Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Footgolf: Történelmi verseny következik

A mögöttünk álló két hétvégén Angliában, majd Belgiumban került megrendezésre az European Footgolf Tour (EFT) 10., majd pedig 11. fordulója. Előbbi nagy nívóval bírt és 250 pontos volt, míg utóbbi a 100 pontos kategóriába esett, s az élmezőnyből kevesen vettek részt rajta. Nézzük, miként alakult a sorozat élmezőnye, hogyan szerepeltek a magyarok és mi várható a 12. fordulóban, mely történelmi jelentőséggel bír a sportág és a sorozat életében egyaránt.

Marco-Esposito-e1471199393232A brit forduló győztese az olasz Marco Esposito

A brit versenyt nagy meglepetésre az olasz Marco Esposito abszolválta győzelemmel, ám a megszerzett 250 pont ellenére nem fért fel az első tíz helyezett listájára, az úgynevezett élbolyba. A 9. fordulóban győztes francia Alexandre Richer másodikként abszolválta a versenyt, ezáltal pedig több mint 200 pontos előnyre tett szert fő riválisaival szemben. A versenykiírás értelmében a szezon végén mindenkinek a legjobb négy eredménye számít az összetett pontszámba, így a táblázatban is látható, hogy mely játékosoknak mely pontszámai érvénytelenek csúnyán megfogalmazva. Érvénytelen, mert van jobb eredménye. Azonban amikor kiesik egy pont annyival kevesebb adódik a már meglévőhöz. Tehát például a táblázatban is látható, hogy Alexandre Richer a 10. fordulóban 215 pontot szerzett, ám ez a sorozatban az ötödik pontszerző eredménye colt, így a leggyengébb ilyenkor kiesik. Igaz, hogy 2015 pontot szerzett, de abból le kell vonni a 4. fordulóban elért 51 egységet, így pontjainak száma “csak” 164 egységgel gyarapodhatott. Ám ez minden versenyző esetében fennáll, akinek már négynél több pontszerző eredménye van.

A verseny ezen szakaszában már érdemes játszani egy kicsit a számokkal, hiszen tudott, hogy a hátralévő versenyek hány pontosak, milyen kategóriába esnek. Az éllovas francia Alexandre Richer csak akkor tudja növelni pontjainak számát, ha 128 egységnél többet szerez egy versenyen. Összességében egy versenyző 1000 pontot érhet el, úgy, ha behúz négy darab 250 pontos versenyt. Minél több valakinek a pontja, annál nehezebben tudja növelni annak számát.

wetzelbalestraaertsA belga verseny dobogósai: Simon Wetzel (holland), Antonio Balestra (francia), David Aertsot (belga)

Az élen álló Alexandre Richer nagyon jó pozícióban van, mögötte a brit Karl May, majd pedig a két holland Jim Kuipers és Simon Wetzel személyében. A belga versenyen az élmenők közül csupán a két holland indult el, s Simon Wetzel tudta is növelni pontjainak a számát. Az első helyen a francia Antonio Balestra végzett, aki így megérkezett az abszolút összetett legjobb tíz játékosa mögé.

A sorozat jövő héten az Egyesült Államokban folytatódik, ez lesz az első alkalom, hogy Európán kívül rendeznek European Footgolf Tour versenyt. Három magyar is átszeli az óceánt, avagy Tajti Róbert, Balázsi Csaba és Podusil György is elrúgóhoz áll majd.

EFT ab

Ami a magyarok szereplését illeti, a belga versenyen egy honfitársunk sem vett részt, ellenben nívós mezőny jött össze a hazai környezetben megrendezett II. Szent István Kupán. A legjobb magyar továbbra is Gelencsér Gábor, mögötte Podusil Györggy és Papp Péter. Az egy héttel korábbi brit versenyen több honfitársunk is gyűjtögette a pontokat.

EFT HUN JÓ

Íme a csapatverseny állása

EFT csapat