Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar Eb-keret: Pintér Ádám

2016.06.14. a nap amire már az egész ország vár, Magyarország 44 év után újra az Eb-n szerepel. A következő napokban bemutatjuk azon játékosokat, akik hazánkat képviselik ezen tornán. Minden este 8 órakor, egy újabb játékost igyekszünk jobban megismertetni a veletek.

A válogatott Eb – kerete:

Kapusok:
Gulácsi Péter, Dibusz Dénes

védők:
Kádár Tamás, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Fiola Attila

középpályások:
Kleinheisler László,

Pintér Á.

Sorozatunk első részeinél kicsit problémában ütközünk, hiszen még nem végleges a keret, de ugye több játékos szinte biztos, hogy részt vesz az Európa – bajnokságon. Így először közülük szemezgetünk. (nem sorban megyünk)

1988.06.12.-én született a mai “hősünk”. A balassagyarmati születési játékos, a helyik évek után az MTK utánpótlásában nevelkedett, mígnem 2006 júliusában a REAC ellen átesett a tűzkeresztségen, s bemutatkozott az NB I-ben. Ekkor alig múlt még csak 18 éves, de már a szakemberek megmondták, hosszú – hosszú évekig a nemzeti csapat középhátvédje ő lesz. Az első évben 20 meccsen 1 gólt lőtt, a Diósgyőr volt a szenvedő fél. A következő évben is meghatározó tagja volt az MTK-nak, mellyel bajnoki címet is ünneplehtett. 2008/09-ben viszont sokat volt sérült, így majdhogynem csak az NB I-es meccsek felén (16) tudott pályára lépni. 2009/10-ben viszont már újra meghatározó tagja volt a kék – fehéreknek. A kiesést jelentő évben az első 4 meccsen még játszott, s utána a spanyol Zaragoza “megvette” a játékjogát. A szezon után az MTK kiesett, Pintér árának egy részét pedig azóta is várják.

Pintér - zaragoz nso.huKözelről láthatta a Barcelona sztárjait (nso.hu)

2010-13 között volt a Zaragoza játékosa. 48 meccsen viselhette a csapat mezét, abból 44-szer a spanyol első osztályban. (9, 17, 18, szezononként lebontva) Pár hónapja volt a spanyol csapat játékosa mikor a válogatottban is áteshetett a tűzkeresztségen. Ez a 3 év, igazán tele volt hullámvölggyel és hullámheggyel, hisz többször meg is sérült. A Zaragozát azután hagyta el, hogy a csapat kiesett a Primera Divisionból. 2013 őszén szerződtette az orosz Tom Tomsk. Az orosz Premier Ligában összesen 9-szer léphetett pályára. Nem volt egy jó döntés ez a szerződés, ráadásul a szezon után a Tom is búcsúzott az élvonalból. Pintér így újra szabad lett. Ekkor már körültekintőbben próbált új csapatot keresni magának, a görög APO Levadiakos lett végül a befutó. Ez az év sem volt számára sikeres. Ugyan most végre nem esett ki klubcsapatával az élvonalból, de ő összesen 14 bajnokin játszhatott. Többször volt sérült is, illetve a görög klub sem állt valami túl jól anyagilag. A szezon végén felbontották szerződését.

Pintér Fradi 24.huIdén bajnok és kupagyőztes is volt (24.hu)

Pintér sokáig gondolkodott, hogy mi legyen. Ekkor már 5 éve szerepelt légiósként, megfordult 3 bajnokságban. Úgy gondolta, hogy mivel többször volt sérült, ideje lenne egy kicsit hazajönni, s itthon összeszedni magát, azt majd újra légiósnak állni. Kapóra is jött számára, a középső védőt kereső Ferencváros ajánlata. A szezonban ugyan többször bajlódott sérüléssel, úgy is érkezett a Fradihoz. Az ősz nagy részében csereként vetette be Doll, mikor pályára küldte. Tavasszal viszont erőssége volt a bajnok és kupagyőztes csapatnak. (igaz tavasszal is több bajnokit ki kellett hagynia sérülés miatt) 18 bajnokin 2 gólig jutott. Nem titkolt célja, hogy újra légiósnak álljon, akár az Eb-n felhívhatja újra magára a figyelmet, de számára is a legjobb az lenne, ha előbb végre egy komplett bajnokságot végig tudna játszani.

Burak Yilmaz, Adam PinterKiváló adottságai ellenére még csak 20-szoros válogatott (starsandfriends.hu)

Utánpótlás válogatottakban az U19-ben 6-szor, az U21-esben 7-szer játszott. Pintér már nagyon fiatalon leülhetett a felnőtt válogatott kispadjára, hisz 2007 nyarán, az olaszok elleni mérkőzésen a kispadról nézhette, ahogy hazánk fiai 3-1-re verik az aktuális világbajnokot. Legközelebb 2010-ben ülhetett le újra a válogatott kispadjára, a San Marino elleni 8-0-ás győzelem alkalmával. 4 nappal később a finnek ellen csereként beállva 15 percet kapott Egervári Sándortól. Pintér ezek után is inkább csereként kapott lehetőséget, illetve a hollandok elleni 5-3 alkalmából a szünetben cserélte le a kapitány. Az első meccs, amit végig a pályán tölthetett a válogatottban, az a svédek elleni 2-1-es győzelem alkalmával volt. 2013 augusztusában a csehek ellen játszottunk barátságos mérkőzést, a szünetben lejött Pintér, de arra nem számított, hogy legközelebb 2015 márciusában léphet pályára a válogatottban. Ekkor már ugye Dárdai Pál volt a szövetségi kapitány, s tőle kapott Pintér 20 percet. Az újabb lehetőséget pedig már Bernd Storck-tól a norvégok elleni pótselejtező 2.meccsén kapta. A második félidőre állt be Elek Ákos helyére. Idén az Elefántcsontpart elleni barátságos mérkőzésen játszott újra a válogatottban.

Sokan az egyik legjobb magyar védőnek tartják, de eddig a sokszori sérülése miatt, nem igazán jött ki számára a lépés. A spanyol élvonalban közel 50 meccsen játszott, megfordult az orosz és a görög élvonalban is. Idén magyar bajnok és kupagyőztes volt. Jó eséllyel Eb-szereplő, hisz azért egy ilyen kvalitású játékost nem hagyna itthon Bernd Storck.

Pinter fradi.hu(fradi.hu)

Pintér Ádám
klub: Ferencváros
válogatotság: 20/ –

Endrődi Dávid