Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar Eb-keret: Király Gábor

2016.06.14. a nap amire már az egész ország vár, Magyarország 44 év után újra az Eb-n szerepel. A következő napokban bemutatjuk azon játékosokat, akik hazánkat képviselik ezen tornán. Minden este 8 órakor, egy újabb játékost igyekszünk jobban megismertetni a veletek.

A válogatott Eb – kerete:

Kapusok:
Gulácsi Péter, Dibusz Dénes

védők:
Kádár Tamás, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Fiola Attila
Pintér Ádám, Juhász Roland, Korhut Mihály, Bese Barnabás

középpályások:
Kleinheisler László, Stieber Zoltán, Lovrencsics Gergő, Elek Ákos
Nagy Ádám, Gera Zoltán

csatárok:
Szalai Ádám, Németh Krisztián,Nikolics Nemanja, Böde Dániel, Priskin Tamás

Király Gábor

1976.04.01-jén született, a válogatott legidősebb játékosa, aki nem csak a magyar csapatnak, hanem az egész Eb-nek  Matuzsáleme. Szombathelyen nevelkedett, itt lett élvonalbeli játékos. Igaz először az NB II-ben védhetett, lévén mikor felkerült a Haladás a másodosztályban szerepelt. 1995 nyarán jutott fel az NB I-be. Igaz Király sokszor a kispadra szorult, lévén fiatalsága miatt nem bízott meg teljesen benne az akkori vezetőedző, ezért Kurucsai Kornéllal felváltva kerültek be sokszor a kapuba. 1996 őszén megsérült a Fradi elsőszámú kapusa Hajdú Attila, egyes hírek szerint, az egyik kiszemelt a pótlására Király lett volna. Végül az anyagiak miatt, nem lett belőle semmi. Igaz ezt az akkor vezetők igyekeztek titokban tartani, így azóta sincs megerősítve, hogy tényleg így volt -e.

Kiraly Hertha - blikk(blikk.hu)

1997 nyarán viszont az akkor 21 éves hálóőr úgy gondolta, megért az idő a váltásra, de nem országon belül, hanem külföldet vette célba. A Hertha szerződtette. Addigra már Berlinben kijárta az utat egy ifjonc, Dárdai Pál, aki már ekkor fél éve a németeknél játszott, s a kék – fehérek ekkorra jutottak fel a Bundesliga I-be. 1997-től 2004 nyaráig tartozott a német csapat keretéhez. 97 szeptemberéig, nem jutott szóhoz, viszont a Hertha addig gyengén szerepelt a bajnokságban, nem nyert meccset. Király bekerült a kapuba a Köln ellen, s láss csodát, nyertek 1-0-ra. Onnantól vele kezdődött a névsor, s bent is maradtak a szezon végén. 252 meccsen állt a Hertha kapujában, ezeken volt bőven Bundesliga I-es találkozó, Bajnokok Ligája, UEFA kupa, és Német Kupa meccs is. Évről – évre jöttek a hírek, hogy épp, melyik komolyabb csapat akarja szerződtetni a kiváló magyar cerberust. Végül mindig maradt. A 2003/04-es szezonban, viszont háttérbe szorult, s így a tavasszal szerződése lejártához közeledve többször elmondta, hogy most ő pihen, hisz megerőltető 7 éven van túl, és a nyáron váltani fog.

Crystal Palace lett a befutó, az angol csapat akkor jutott fel a Premier League-be. Magyar csapattársa is volt, hisz Torghelle Sándort is ekkor szerezték meg az angolok. Angliát is hamar meghódította. 32 találkozón állhatott a Crystal kapujának gólvonalán, 10 találkozón gólt sem kapott, ennek ellenére a szezon után készülhetett a másodosztályra, mivel kiesett csapatával. Klubja ragaszkodott a magyar kapushoz, hisz az azonnali visszajutást tűzték ki célul. A Championship-ben 43-szor vetették be, 14 meccsen nem kapott gólt, a feljutás nem jött össze. A Playoffot elbukták, így maradt a 2.osztály. 2006/07-ben is a Crystal játékosa volt, de kétszer kölcsönbe is került, ennek ellenére 29-szer a Crystal kapuját is őrizhette. 2006 őszén az Aston Villa egy hónapra kölcsön vette. 5-ször védhetett a Premier League-ben. Vereség a Bolton, a Manchester United, a Tottenham és a Charlton ellenében, viszont a Chelsea ellen 0-0-al búcsúzott a Villától. A West Ham United is kikölcsönözte, de náluk nem jutott szóhoz.

