409_1585760005050064_2803812386436971984_o

Kié lesz a trófea? (Forrás: Bein Sports)

A ma esti derbi lesz talán a legfontosabb a két csapat történelmében. Nem csak a Bajnokok Ligája trófeájáról van szó, ez presztízs kérdés is. A Realnak bosszút kell állnia rossz eredményekért, az Atléticonak pedig a két évvel ezelőtti döntőért. Ma este kiderül, hogy melyik madridi csapat lesz Európa királya.

Bajnokok Ligája-döntő:

Real Madrid – Atlético Madrid 20:45 M4 Sport

Szigeti Andrea