Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar Eb-keret: Gera Zoltán

2016.06.14. a nap amire már az egész ország vár, Magyarország 44 év után újra az Eb-n szerepel. A következő napokban bemutatjuk azon játékosokat, akik hazánkat képviselik ezen tornán. Minden este 8 órakor, egy újabb játékost igyekszünk jobban megismertetni a veletek.

A válogatott Eb – kerete:

Kapusok:
Gulácsi Péter, Dibusz Dénes

védők:
Kádár Tamás, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Fiola Attila
Pintér Ádám, Juhász Roland, Korhut Mihály, Bese Barnabás

középpályások:
Kleinheisler László, Stieber Zoltán, Lovrencsics Gergő, Elek Ákos
Nagy Ádám,

csatárok:
Szalai Ádám, Németh Krisztián,Nikolics Nemanja, Böde Dániel, Priskin Tamás

Gera Zoltán

1979.04.22 a nap, amikor az utóbbi 20 év vitathatatlanul legtehetségesebb magyar labdarúgója megszületett. Angliába igazolása után kapta a “Mágikus Magyar” becenevet. Mindenki tudja, hogy fiatal korában miken ment keresztül, hogy a vallás segítette át a nehéz időszakon. Képzeljük el, mi lett volna belőle, ha fiatal korában nem a drog vonzásában él, hanem végig szorgalmasan edz. De ez már történelem.

Pécsen nevelkedett, 2000 telén csomagban szerződtette a Ferencváros. Akkoriban a legnagyobb kapusígéretnek tartott Sólyom Csabával és Kardos Ernővel. Ő sem számított arra, hogy 2000 januárjában már élvonalbeli csapathoz kerülhet, hisz a Pécs a Gázszer élvonalbeli szereplésének jogát megvásárolta. Így már akkor tavasszal az NB I-ben játszhatott. Jött a nyár, s a Csank János által edzett Fradihoz került. Ott is nem várt dolog történt, ugyanis a zöldeknél az anyagi gondok miatt távozott posztjáról Bükszegi Zoltán, így Gera lett az első számú jobb oldali középpályás. Ekkor volt épp a nagy fociforradalom első része, hisz Deutsch Tamás sportminiszter javaslatára 12 szereplősre csökkentették létszámot. 8-8 csapatos Kelet – Nyugat csoport volt ősszel, ahol a Fradi gyengén szerepelt. Vége lett az alapszakasznak s pár komolyabb igazolást hajtottak véghez. Megszerezték az előző szezonban már a Ferencváros kapuját őrző Szűcs Lajost, a magyar válogatott Hrutka Jánost, a szlovák válogatott Pinte Attilát, a brazil Alex Arrudát. A szezon végén bajnoki címet ünnepelhettek a Fradinál. Érdekesség még ebből a szezonból, hogy az alapszakaszt megnyerő Tatabánya, viszont kiesett az NB I-ből.

Gera Zoltan - ulloi129.hu(ulloi129.hu)

A következő bajnokság elején másról sem szóltak a hírek, a Fradinál óriási anyagi gondok vannak. Nem is tudtak komolyabb igazolásokat nyélbe ütni. (Tibor Jancula, Szkukalek Igor, Alekszandar Jovics, jó játékosok voltak, de a BL -szereplés reményében kevés volt) Télen leváltották Csank Jánost, jött Garami József, ugyanis addigra már Várszegi Gábor volt a tulajdonos. Kiváló tavaszi szereplés után, 2.helyen végzett a Fradi. 2002 nyarán szerezték meg  a zöldek többek közt Leandrot, Tökölit, tehát mindenki bajnoki címet várt a IX.kerületben. Ez nem jött össze, a szurkolók (akik most a szkenner ellen harcolnak) berohantak a pályára, Szentes Lázárt hátba rúgták, Tököli is kapott egy kicsit…. Túl korán ünnepelték a bajnoki címet, hisz a bajnok az MTK lett. Pontlevonás, majd azt visszakapták, zártkapu, stb.. Végül a 2003/04-es szezont sikerült megnyernie úgy a csapatnak, hogy közben az Újpest volt az esélyesebb. Igaz ekkor már Várszegi Gábor, Garami József sem volt sehol. Ők az előző szezon balhéja miatt távoztak. Mármint Várszegi, télen pedig a csaló Celladam után elküldték Garamit, s Pintér lett az edző. Érdekesség azon a télen senkit nem szerződtetett a Ferencváros, egyedül Czvitkovics Péter volt pár napig próbajátékon. Vége lett a szezonnak, a Bajnokok Ligájában indulhatott a Fradi, a Spara Praga volt az ellenfél, s mit csináltak a Fradinál? Eladták a legjobb játékosukat. 115 meccsen 32 gólig jutott a zöld – fehéreknél 4 év alatt, 2 bajnoki cím, s 2 ezüstérem volt, amit ezen idő alatt bezsebelt. (mióta visszatért, 1 ezüst, s 1 arany… Tehát Gera a siker kulcsa)