Kiraly - Burnley - shhot.co.uk(shoot.co.uk)

2007 nyarán a Burnley azzal a szándékkal futott neki a Championshipnek, hogy feljussanak, s úgy gondolták Király Gábor lesz az a kapus, akivel ezt elérhetik. 27 bajnokin állhatott a kapuban, de nem jártak sikerrel. A 2008/09-es szezon a pihenésről szólt, a Burnleynél sem védett, majd januárban kölcsönvette a Leverkusen. Igaz ők már a legelején közölték Királlyal, csak tartalékkapus lesz. Tartották is magukat ehhez, nem jutott szóhoz.

2009 nyarán szerződtette az 1860 München. 5 évig tartozott a német csapathoz. Ezen idő alatt összesen 178 meccsen őrizhette az oroszlánok kapuját. Szerették Münchenben, de itt sem jött össze a nagy álom, feljutás a Bundesliga I-be.

2014 nyarán, úgy gondolta még egy évet külföldön marad, utána pedig hazatér Szombathelyre. A Fulham szerződtette. Itt is inkább tartalék volt, hisz az egy év alatt 4 bajnokin, s 1 Ligakupa meccsen védett. Mondhatni a válogatottban több lehetőséget kapott ebben az 1 évben, mint klubcsapatában.

Tavaly nyáron hazatért Szombathelyre, s újra a Haladás kapusa lett. A szezon összes bajnokiján ő állt a kapuban. Kiválóan védett, ezzel is elősegítette, hogy kimehessen az Eb-re, ahol a válogatott elsőszámú kapusa lehet. Számára, az Eb nem arról fog szólni, hogy egy nagyobb európai csapathoz szerződjön, hisz lévén 40 felett van, már csak a játék szeretetéért játszik.

7322_kiraly_gabor vasifoci.hu(vasifoci.hu)

1998.március 25 Király Gábor bemutatkozik a válogatottban Ausztria ellen. Ekkor még senki nem sejtette, hogy ő lesz az a játékos, aki Bozsik József rekordját elbúcsúztassa. Bozsik ugyebár 101 alkalommal volt a válogatottban a pályán, Király pedig már 103-szor játszott. 2016.június 14, a magyar válogatott 44 év után újra Eb-meccsen lép pályára, a kapuban Király Gáborral, az ellenfél pedig nem más, mint Ausztria. Most nem fogjuk Király 103 eddig válogatottságát felsorolni, hisz akkor holnap reggelig írhatnánk. Nagyszerű teljesítményt nyújtott több meccsen, s most a hibáit ne is soroljuk fel, mert azért abból is volt bőven. Többször a szurkolók nem értették, miért ő véd, utána pedig azt nem értették, miért nem ő véd. Király az elmúlt 23 évben, mióta első felnőtt meccsét játszotta, igazi legendává küzdötte fel magát. Teljesen megérdemelte, hogy beszéljenek róla, hogy ő legyen az, aki a legendás Bozsik József rekordját átadta a múltnak. 1998-ban Ausztria ellen, egy akkor 22 éves kapus védhette a válogatott kapuját. Azon a meccsen győztünk, s ami számára olyan fontos volt, 11-es védésével mutatkozhatott be a nemzeti csapatba. Egy időben a válogatott csapatkapitánya lehetett. Bicskei Bertalan után Gellei Imre, Lothar Matthäus, Bozsik Péter is számított rá. A Málta elleni vereség alkalmával is ő őrizhette a kaput, így a következő kapitány Várhidi Péter, nem hívta be egyszer sem a válogatottba. Erwin Koemannal kerettag volt, de többször másnak szavazott szerepet. Egervári Sándornál is hol bekerült, hol a padon volt. De ő elfogadta ezt a szerepet is, hisz csapatemberként, úgy gondolta, ha nem ő véd, akkor csapattársát buzdítja, segíti, hisz a válogatott érdeke az, hogy az aktuális kapus jó teljesítményt nyújtson. Pintér Attila, Várhidi Péterhez hasonlóan háttérbe szorította, s nem postázott neki meghívót. Dárdai Pál, amint kapitány lett, első dolga az volt, reaktiválta Királyt. Sokan le akarták róla beszélni, mondván öreg, inkább kapusedzőként számítson rá, de nem. Úgy volt vele, Király a pályán tud a legtöbbet segíteni neki. S milyen igaza volt. Feröer és az oroszok elleni meccseken nem ő állt a kapuba, de a tétmeccseken rá számított. Ez az új kapitány Storck érkezésével sem változott. A norvégok elleni pótselejtezőkön, párszor földöntúli bravúrokkal hárított. Egy biztos, Király egy jelenség, egy kiváló kapus, aki 40 évesen megkoronázhatja páratlan pályafutását az Eb – szerepléssel. Egy biztos, ha túl leszünk az Eb-n, s a vb-selejtezőkön szükség lesz rá, ő akkor is a válogatott rendelkezésére fog állni.

Kiraly - ranado(rangado.hu)

Király Gábor
Klub: Haladás
Válogatottság: 103/ –

Endrődi Dávid