Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A 10-es szám mítosza

Egy meghatározott mezszám láttán az emberek egy olyan játékosra asszociálnak, aki teljesítményével legendássá tette az adott jelzést a mezen. A 9-es szám hallatán az embereknek Alan Shearer, a Newcastle játékosa, vagy a brazil fenomén Ronaldo jut eszükbe. A 7-es a legtöbben David Bechkhamhez kötik. Mielőtt rátérnék arra, hogy kik voltak azok a legendás játékosok, akik miatt ma már szinte minden mezőnyjátékos a 10-es sorszámot akarja hordani, röviden ismertetem a mezszámozás történetét.

84434_big_ferenc-puskas-007

Kezdetben a játékosok 1-11-ig terjedő skálán lévő számokat viseltek a mezükön. Mindegyik feliratnak jelentése volt, az adott futballista posztját határozta meg a pályán. Az 1-es számot a hálóőrök hordták, a védők viselték az alacsony számokat, általában 2-4-ig. A maradék mezjelzéseken a középpályások és a csatárok osztozkodhattak. Előfordult, hogy egy mezszámot többen is magukénak szerettek volna tudni, ebben az esetben a döntés úgy született meg, hogy az a labdarúgó érdemelte ki a kívánt mezjelzést, aki a mérkőzéseken és az edzéseken is egyaránt jobb teljesítményt nyújtott.  A 10-es sorszámot az a játékos kapta meg, aki a csapatban kiemelkedő teljesítményével, mind a vezetőséget, mind a szurkolóközönséget el tudta kápráztatni.

A modern labdarúgásban már nincs ilyen szigorú megkötés a mezszámok terén. A labdarúgók azt a sorszámot választhatják, amihez kedvük van, azonban a 10-es szám továbbra is kiemelkedő értékkel bír a csapaton belül.

A 10-es mez legendássá válásának magyar vonatkozása is van. Az 1954-ben, Svájcban rendezett labdarúgó világbajnokság volt az első olyan torna, amit már nagy nyilvánosság előtt játszottak. Azok, akik nem tudták a helyszínen megtekinteni a mérkőzéseket, lehetőségük nyílt arra, hogy a rádión élőben hallgassák az összecsapásokat, illetve a filmhíradókon keresztül értesüljenek az eredményekről, és a torna legfontosabb eseményeiről. A magyar válogatott a döntőig menetelt. Puskás Ferenc, a válogatott legjobb játékosa viselte a 10-es mezszámot. Az ellenfél az NSZK volt, ahol Fritz Walter ugyancsak ebben a mezszámban futott ki a gyepre. Az összecsapást elvesztette 3:2-re a magyar csapat, mivel 2:2-es félidőt követően, a 84. percben Rahn talált be Grosics kapujába, a vereség ellenére a 10-es szám mítosza itt kezdődött el.

Pelé, Puskásékat követően 4 évvel alig 18 évesen mutatkozott be a brazil válogatottban. A Svédországi világbajnokságon a brazil válogatottal megnyerte a tornát. Ő is a 10-es mezt húzta magára. Pelé azt nyilatkozta a mezszámról, hogy kerek, tekintélyt parancsoló, és, aki viseli, az ezzel tiszteltet vív ki magának.

Michael Platini korrupciós botrány miatt minden sporteseménytől el lett tiltva 2016-ban, ettől a botránytól eltekintve játékosként ő is a 10-es mezszámot választotta. Játékosként a Nancy, a St Etienne és a Juventus keretét erősítette, legnagyobb sikerei között szerepel az európai kontinensviadal megnyerése 1984-ben.

Diego Maradona szintén a 10-esek névsorát erősíti. Karrierjét Argentínában kezdte, majd az európai futballba is belekóstolt. Játszott a Barcelona és a Napoli színeiben is. Klubszinten és a válogatottal is felért a csúcsra. Az Argentin válogatottal 1986-ban világbajnoki címet nyert.

Puskás és Pelé teljesítménye óta jól látszik, hogy a csapatok kiemelkedő játékosai birtokolják a 10-es számú mezt. A modern futballban is vannak kiemelkedő tehetségek, akik ezt a számot választották. Lionel Messi, Francesco Totti, Wayne Rooney vagy Sergio Agüero is mind klub, illetve válogatott szinten olyan teljesítményt nyújtott, amivel kiérdemelték, hogy a hátukon hordhassák ezt a méltán híres számot.

A mezszám választásnak játékosonként eltérő története van. Két esetet emelnék ki. Del Piero, a Juventus kiváló csatára tizenhárom éves korában kezdett el focizni. A mérkőzéseire nagyanyja is kilátogatott, aki azonban rosszul látott. A fiatal Del Piero tudatosan választotta a 10-es számot, mivel ez beterítette a hátát, így a lelátóról nagyanyja könnyen megtalálhatta őt.

Zinedine Zidane eleinte a 8as mezszámot viselte a hátán, azonban, ahogyan egyre jobban megismerkedett a futball történetével, rájött, hogy a legnagyobbak 10-esben játszanak, és ő rájuk akart hasonlítani, ezért döntött a váltás mellett.

Lezárásként azokról a játékosokról teszek említést, akiknek a mezszámát a klubjuk visszavonultatta. Erre akkor kerülhet sor, ha egy játékos szolgálatával kiérdemelte a csapata tiszteletét, vagy egy tragikus haláleset miatt kerülhet erre a műveletre sor. Puskás Ferenc érdemei mind klub, illetve válogatott szinten vitathatatlanok, így a Budapest Honvéd visszavonultatta a mezszámát. A Napoli középpályása, Diego Maradona mezével szintén hasonlóan járt el. Az argentinoknál Maradona, míg az olaszoknál Roberto Baggio alkotott maradandót, így a Brescia az ő mezét is visszavonultatta.

kép: szabolcsihír.hu

Nagy Gábor