Gera Zoltan west bromwich - rangado(rangado.hu)

A West Bromwich Albion 2,25millió Eurót fizetett a játékjogáért. 4 évig tartozott az angol csapathoz. Szerepelt a Premier League-ben. illetve a Championship-ben. Az első két évben az élvonalban, 38 bajnoki meccs 6 gól, 2.évben 15 meccs 2 gól. Ekkor búcsúztak az első osztályból, de ő maradt a 2.osztályban is. (Championship) 40/5, 43/8 -as mutatók sorban a két évben. Ekkor viszont már úgy tervezte, hogy szeretne újra a Premier League-ban játszani, egy nagyobb csapatnál. Több helyről futott be ajánlat, ő a Fulhamét fogadta el. Sorban a Premier Leagueban 32/2; 27/2; 27/1-es mutatót ért el. Közben 2009/10-ben játszhatott az Európa-liga döntőjében is. 14 meccsen 6 góllal vette ki részét a Fulham menetelésében. 2011 nyarán lejárt a szerződése s visszatért a West Bromwichoz. Sérülések hátráltatták, első évében összesen 3 bajnokin játszhatott. 2012/13-ban már 16 bajnokin 4 gólig juthatott. Utolsó angliai évében 14 bajnoki 1 gólpassz. Nézzük az egész angliai pályafutását a “Mágikus Magyarnak”: West Bromwich Albion 188 meccs 28 gól 18 gólpassz, Fulham 120 találkozó 17 gól, 14 gólpassz. Premier League: 172/17/8, Championship 83/13/14.

Gera Zoltan kupadonto ulloi129.hu(ulloi129.hu)

2014 nyarán eldöntötte, hogy hazatér. S ha már haza, akkor egy helyen van igazán otthon, s az a Fradi. A zöldeknél pont akkor balhézott össze mindenkivel a Gera posztján szereplő Leonardo, úgyhogy az út szabad volt a magyar játékosnak. Ősszel még gyengélkedett a csapat, hisz akkor alakult át teljesen a keret. Még össze kellett szokni, a vezetők bíztak Dollban, s ez tavasszal meg is látszódott a csapat szereplésén. Gera végig zakatolta a szezont 26 meccsen 3 gólt ért el, ezüstérmet és kupagyőzelmet ünnepelhetett. Visszakerült a válogatottba is. Az idei bajnokságról meg már sokszor – sok helyen leírtuk, a Fradi kiemelkedett a mezőnyből, nagyban Gerának köszönhetően. Thomas Doll a kupadöntő után elmondta, örül, hogy Gera ennyi idős, mert különben nem dolgozhatott volna vele. Idén bajnok és kupagyőztes lett a Ferencvárossal. Az Eb számára már csak karrierje megkoronázása, hiszen ő már külföldi szerződésben nem reménykedik. Pár héttel ezelőtt hosszabbított a zöld – fehérekkel, így további egy évig élvezhetik játékát a szurkolók.

