Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2016: Wales vs Észak-Írország – történelmi visszatekintő

Ma este 6-tól a walesi labdarúgó-válogatott az északír nemzeti csapattal néz farkasszemet a Parc Des Princes gyepén. A két együttes egyértelműen oda tartozik a meglepetés gárdák közé, viszont a találkozó után értelemszerűen csak az egyik félnek folytatódik tovább a csoda. Cikkünkben bemutatjuk, hogy a két válogatott eddig hányszor csapott össze, illetve melyik csapat áll jobban az egymás elleni meccsek tekintetében. 

Wales-vs-Northern-Ireland-Prediction-and-Tips-EURO-2016

Az első összecsapás: 

A két válogatott először 1955 áprilisában feszülhetett egymásnak. A találkozó Észak-Írországban került lebonyolításra, méghozzá 30 ezer néző előtt. A meccs végén a walesiek örülhettek, hiszen 3:2-re felültudták múlni a hazai gárdát. A “sárkányok” mindhárom találatát a legendás John Charles neve mellé jegyezhették fel, aki olyan csapatokban játszhatott mint a Juventus vagy éppen az AS Roma, míg az északírek oldalán Eddie Crossan és James Walker volt eredményes. 

Az első északír siker:

A legelső északír győzelemig csupán három esztendőt kellett várni, amely elég tetemesre sikeredett, hiszen 4:1-re diadalmaskodtak a walesi csapattal szemben. A meccsen Peter McParland duplázni tudott, Bertie Peacok és Jimmy McIlroy pedig egy-egy gólt akasztott be, a vendégek oldaláról Derek Tapscott talált be.

Az egymás elleni örök mérleg: 

A két nemzeti csapat eddig összesen 34 alkalommal csapott össze, melyek során 15 walesi, és 7 északír siker született, míg 12-szer döntetlent játszottak egymással a felek. Az elmúlt években Észak-Írországnak áll rosszul a szénája, hiszen 1980(!) óta nem nyertek, azóta pedig 8-szor találkoztak a “sárkányokkal.”

Németh Boldizsár