Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: Túlórázott a Hajduk és az Olympiakos, kiesett a West Ham

Izgalmasan alakult több párharc is az Európa liga selejtezőjének utolsó körében. Az MTK-verő Qabala vereséggel, de főtáblás.

astra

Kezdjük a magyar érdekeltségű összecsapással, hiszen az azeri Qabala a szlovén Maribor előtt többek között az MTK-t búcsúztatta menetelése során. Az odavágón megszerzett kétgólos – 3-1 – előnye elegendő volt az azerieknek a Maribor ellen. Az első félidő nem hozott túlzottan szemetgyönyörködtető futballt, sőt, a tét rányomta bélyegét a meccsre. A szünet után aztán a Maribor betalált, onnantól kezdve nagyobb fokozatra kapcsoltak a szlovénok, hogy bevigyék az újabb gólt, ami továbbjutást ért volna. Erre volt is esélye a hazaiaknak, lévén az utolsó húsz percet emberelőnyben játszhatták le, ám betalálni nem sikerült, így a Qabala jutott a főtáblára.

berardi

Tulajdonképpen nyugodtan készülhetett az olasz Sassoulo a belgrádi pokolba, ahol a Crvena zvezda fogadta a taljánokat. Az első meccsen ugyanis sima, háromgólos győzelmet arattak Berardiék, akik a visszavágón félóra elteltével vezettek, ám a hősiesen küzdő szerbek nem adták fel, és a második játékrész elején sikerült egyenlíteniük, mivel azonban további gólt nem tudtak szerezni, döntetlennel köszöntek el Európától.

Splitben fordult a kocka, miután a Hajduk Cosic duplájával a maga javára fordította a Maccabi Tel-Aviv elleni összecsapást. Az első meccset még az izraeliek nyerték 2-1-re, a visszavágón ugyanilyen különbséggel diadalmaskodott a horvát brigád. A Hajduk szerzett vezetést az első félidő hajrájában, de mivel a Maccabi a szünet után gyorsan egyenlített, de az örömük nem volt tartós, lévén Cosic öt perccel később ismét bevette a vendégkaput. A hosszabbításban nem esett gól, így a szétlövés döntött a továbbjutó személyéről. Igen érdekesen alakult ez a párharc: Első körben mindkét fél betalált, majd két-két kihagyott lövés után ismét egy-egy értékesített kísérlet következett, hogy aztán a rendes játékidő hőse, Cosic hibáját már büntesse az izraeli alakulat.

dom

Szintén túlórára kényszerült az Olympiakos, amely ugyan az első összecsapást megnyerte az Arouca otthonában, mivel azonban a portugálok az athéni összecsapás hajrájában bevitték az összesítésben egyenlítő gólt, hosszabbításra mentették a meccset. Nem volt benne sok köszönet, mert a hellének a csereként beálló Dominguez révén kiharcolták a továbbjutást. Sőt, a száztizennegyedik percben Braun Ideye végleg főtáblára lőtte a görögöket.

Izgalmakat okozott szurkolóinak a St. Etienne a Beitar Jerusalem elleni visszavágón. A francia brigád ugyan gól nélküli döntetlenre végzett, ám nem sok kellett, hogy a jeruzsálemiek legyőzzék a zöld-fehéreket, akiknél Ruffier kiállítása miatt egy félidőnyi emberhátrányt kellett kibírni a csapatnak. Miután a második játékrészben rendre kimaradtak a vendéghelyzetek, elmondhatjuk, nem tudott élni a történelmi eséllyel a Beitar. Az este talán legnagyobb meglepetését a West Ham okozta, amely kikapott román ellenfelétől, így búcsúzott a nemzetközi porondtól. Az első játékrész végéig kellett várni a párharcot eldöntő gólra, a várakozásokkal ellentétben nem az angolok szerezték, így újabb román együttes várhatja a főtábla pénteki sorsolását.

rapid

Ami az utolsó két találkozót illeti, nem született különösebb meglepetés. Az ukrán kirakatcsapat Sahtar magabiztosan győzte le az Istanbul Basaksehirt, míg a Rapid Wiennek a kétgólos vereség is belefért a szlovák Trencín ellen. A bécsieknél csak a kispadon kapott helyet Szántó Tamás. Érdekesség, hogy a trencsényieknél Janco a második félidő elején hat perc alatt kiállítatta magát két sárga lappal.

Eredmények:

Maribor – Qabala 1-0 (0-0)
G.: Tavares (66.)
S.: Janza (49.), Pihler (60.), Srne (65.), Kabha (67.) ill.: Vernydub (38.), Ozobic (89.)
Kiállítva: Weeks (69., Qabala)
Tj.: Qabala 3-2-es összesítéssel.

Crvena zvezda – Sassoulo 1-1 (0-1)
G.: Katai (54.) ill.: Berardi (28.)
S.: Phibel (69.) ill.: Magnanelli (49.), Peluso (83.)
Tj.:  Sassoulo 4-1-gyel.

Hajduk Split – Maccabi Tel-Aviv 2-1 (1-0) – tizenegyesekkel: 3-4
G.: Cosic (40., 59.) ill.: Scarione (52.)
S.: Ismajli (54.) ill.: Micha (31.), Ben Haim (39.), Igilebor (53.), Dasa (99.)
Tj.: Maccabi Tel-Aviv 3-3-mal, tizenegyesek után.

Olympiakos – Arouca 2-1 (0-0, 0-1) – hosszabbítás után
G.: Dominguez (94.), Ideye (114.) ill.: Gege (80.)
S.: Botia (43.), Seba (58.), Pardo (62.), de La Bella (76.), Milivojevic (87.), Kapino (113.), da Costa (120.) ill.: Velasquez (15.), Zequinha (17.), Gege (70.), Bernardes (90+2.),
Tj.: Olympiakos 3-1-gyel.

St. Etienne – Beitar Jerusalem 0-0 (0-0)
G.:
S.: Perrin (8.), Beric (73.) ill.: Sechter (44.), Mori (65.), Heister (70.), Benesh (80.)
Kiállítva: Ruffier (45., St. Etienne)
Tj.: St. Etienne 2-1-gyel.

West Ham – Astra 0-1 (0-1)
G.:  Teixeira (45.)
S.: Reid (28.), Collins (90.), Antonio (90+1.) ill.: Maranhao (54.), Lung (69.)
Tj.: Astra 2-1-gyel.

Sahtar Donyeck – Basaksehir 2-0 (1-0)
G.: Attamah (23., öngól), Marlos (71., 11-esből)
S.: Fred (36.), Eduardo (85.) ill.: Rotman (58.), Albayrak (64.), Ucar (69.), Holmen (78.), Mossoro (83.)
Tj.: Sahtar Donyeck 4-1-gyel.

Rapid Wien – Trencín 0-2 (0-2)
G.: Lawrence (12.), Paur (35.)
S.: Schaub (56.) ill.: Bala (44.), Janco (46.), Paur (52.), Holubek (56.)
Kiállítva: Janco (53., második sárgával)
Tj.: Rapid Wien 4-2-vel.

Gavalovits Sándor