Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2016: Toulouse – Stadion, és városmustra

Napról napra közeledik a hármas sípszó, mely a 2016-os Labdarúgó Európa-bajnokság kezdetét jelzi majd.  Futballszurkolók milliói várják az eseményt világszerte, s végre számunkra magyarok számára is téttel bír a kontinenstorna. A FociClub.hu szerkesztősége azon dolgozik, hogy ne csak a torna alatt, de az azt megelőző időszakban is elkényeztesse olvasóit. Különféle cikksorozatokkal jelentkezünk, igyekszünk mindenről beszámolni, ezáltal pedig a stadionokat és a rendező városokat bemutató cikksorozatunk sem maradhat el. Első állomásunk Toulouse és a város ékköve a Stadium de Toulouse.

Stadium-de-Toulouse-1

A stadion, a Stadium de Toulouse a maga 33 ezer fős befogadóképességével a legkisebb aréna a kontinenstornán. Már az 1998-as világbajnokságon is rendeztek meccseket az 1937-ben átadott létesítményben, mely a Toulouse FC otthonául szolgál. De multifunkcionalitásából adódóan a helyi rögbi csapat is használja. Több válogatott rögbi-találkozót is rendeztek már a stadionban, sőt, itt tartották a 2007-es világbajnokságot, az európai Rögbi Bajnokok kupáját és a Top 14 elnevezésű versenyt is. Kétszer esett át ráncfelvarráson, 1942-ben és 1997-ben. Utóbbira az 1998-as mundial keretében került sor.

toulouse satdion

De nem csak sporteseményeket, hanem koncertek is rendeztek már itt, például 1992-ben Michael Jackson lépett fel 40 ezer ember előtt.

Ami a hazai együttest illeti, a labdarúgó Toulouse FC mellett a rögbiligában szereplő Stade Toulousain otthonául is szolgál a létesítmény. A Toulouse FC a Ligue 1-ben szerepel, s magyar szempontból sem elhanyagolható, hogy a klub kötelékébe tartozik a Ferencváros korábbi kiválósága, Somália. De korábban szerepelt a csapatban Bálint László is.

Ami a korábbi eseményeket illeti, 1998-ban négy csoportmeccset, és egy nyolcaddöntőt rendeztek a stadionban. Akkor Angliának nem hozott szerencsét az aréna, lévén Romániától kikaptak a háromoroszlánosok. Az akkori meccsek – Ausztria, Anglia, Románia – résztvevői ezúttal elkerülik a csoportmeccsek alatt a létesítményt, ám az elképzelhető, hogy a nyolcaddöntő során valamelyikük eljut ismét a helyszínre.

toulusstad

Mérkőzések a 2016-os Eb-n:
Három csoportmérkőzés:
június 13.: Spanyolország – Csehország
június 17.: Olaszország – Svédország
június 20.: Oroszország – Wales
Június 26.: nyolcaddöntő

panorama_toulouse_st_pierre 1x3

A városról:

Már a római birodalomban jelentős szerepet töltött be Tolosa néven. A nyugati gótok fővárosa volt 419 és 507 között, később – 778 és 1271 között – önálló hercegség volt, ezt követően az ipari forradalom csekély hatással volt a város fejlődésére, így jelentősége egyre esett. Az 1900-as években haditechnikai gyárakat létesítettek a városban, és mivel az ipari forradalom hatása nem jelentkezett oly mértékben, mint másutt, így a környezet-rombolás, valamint a szociális-gazdasági gondok nem jelentkeztek, ennek következtében ismét virágzásnak indult a település. A lélekszám közel negyven év alatt megduplázódott, köszönhetően a tiszta levegőjének, és melegebb éghajlatának. Előrejelzések szerint a közeljövőben tovább nőhet a város lélekszáma.

panorama-toits

Maga a város 590 km-re fekszik Párizstól. Valódi egyetemvárosnak lehet nevezni, lévén a harmadik legnagyobb egyetem található a városban a maga több, mint 97 ezer hallgatójával. Az egyetemét 1229-ben alapították, így Európa egyik legrégebbi felsőoktatási intézményét tudja magának a város.

Érdekességek, látnivalók:
– Le Capitole (városháza)
– Egyetem
– Saint Sernin-bazilika
– Théâtre du Capitole (opera és balett)
– Halle aux Grains
– Académie des Jeux Floraux

Érdemes még megemlíteni a város gyárait is, melyek közül a leghíresebb repülőgép-ipari központ, az Ecole Supérieure „Sup-Aero”, és az Airbus Industrie legnagyobb európai gyára is a városban található. De megtalálható az Európai Űrhajózási Konszern EADS műholdgyára, valamint az Alcatel Space műholdgyár is.

Egy rövid bemutatóvideó a stadionról

https://youtu.be/CyWZ3utHDlU

Következik holnap cikksorozatunk második része:
Lens (Stade Bollaert-Delelis)

Gavalovits Sándor