Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2016: Lens – Stadion és városmustra

Napról napra közeledik az első sípszó, mely a 2016-os Labdarúgó Európa-bajnokság kezdetét jelzi majd.  Futballszurkolók milliói várják az eseményt világszerte, s végre számunkra magyarok számára is téttel bír a kontinenstorna. A FociClub.hu szerkesztősége azon dolgozik, hogy ne csak a torna alatt, de az azt megelőző időszakban is elkényeztesse olvasóit. Különféle cikksorozatokkal jelentkezünk, igyekszünk mindenről beszámolni, ezáltal pedig a stadionokat és a rendező városokat bemutató cikksorozatunk sem maradhat el. Második állomásunk Lens és a Stade Bollaert-Delelis.

lensstadion

A második legkisebb arénája a közelgő kontinenstornának a lensi Stade Bollaert-Delelis. Mindössze 35 ezer főt képes befogadni, amely mind ülőhelyet jelent. Az első létesítményt 1933-ban építették, és 2014-2015-ben újították fel. A hivatalos adatok ugyan 38 ezer 223 néző befogadását írják, más források a 35 ezerről írnak, valószínűleg ez utóbbi a hivatalos, lévén az UEFA is ezt használja.

delelis2

A Stade Bollaert-Delelis az RC Lens otthona, amelyben a többszörös magyar gólkirály Adamo Coulibaly is megfordult. A stadiont 1931-ben kezdték építeni, ám a befejezést már nem érte meg Felix Bollaert, a város elöljárója, néhány hónappal a stadion megnyitója előtt hunyt el, tiszteletére nevezték el róla az arénát. Jelenlegi nevét 2012-ben vette fel, miután a klub egyik mecénása, André Delelis meghalt. Azóta a klub két igen nagyra becsült alakjának nevét viseli a stadion. Kuriózum a francia stadionok között a Bollaert-Delelis, mert az egyetlen olyan létesítmény, mely angol stílusban épült. Szintén multifunkcionális stadionról beszélhetünk, hiszen az 1984-es futball Eb mellett, a ’98-as mundialon is helyszín volt, illetve az 1999-es és 2007-es rögbi vb-n is rendeztek a létesítményben meccset. A jelenlegi Eb-résztvevők közül Anglia lesz az egyetlen csapat, amely korábban már pályára lépett a Bollaert-Dellelisben. A ’84-es Eb-n Kolumbia ellen nyertek a háromoroszlánosok. Emellett koncerteket és egy igencsak vitatott összejövetelt is tartottak itt, jelesül 2006-ban a Jehova tanúi nevű csoportosulásét.

delelis

Mérkőzések a 2016-os Eb-n:
Három csoportmérkőzés
június 11.: Albánia – Svájc
június 16.: Anglia – Wales
június 21.: Csehország – Törökország
június 25.: Nyolcaddöntő

800px-Lens-ruepietonne

A városról:

A legkisebb népességű francia városról beszélhetünk Lens esetében a maga alig 35 ezer fős lakosságával. Eredetileg csak egy erődítmény állt a mai település helyén, védve a norman támadásoktól. A 13. században kapott városi rangot VIII. Lajos francia királytól, ám 1303-ban egy flamand támadás következtében szinte a teljes város elpusztult, így aztán teljesen újjá kellett építeni a főleg piacáról ismert települést, hogy aztán 1526-ban Spanyol Holland fennhatóság alatt álló francia királyság részévé váljon. 1659-ben vált újra önállóvá a Pireneusi szerződésnek köszönhetően. A tizenkilencedik század közepén szénbányák nyíltak, amelynek köszönhetően igencsak megugrott a város ipari fejlődése, és lett a régió ipari központja. A első világháborút is igencsak megszenvedte a település, miután a város nagy részét lebombázták, lakosságának több, mint fele odaveszett a bombázások alkalmával. 1944-ben a szövetségesek bombázásának 500 áldozata volt, de ez sem tudta megtörni a város fejlődését.

Előző helyszín: Toulouse

Következik: Nice

Gavalovits Sándor