Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb: Drámai végjáték után negyeddöntős Lengyelország

Elérkezett az egyenes kieséses szakasza a franciaországi Európa bajnokságnak. Szombat kora délután Svájc mérkőzött meg Lengyelországgal Saint Etienne-ben. A csapatoknak túlóráznia kellett rögtön az első mérkőzésen, mivel Svájc az utolsó pillanatban egyenlíteni tudott.

2384064_w2

Svájc – Lengyelország 1:2 (0:1)
Helyszín: Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne; Vezette: Clattenburg
Gólszerzők: Shaqiri (81.) ill. Blaszczykowski (39.)
Sárga lap: Schar (55.), Djourou (117.) ill. Jedrzejczyk (58.), Paszdan (11.)
Kiállítva: – ill. –

Svájc: Sommer – Lichsteiner, Schar, Djourou, Rodriguez – Behrami (Fernandes 77.), Xhaka – Shaqiri, Dzemaili (Embolo 58.), Mehmedi (Derdiyok 70.) – Seferovic.Szövetségi kapitány: Petkovic

Lengyelország: Fabianski – Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyj – Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec 101.), Grosicki (Peszko 104.) – Milik, Lewandowski Szövetségi kapitány: Nawalka

Már az első percben vezetést szerezhetett volna Lengyelország, azonban lövése egy hajszállal a felső léc fölé szállt. A 31. percben Grosicki labdája szintén a kapu fölött szállt el. A 36. percben Schar egy szögletet követően a kapus kezébe fejelte a labdát. A 39. percben Blaszczykowski remekül találta el a labdát, amit Sommer nem tudott hárítani, ezzel meg is szerezte a vezetést a lengyel válogatott.

A második félidő 52 és 53. perce között felpörögtek az események, a lengyelek kétszer is remek helyzetbe kerültek, de nem tudták gólra váltani a lehetőséget. Svájc sem tudta kihasználni a felkínált lehetőséget. A második félidőben végig Svájc dominált, és csak idő kérdése volt, hogy mikor sikerül feltörni a lengyel védelmet. A 82. percben Shaqiri akrobatikus mozdulatot bemutatva ollózta a kapuba a labdát. Ezzel a szépségdíjas találattal egyenlített ki Svájc.

A rendes játékidő 1:1-re végződött, így jöhetett a hosszabbítás. A ráadás első 15 perce nem hozott gólt. A csapatok a biztonságra törekedtek, és a lövésekben is érződött a játékosok fáradtsága már. A labdák elkerülték a kapukat. A második 15 percben eldőlhetett volna a mérkőzés Derdiyok eldönthette volna a találkozót. A góltól ismét Fabianski mentette meg a csapatát, aki egy bravúros mozdulattal hatástalanította az akciót. Ismét az előbbi akció végrehajtója került remek helyzetbe, de a beívelt labdába nem tudott jól belepiszkálni a labdába, így maradt a 0:0. A hajrában még egy ordító lengyel helyzet is kimaradt, Sommer már verve volt, de benn középen nem lengyel játékos tartózkodott, így fellélegezhetett a csapat. A lefújásig már nem változott az eredmény, így következhettek a büntetők.

Arra a kapura fogják rúgni a büntetőket, ahová a meccs végén támadott Svájc. Az első büntetőt Lichsteiner lőtte, Fabianskinak esélyt sem adva, középre félmagasan lőtte le a labdát. A következő rúgó a Bayern-játékosa Lewandowski volt. Az Eb-n még nem lőtt gólt, de most megtörte az átkot, érezte Sommer hogy merre vetődjön, de esélye sem volt hárítani. Xhaka következett, aki nagyon nem érezte a kaput, és a labda méterekkel szállt mellé. Milik lövésébe ugyan bele tudott érni Sommer, de a labda a hálóban kötött ki. Lépéselőnybe kerültek a lengyelek. Shaqiri simán, a kapu közepébe rúgta a labdát, Fabianski oldalra vetődött el, így esélye sem volt védeni. A következő kört Glik és Schar sem hibázta el. Blaszczykowski sem hibázott. Következett Rodriguez berúgta a saját büntetőjét. A svájciak már csak Sommerben bízhattak, vagy ha az utolsó rúgó kihagyja. Krychowiak nem hibázott, így Lengyelország várhatja a Portugália – Horvátország meccs győztesét, mivel innen kerül ki a következő ellenfelük.

https://www.youtube.com/watch?v=g_ifqF_dja4

kép: ufea.com

Nagy Gábor