Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Leégett a Fradi a Groupamában!

A táblázaton elfoglalt helyezésük alapján rangadónak minősült a Ferencváros és a Vasas összecsapása, hiszen az első a másodikkal csapott össze. Nagy szó ez az angyalföldieknél lévén tavaly még a kiesés ellen harcoltak. Nyáron átalakult egy kicsit a keret, s ez a kis alakítás sokat ért eddig.

Ferencváros – Vasas: 1-2 (1-1)

Budapest, Groupama Aréna 6.843 néző, játékvezető: Iványi Zoltán

gól: Vaskó (28.p 0-1), Trinks (45+1.p -1), Pavlov (89.p 1-2)
sárgalap: Dilaver, Trinks, Nalepa ill. Ádám, Nagy G., Hangya, Szivacski, Vida

Ferencváros: Dibusz – Dilaver, Nalpea, Leandro, Ramirez – Gera – Csernik, Trinks (Sestak 66.p), Nagy D. (Gyömbér 83.p)- Djuricin, Böde vezetőedző: Thomas Doll
Vasas: Nagy G. – Ristevski, Vaskó, Burmeister – Szivacski, Vida, Berecz, Hangya – Ádám (Osváth szünetben), Pavlov (Saglik 92.p), Remili (Debrceni 72.p) vezetőedző: Michael Oenning

0(Fotó: Gergely Tihamér – FociClub.hu)

A Fradi majdhogynem az alapcsapatával kezdett, lévén Hajnal a szezon eleje óta sérült, az egyetlen kimaradó a szintén sérüléssel bajlódó Lovrencsics Gergő és a kispadra nem tudott leülni a szintén válogatott Pintér Ádám. A válogatott szélsőt az ifjú tehetség Csernik Kornél pótolta. A Vasasnál már több változtatás volt, hisze a múlt heti bajnokin súlyosan megsérült Vukasin Polekszics. A védelemből kimaradt Debreceni András (ő a kispadon foglalt helyet), míg Korcsmár Zsolt szintén nem tudta vállalni a játékot, ellenben Hangya Szilveszter igen. Érdekes volt, hogy a Vasas most sem élt azzal a lehetőséggel, hogy a nemzetközi kupacsapatok ellen öt légióst is szerepeltethetett volna. Három külföldi volt a kezdőcsapatban, az először bekerülő német Felix Burmgeister és az onnan kirobbanthatatlan macedón válogatott Ristevski és ukrán Jevgenin Pavlov.

1(Fotó: Gergely Tihamér – FociClub.hu)

A Vasasnak volt miért visszavágnia, lévén az előző szezonban háromszor játszottak, mind a háromszor a Ferencváros diadalmaskodott. A Groupama Arénában rendezett “csatában” pedig lemosta a pályáról ellenfelét. A Fáy utcában mind a két találkozón betalált Böde (összesen négyszer), viszont a hazai meccsen nem lőtt gólt. A kezdő Ramirez és Leandro mellett a kispadon ücsörgő Sesták (ők a Fáy utcában kettőt lőtt) talált a ma újra védő Nagy Gergely kapujába, mellettük  a ma kispadra sem kerülő Varga Roland lőtt még kettőt.

A tizenötödik percig kellett várni az első komolyabb helyzetik, Nagy Dominik adott kiváló labdát Djuricinnek, az osztrák csatár ahelyett, hogy továbbadta volna a mellette futó Ramireznek kapura lőtt, a lövésből pedig szöglet lett. Egy perccel később a német Trinks indította újra az osztrák csatárt, az őt őrző ugyancsak német elcsúszott, így könnyen futhatott kapu felé, de a kimozduló Nagy Gergely lábbal védett.  A 21.percben Böde – Nagy Dominik összejáték után, az ifjú középpályás szaladt be labdával a tizenhatoson belülre, lövése viszont elkerülte a kaput. Nyomott a Fradi, idő kérdése volt, mikor lesz itt gól. A Fradinál egyébként már ekkor elment Sesták melegíteni, ami bizonyította, hogy Doll nincs megelégedve a produktummal. A 24.percben Vida húzott a kapu felé, 25 méteres sistergős lövése épp elkerülte a vetődő Dibusz kapuját. Ugye Vidát nyáron a Fradi is csábított állítólag.