Gera Zoltan valogatott nepszava(nepszava)

Az utánpótlás válogatottban az U21-ben szerepelt egyedül, abban is csak 3-szor. A felnőtt nemzeti csapatban Gellei Imre vetette be először 14 évvel ezelőtt. Belegondolunk abban, hogy aki abban az évben született, a mai napon ballagott az általános iskolából? Most nem az összes 89 meccsén azért, ha nem gond nem mennénk végig. Svájc ellen húzhatta magára először a nemzeti mezt, csereként állt be a szünetben. 2002 őszén indultak az Eb-selejtezők, San Marino ellen a szünetben állt be, s 3 gólt szerzett. Ebben az Eb-selejtezős ciklusban még nem volt meghatározó játékosa a válogatottnak. 2004-től Lothar Matthäus lett a szövetségi kapitány, Gera pedig a csapatkapitány. A vb-selejtezőkön meghatározó játékos lett, ekkor igazolt ugye Angliába is. Gólt lőtt Izland ellen megnyert 3-2-es meccsen, majd a Málta ellen 2-0-ra nyert találkozón is. 2005 júniusában Izland ellen idegenben játszott a válogatott, újból 3-2-re nyertünk, s Gera két gólt szerzett. Matthäus ment, Bozsik Péternél továbbra is a keretben volt, az osztrákok elleni 2-1-es győzelemkor 1 gólt szerzett. A norvégok elleni 1-4 és a bosnyákok elleni 3-1 győzelemkor is gólt lőtt. A Málta elleni 2-1-es szégyenteljes vereség része is lehetett. Várhidi Péter lett az új szövetségi kapitány. Az Eb-selejtezőkön betalált Moldova ellen is. 2007 augusztusában az olaszok ellen kiváló meccsen 3-1-re nyert a magyar válogatott, mindenki bizakodó volt, hátha a világbajnok elleni győzelem után, kijuthatunk majd az Eb-re. Szeptemberben megvertük a bosnyákokat Gera góljával. Majd vereség a törököktől és a moldávoktól is, ez az Eb is elszállt. Jött Erwin Koeman, nála is sokáig keretben volt Gera, az észak-írek elleni győzelem alkalmával és Málta elleni vb-selejtezőn is betalált. 2009 októberében szóváltásba keveredett a hollanddal, majd lemondta a válogatottságot.

Gera valogatott 24.hu(24.hu)

Egervári Sándor első dolga az volt, hogy meggyőzze, térjen vissza. Az angolok elleni barátságos találkozón újra ő volt a csapatkapitány. San Marino ellen 1 gólt, 2 gólpasszt adott, a 8-0-ás győzelem alkalmával. 2011 március 25 4-0-ra kikaptunk a hollandoktól, rá 4 napra, viszont 5-3-ra úgy, hogy még vezettünk is, Gera pedig két gólt szerzett. A válogatottban legközelebb novemberben lépett pályára. (2011.11.11) Lichtenstein elleni 5-0-s győzelem, 4 nappal később a lengyelek elleni 2-1-es vereség alkalmával. A vb-selejtezőkön is játszott, gólt Andorra (5-0) és Törökország (3-1) ért el. Ezután 2 év szünet a válogatottnál, melyben szerepet játszott sérülése is.

Hazatért, s Dárdai Pál a románok elleni extra fontos bukaresti meccs előtt neki is postázott meghívót. Játszott Románia, Feröer-szigetek, majd Finnország ellenében is. Sőt a finneket hazai pályán, az ő góljával vertük! Érdekes módon Dárdai a barátságos meccseken inkább pihentette, csak a tétmeccseken vetette be. A románok elleni hazai pályás csatában, nem léphetett pályára már Storcknál, hisz eltiltását töltötte. (3 sárgalap) Észak-írek, Feröer, és a görögök ellenében is a pályán volt. Pótselejtezőn csak az elsőn játszott. Az idei barátságos találkozókon mind a 3-on pályán volt.

Gera Zoltán a válogatott egyik fontos láncszeme, nem csak a játéka, személyisége miatt is. A fiatalok hallgatnak rá, felnéznek rá, a pályán pedig az elejétől fogva küzd. 37 évesen megmutathatja, jó az “öreg” a háznál.

Gera sportmenu(sportmenu.hu)

Gera Zoltán
Klub: Ferencváros
Válogatottság: 89/24

Endrődi Dávid