Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar Eb-keret: Szalai Ádám

2016.06.14. a nap amire már az egész ország vár, Magyarország 44 év után újra az Eb-n szerepel. A következő napokban bemutatjuk azon játékosokat, akik hazánkat képviselik ezen tornán. Minden este 8 órakor, egy újabb játékost igyekszünk jobban megismertetni a veletek.

A válogatott Eb – kerete:

Kapusok:
Gulácsi Péter, Dibusz Dénes

védők:
Kádár Tamás, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Fiola Attila
Pintér Ádám, Juhász Roland, Korhut Mihály, Bese Barnabás

középpályások:
Kleinheisler László, Stieber Zoltán, Lovrencsics Gergő

Szalai Ádám

Amint már eddig is észrevehettétek, nem poszt szerint megyünk sorban, miután már a keret végleges, így azon játékosokat vesszük most már előrébb akik helye, nem volt teljesen fix. Szalai Ádámot Storck kapitány kedveli, sokra tartja, viszont a magyar szurkolók jó része nem szívesen látja a csapatban. Hogy miért is? Befejező csatárként, szezonbeli statisztikája, 16 meccs 1 gólpassz 792 pályán töltött perc. (alig több, mint egy félidő meccsenként) S ugye a bajnokik, több, mint a felén még csak pályára sem lépett. De ne szaladjunk ennyire előre.

Szalai Real - nsoTehetsége vitathatatlan, a Real Madrid játékosa is volt (nso.hu)

1987.12.09-én született. Újpesten nevelkedett, tehetségére már nagyon fiatalon felfigyeltek a Stuttgartnál, 2004 nyarán vitte el a német klub. (Szalaihoz duplán kapcsolódik így a mai nap, hisz 2004-ben Eb-felkészülésen (az ellenfélnek) legyőztük a németeket, illetve ma szintén Eb-felkészülési meccsen (mindkét csapatnak) a Schalke stadionjában játszunk a Nationalelffel) 2004-2006 között az utánpótlás bajnokságban játszott, majd 2006 nyarán felkerült a Stuttgart II.csapatához. Ebben az évben 33 meccsen 5 gólig jutott, ami egy befejező csatártól nem sok, mégis elvitte a Real Madrid. Igaz nem a felnőtt csapathoz került, hanem az utánpótlás csapatának tekinthető Castillához, de elég ritka mostanában, hogy ezen csapat kötelékébe tartozzon magyar játékos. Az is, hogy 500.000 Eurót fizessenek magyar labdarúgóért. 2,5 évig álmodozhatott arról, hogy bekerül a Real felnőtt csapatához, de 23 évesen kölcsön vette a német Mainz. A kölcsön adás annyiból jól sikerült, hogy végül a német csapat további 600.000 Euróért meg is vette hazánk fiát és további 3 évig a Mainz egyik legjobbjának számított. A 3,5 év alatt, 85 meccsen  24 gólig és 13 gólpasszig jutott. Ebből az utolsó év volt igazán sikeres, mellyel el is adta magát, hiszen 29 meccs 13 gól és 3 gólpassz, ebben a szezonban került a neve mellé.

Szalai Schalke dehirA Schalkénál csak 1 évet maradt (dehir.hu)

2013 nyarán 8 millió Euróért megvette a Schalke. Óriási meglepetést keltett, hisz Szalai jó teljesítménye után több csapat is kereste. Sokan féltették a Schalkétól, hisz poszt riválisa nem más volt, mint a korábbi Real Madrid játékos Huntelaar. Ennek ellenére nem futott rossz szezont, hisz 28 Bundesliga meccsen 7 gólig jutott. Pályára léphetett a 2 Bajnokok Ligája selejtezőn a PAOK Szaloniki ellen, melynél az első meccsen a 3-2 győzelemnél 2 gólt szerzett. Be is jutottak a BL-be, ahol 7-szer küldte pályára az edzője. igaz gólig nem jutott, pedig átlagban 60 percet töltött a pályán.