5(Fotó: Gergely Tihamér – FociClub.hu)

A Ferencvárosnál először éltek az évben az úgynevezett “fiatalszabállyal”, hiszen Csernik Kornél 1996 után született, de miután a kispadon nem ült ilyen korú fiatal, így várható volt, hogy ebből pénz nem lesz.  A 28.percben jött a feketeleves, amint írtam jöhet a gól, csak a másik oldalra gondoltam. Bal oldali Vasas szögletre, ki más, mint Vaskó Tamás érkezett, így második idei bajnokiján harmadik gólját fejelte. A 42.percig mezőnyjáték folyt, mígnem Trinks két lövéssel próbált veszélyeztetni, de Nagy Gergely hárított. A 46.percben viszont már nem tudott, a kiválóan játszó Nagy Dominik ment el a bal oldalon középre gurítását Trinks pedig hanyagul a kapu bal oldalába lőtte. 1-1 A szünetre így döntetlennel mehettek a csapatok.

4(Fotó: Gergely Tihamér – FociClub.hu)

A szünetben a Vasasnál cseréltek, a fegyelmezetlen Ádám Martin helyett, egy védekezőbb felfogású játékost, Osváth Attilát küldte be Oenning mester. A második félidőnek is a Fradi indult meg támadólag, de láttuk, hogy az első játékrészben is a semmiből talált egy gólt a piros – kék csapat, tehát a zöldeknek figyelni kellett a védekezésre is. Az 53.percben az osztrák Djuricin kétszer is nagyot hibázott. Előbb egy jobb oldali beadást Trinks nem ért el, így került a csatár elé a labda, aki teljesen üresen volt, de lövését Nagy könnyedén védte, a kipattanót pedig az Ausztriából származó támadó fölé rúgta. A 63.percre unta meg Iványi Nagy Gergely időhúzását, sárgalappal jutalmazta a jól védő hálóőr produkcióját. A 66.percben Trinks trükkös szögletét is védte a kapus, miután kapura csavarta. Szép mozdulat volt. A németnek ez volt az utolsó momentuma a pályán, miután a gólszerzőt a “Vasas-mumus” Stanislav Sesták váltotta. A 72.percre kiderült, akinek eddig nem volt világos, hogy a Vasasnak tökéletes az egy pont, miután a támadó Remili helyett a védő Debreceni állt be. Ugye eddig két angyalföldi csere, s mind a kettő támadó helyett védő volt. A 77.percben nem sikerült Leandro bravúrja, aki ollózva szeretett volna vezetést szerezni a Fradinak. Biztos látta délután a Leicester City meccsét, ahol is a Hull így szerzett vezetést. Két perccel később az ifjú Csernik szépen cselezgetett, de lövésig nem tudott eljutni. Egyébként arra emlékszünk, hogy Nagy Ádám tavaly ki ellen kezdett először a bajnokságban? Igen-igen a Vasas. Ráadásul Cserniket az “Új Nagy Ádámnak” kiáltotta ki mindenki. Támadott-támadott a Fradi, de hiányzott az átütőerő a játékukból. A Vasas pedig a semmiből megszerezte újból a vezetést. Pavlov kapott kiváló indítást, s ő nem cicózta, mint a túl oldalon korábban Djuricin bevágta Dibusz kapujába. Az ukrán a gól után le is jött a pályáról, s a török-német Saglik váltotta.

A végig védekező Vasas kétszer meglepte a Fradit, még a zöld-fehérek rengeteg helyzetet hagytak ki. Így olyan történt ami már nagyon régen, a Vasas vezeti az NB I-es tabellát, míg a Fradi második helyre csúszott vissza.

Endrődi Dávid