Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar Eb-keret: Elek Ákos

2016.06.14. a nap amire már az egész ország vár, Magyarország 44 év után újra az Eb-n szerepel. A következő napokban bemutatjuk azon játékosokat, akik hazánkat képviselik ezen tornán. Minden este 8 órakor, egy újabb játékost igyekszünk jobban megismertetni a veletek.

A válogatott Eb – kerete:

Kapusok:
Gulácsi Péter, Dibusz Dénes

védők:
Kádár Tamás, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Fiola Attila
Pintér Ádám, Juhász Roland, Korhut Mihály, Bese Barnabás

középpályások:
Kleinheisler László, Stieber Zoltán, Lovrencsics Gergő

csatárok:
Szalai Ádám

Elek Ákos

Nem, nem látja rosszul. Igen újból Elek Ákos rövid bemutatása következik, igaz most jóval rövidebben, mint vasárnap. Sajnos szerver hiba miatt több anyagunk elveszett, így a magyar Eb-keretből, Elek Ákos és Németh Krisztián anyagát a mai napon újból kitesszük.

1988.07.21-én született Borsod megyében. Első csapata a Kazincbarcika volt. 17 évesen már az NB II-ben játszott. 2,5 évig tartozott a másodosztályú csapat első keretéhez, amikor is leigazolta a Fehérvár. Első évben Disztl László és Varga István irányítása alatt még az anyagi gondokkal küzdő csapatban 11 meccsen kapott lehetőséget. Azon a télen érkezett Garancsi István, és került tulajdonába a fehérvári focicsapat.

Elek Videoton orgio.hu(origo.hu)

A következő nyáron Dr. Mezey György lett a csapat vezetőedzője. Ugye abban az időszakban úgy volt, hogy Lothar Matthäus lesz a tréner, de végül máshogy alakultak a dolgok. Mezey ekkor azt mondta, hogy Elek Ákosból válogatott balhátvédet fog faragni. Nem is tévedett a szezon végén már a válogatottban játszott. Hollandia elleni 6-1-es vereség alkalmával mutatkozhatott be a nemzeti csapatban. Ebben a szezonban 28/5-ös NB I-es mutatóval végzett, míg a következőben, amikor is csapatával bajnok lett 26/4. Azon a nyáron jött Paulo Sousa, s Elek már akkor pedzegette szeretne légiósnak állni.

Télen végül bekövetkezett. Kölcsön vette a török Eskisehirspor. 3 meccsen ölthette magára új csapata mezét. Nyáron visszatért Fehérvárra, igaz rövid időre, mert megvette játékjogát a Diósgyőr. Duplán hazatért, hisz ugye Borsodból származik. 2,5 év alatt 67 mérkőzés 5 gól.

Elek kínai klub - rangado(rangado.hu)

2014 decemberében újból úgy érezte légiósnak kellene állnia, s Kínába szerződött. A Changchun Yatai csapatához került. 27 meccs 2 gól, 2 gólpassz. Ez volt az egy éves termése, miután tavaly ősszel már egyre többször nyilatkozta, nehezen szokták meg a kínai életmódot, szívesen visszatérne Európába. Akár haza is jönne, az Eb előtti fél évre. Végül a Diósgyőr újból mentőövet nyújtott neki, kivásárolta kínai szerződéséből. Fél év 11/4-es mutató. Nem rossz, egy védekező középpályástól.

Jelenleg sérüléssel küzd, de az Eb-re mindenképp fel akar épülni. Ott pedig olyan teljesítményt nyújtani, amellyel felhívhatja valamely európai csapat figyelmét.

Elek - valogatott nso(nso.hu)

Utánpótlás válogattak közül csak az U21-ben szerepelt 2-szer. A felnőtteknél 2010 júniusában a hollandok elleni 6-1-es barátságos meccsen mutatkozott be Erwin Koeman irányítása alatt. Ősszel már Egervári Sándor volt a kapitány, de ő végig a keret tagja, mi az, hogy a keret tagja, rendszeresen pályára is lép. Az Eb-selejtezők közül egyedül a hollandok elleni 5-3 alkalmával nem került be a keretbe. Egervári irányítása alatt a vb-selejtezőkön is végig a keretben volt. Pintér Attilánál már többször kimaradt. Dárdainál és Storcknál is rendszeresen pályára lépett. A norvégok elleni pótselejtezőn is jó teljesítményt nyújtott. Az első meccsen ő adta a gólpasszt Kleinheislernek. A második találkozón a szünetben le kellett cserélni. Idén a horvátok ellen játszott a második félidőben, Elefántcsontpart ellen sérülés miatt a lelátón volt, a németek elleni csatát viszont már a kispadról nézhette.

A jelenlegi állás szerint, az Eb-t a kispadról fogja kezdeni, de Elek hasznos játékára biztos, hogy számítani fog a kapitány. Posztján jelenleg Nagy Ádám, Pintér Ádám és Gera Zoltán is megelőzi a sorban. De amint lehetőséget kap, igyekszik majd élni vele, s utána újra nehéz lesz őt kiszorítani.

Elek  - valogatott 24.hu(24.hu)

Elek Ákos
Klub: Diósgyőr
Válogatottság: 38/1

Endrődi Dávid