Újabb nyár, újabb csapatváltás, ezúttal a Hoffenheim fizetett érte 6 millió Eurót. 26 meccs, 4 gól, 4 gólpassz, már kevésnek mondható egy középcsatártól.  Ez az előző szezonjának mérlege. Sokan biztosra vették, hogy nyáron távozik, de végül maradt. Ősszel 4 meccsen jutott számára összesen 106 játékperc. A válogatottból is kimaradt ezért. Ekkor már sejtetni lehetett, ha az Eb-re akar menni, váltania kell. Télen kölcsönvette a kiesés elől menekülő Hannover. Az első 3 fordulóban végig pályán volt, aztán megsérült. Kihagyott 3 meccse, s a hátrelévő mérkőzések közül már csak 3-on volt elejétől a végéig a pályán. Igaz az összesen 12 fellépésen 1 gólpasszal, nem is dicsekedhet. A Hannover kiesett, biztos, hogy nem akarja megtartani Szalait, így vissza kell térnie a Hoffenheimhez. Valószínűleg ott sem fogják marasztalni. Storck kapitányt megismerve, az első meccsen biztos, hogy kezdeni fog, ott lesz a lehetőség, hogy bizonyítson a szurkolóknak és a játékosmegfigyelőknek, így eladva magát.

Szalai - valogattot maszol.ro2 éve nem zenélt a válogatottban (maszol.ro)

Hihetetlen, hogy már 2009-ben, tehát 7 éve bemutatkozott a válogatottban, s eddig csak 31 fellépésig jutott el. A holland Erwin Koeman kapitányi megbízatása alatt mutatkozhatott be a nemzeti csapatban, méghozzá Izrael ellen, a válogatott jelenlegi másodedzőjét Szélesi Zoltánt váltotta a 84.percben. Akik akkor a pályán voltak, már többen vissza is vonultak, viszont jelenleg is a keret tagja: Juhász Roland, Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs. A kapuban akkor szegény Fülöp Márton állt. A 2009 februári fellépést, 2010 márciusi követte. Oroszország ellen, Rudolf Gergely helyére küldte be Koeman a 79.minutumban. 6 perccel azután, hogy egy bizonyos Dárdai Pál is a pályára léphetett. Az akkori csapatból csak Király és Juhász tagja az Eb-keretnek.

2010 őszére jöttek az Eb – selejtezők, amikor is már nem a holland mester irányította a válogatottat, hanem Egervári Sándor. Szalai ekkor lett a nemzeti csapatnak a meghatározó tagja. A svédek elleni vereség alkalmával ugyan még nem volt keretben, rá 4 napra a moldávok elleni győzelemkor a második félidőre már beküldte a kapitány. Majd 1 hónappal később San Marino (3 gól) Finnország (1 gól) bejátszotta magát a csapatba. Novemberben a litvánok ellen zártuk az évet, a 2-0-ás győzelemkor 1 gólpasszt tudott csak kiosztani. De ekkor minden szép és jó volt. Nem gondolta, hogy egy hosszú sérülés miatt a teljes 2011-es év kimarad számára. Legközelebb már barátságos meccsen játszhatott, hisz az Eb-selejtezőknek vége lett, s a bolgárok elleni 1-1 alkalmával a gólt ő szerezte.

Jöttek a vb-selejtezők. Továbbra is Egervári Sándor kapitánnyal. Andorra elleni 5-0 alkalmával betalált, és a törökök elleni győzelemkor is ő szerezte az egyik gólunkat. Ekkor minden szép és jó volt, az egész ország bizakodott, újra kijuthatunk egy vb-re. 2013 márciusában az egész ország várta a románok elleni budapesti meccset. De ekkor jött a FIFA határozat, az Izrael elleni barátságot meccsen elkövetett szabálysértések miatt, zárt kapuk mögött kell a meccset rendezni. 2-2 lett a végeredmény, pá nappal később pedig Törökországban is x-eltünk. Ősszel minden dugába dőlt. Bukarestben kikaptunk. S mentünk Hollandiába. Az eredmény ismert, hősünk ugyan nem szerepelt a meccsen sérülés miatt. Egervári lemondott, Andorra elleni utolsó csoportmeccsen Szalai még játszott. Utána összehívta a nagyérdeműt, elmondta, hogy a focisták nem ezt érdemlik, s lemondta a válogatottságot.

Tartotta is magát az elhatározásához, míg Pintér Attila irányított. Dárdai egyből behívta. A románok ellen sokat ütközött, míg Feröer- szigeteket az ő góljával vertük. Ez a meccs 2014 októberében volt, Szalai Ádám utoljára akkor örülhetett gólnak a válogatottban. Azóta 10 meccsen játszott, gólt viszont nem szerzett. Talán az Eb-n megtörik ez a csend is, s utána a szurkolók sem fogják azt kérdezni: mit keres Szalai a keretben?

Szalai - Hoffenheim - nso(nso.hu)

Szalai Ádám
Klub: Hoffenheim / Hannover
Válogatottság: 31/8

Endrődi Dávid