Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa Liga: A magyarok becsületéért lép pályára a Videoton – előzetes

Egyetlen csapatért szoríthatunk a kvalifikáció harmadik körében. A Videoton – ha szenvedve is – még talpon van a második számú európai kupában. Ellenfele a dán Midtjylland, amely a közelmúltban neves csapatokat tréfált meg.

19869_tZ8vdVuQIN

Egy, csak egy brigád van még a gáton. A Videoton azzal a Midtjyllanddal csap össze, amely tavaly is összecsapott Henning Berg együttesével, igaz a norvég szakember akkor a Nemanja Nikolicsot is soraiban tudó Legia Warsawa kispadján ült. Szintén friss emlék lehet, hogy a dánok a Manchester United együttesét is megtréfálták már. „Fizikálisan nagyon erős dán csapat vár ránk, akik úgynevezett direkt futballt játszanak, nem csak az EL-ben, de a dán bajnokságban is. Ez azt jelenti, hogy egyenesen előre próbálják megjátszani a labdát, igyekeznek kihasználni azt a fizikai fölényt, amivel rendelkeznek – mutatta be csapata ellenfelét Henning Berg, akinek tehát van már tapasztalata a Midtjyllanddal szemben. – Magas támadóik vannak, éppen ezért gyakran veszélyesek a nagy bedobásaik, szögleteik, oldalsó szabadrúgásaik.”

Természetesen a játékosok is szeretnék kitolni a jó periódusokat. Pátkai Máté szerint nem elég húsz perc jó futball, hanem minimum hatvan-hetven percig nyomás alá kell helyezni ellenfelüket. „Papíron nem biztos, hogy mi vagyunk a párharc esélyesei, de az elmúlt meccsek mindegyikén voltak olyan periódusok, amikor jól játszottunk. Ezt az időszakot kell minél hosszabb időre kitolni, és akkor képesek lehetünk meglepetést okozni. Hatvan-hetven percig kell jól játszani, nem húsz-huszonötig – akkor meglepetést szerezhetünk.”

Hogy mit vár a másik oldal? Természetesen győzelmet, de Jess Thorup azért óvatos duhajként nyilatkozott. „Elemeztük a Videoton játékát, jó csapat, kiváló játékosokkal. Saját erényeinkben bízunk azonban. Tudjuk, hogy a Videoton kreatív futballistái képesek meccseket eldönteni, emiatt is kihívás számunkra a találkozó – tekintett előre a dánok trénere. – Az ellenfél szereti játszani a futballt, erre is felkészültünk, alig várjuk, hogy megmérkőzzünk.” Thorup nem felejtette el a tavalyi párharcot sem, így kitért arra az összecsapásra is. „Henning Berg tavalyi csapatával, a Legiával találkoztunk az Európa-liga csoportkörének első fordulójában, az is jelenthet orientációt, a lényeg, hogy jó eredménnyel térjünk vissza Dániába. Reméljük elérjük célunkat.”

Érdemes kiemelni, a Midtjylland keretében találunk válogatott játékosokat is, igaz többük nem meghatározó a nemzeti csapatban. Ők külön is figyelmet érdemelnek. Ilyen például Kian Hansen (Dánia), Jakob Poulsen (Dánia), Pione Sisto (Dánia), Tim Sparv (Finnország), Markus Halsti (Finnország), Johan Dahlin (Svédország). Ugyanakkor a Videotonnak sem kell szégyenkeznie e tekintetben, hiszen a keret egy része szintén valamely nemzeti együttesben szerepelt/szerepel. Juhász Roland, Lang Ádám, Pátkai Máté, Feczesin Róbert, Kovács István, Bódi Ádám a magyar felnőtt-, Szolnoki Roland, Pölöskei Zsolt, Zsótér Donát, Simon Ádám, Géresi Krisztián, Kovácsik Ádám az utánpótlás-, míg Danko Lazovic a szerb-, Stopira Zöld-foki szigeteki-, Asmir Suljic pedig bosnyák válogatott.

Így aztán remélhetőleg élvezetes kilencven percet láthatnak a kilátogató-, és a televíziónézők, bízzunk benne, hogy magyar sikerrel.

Európa Liga, 3. selejtezőkör
20.30 Videoton – Midtjylland – tv.: M4 Sport
Pancho Aréna, vezeti: Ville Nevalainen (Ville Koskiniemi, Sami Nykänen – Dennis Antamo – finnek)

Gavalovits Sándor