Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Izzadva, de győzött a Real Madrid – videóval!

A La Liga második fordulójában a Celta Vigót fogadta a Real Madrid, amely egy hete nyerni tudott a Real Sociedad otthonában – most kicsit talán nehezebb dolguk volt.

Kép: Marca

Kép: Marca

Zidane majdnem ugyanannak a kezdőnek szavazott bizalmat, mint a Sociedad elleni derbin (Modric kezdett most Kovacic helyén). Ez azt is jelenti, hogy Isco és James továbbra sem szerepel az elsődleges tervekben – még úgy sem, hogy sok kulcsjátékos továbbra sem bevethető. A játék képe kissé hasonlított a múlt hetire, holott azért több tényező is van, ami különbözik. Az egyik motívum, ami állandó, az a szakadék Morata és a többiek között. Tavaly ez volt a Real egyik legnagyobb hibája az előre játékban, a jelekből ítélve pedig ez a gond idén is megmarad. Morata tartja a frontot elöl a védőkkel, a többiek viszont elég nagy távolságra vannak tőle, ami nagyban csökkenti az összjátékok lehetőségét. Asensio és Bale amúgy sem tudnak túl jól beszállni az építkezésbe – rendre kimaradnak a passzjátékokból, nagyon nehéz őket jól megjátszani. Adódik tehát a kérdés: ha nem Bale és Asensio hurcolja föl a labdákat Moratának, akkor hogyan alakulnak ki a támadások? Leginkább az ellenfél hibáira és a középpályára alapoz Zidane. Casemiróék labdaszerzései adják a táptalajt a gyors, lendületes kontrákhoz – ehhez a megfelelő játékoskeret maximálisan adva van madridi részről.

Ám akad még egy tényező, ami őket segítette: a Celta feltolt védekezése. A vendég csapat nagyon bátran feltolta a védővonalat 35-40 méter magasságba, ami a Bernabeuban nem kis önbizalomra vall. Ennek nyilván megvannak a maga előnyei, de bizony sebezhetővé is teszi őket. Egy váratlan labdavesztés után hatalmas bejátszható területek nyílnak meg a hátvédek mögött, amiket levédeni a villámgyors fehér mezesek elől nem egyszerű. Az első félidőben leginkább ilyen szituációkból tudott veszélyt teremteni a Real, illetve távoli lövésekből. Általában gyorsan végeznek az akciókkal, nem járatják órákig a labdát – a már fent említett okokból az elég problémás lenne. Még szerencse, hogy a Real-játékosok szinte egytől egyik jó formában vannak. Ha hozzájuk kerül a labda, akkor megoldanak mindent – csak hát a rendszerszintű gondok javításához ennél több kell. Hiába fedezi kiválóan a labdát Morata, vagy mutat be pár szép trükköt és nyeri a párharcokat, ha a széleken nem kapja meg a megfelelő támogatást.

Csak úgy, mint egy hete, Asensio most is többnyire láthatatlan volt – nála haloványabb talán csak Bale volt az első félidőben, de a walesi a lehetőségeihez mérten azért próbált aktív lenni. A meccs első felében tehát felemás volt a hazai produkció és a folytatásban sem lehetett érzékelni komolyabb változást. A Celta ügyesen zavarta meg ellenfelét, egész jól tartották a frontot. Épp ezért is volt kissé váratlan az, ami a 60. percben történt: épp letámadott a Real, ami kizökkentette a hátul labdát tartani igyekvő galíciaiakat. A madridi csapat labdát szerzett és végül sikerült góllal lezárni az akciót. Elsőre úgy tűnt, hogy az odakeveredő Asensio találhat be, ám végül a besegítő Morata volt eredményes, akinek ez volt első bajnoki gólja a madridi visszatérése óta.Ilyenkor akár azt is gondolhatnánk, hogy ezzel akár le is zárult a meccs – ez viszont nem következett be, hiszen Morata nem tudott élni a duplázási lehetőségével. Márpedig ha az egyik oldal nem rúgja be a helyzeteit, akkor majd a másik fogja. 7 perccel az első találat után jött a második: elcsúszott a madridi védekezés, így Orellanára nem maradt ember – márpedig ő nagy lövő -, ennek pedig gól lett a vége. Marcelo elkésett egy kicsit, ahogy a többiek is – kezdhette előröl az egészet a Real Madrid. Csereként beállt Lucas Vazquez és James is, hogy a lendület kitartson a végéig, ám a helyzet jelentősen megváltozott.

A fáradó vigóiak visszább álltak, a jobban záró védelem ellen pedig már nem volt olyan egyszerű gyors akciókat szervezni. A hajrá szédítőre sikerült. A Real mindent beleadott, de ez a hátsó stabilitásuk rovására ment: a Celtának akadt is egy nagyon ígéretes támadása, ám elszórakozták azt. Ha okosabban csinálják végig azt az akciót, akkor most lehet, hogy egészen más végeredményről beszélnénk. Mert a Celta nem tudott élni a lehetőséggel, a túloldalon viszont ismét rezdült a háló. Egy szép lövés után, Kroos lábáról a kapufát érintve ment be a kapuba a labda – ezzel a látványos és kissé szerencsés góllal így nyerni tudott a végén a Real, 2-1-re. A Celta Vigo nagyot melózott ezen a meccsen és jár nekik az elismerés; a fehér mezesek viszont nem lehetnek túlzottan elégedettek. Persze nagyon a szezon elején vagyunk még és sok a hiányzó is, de ez a 90 perc jelzésértékű lehet. Kéne még egy kis korrekció a Real játékába.

http://www.dailymotion.com/video/x4qmlew_alvaro-morata-goal-hd-real-madrid-1-0-celta-de-vigo-27-08-2016-hd_sport

http://www.dailymotion.com/video/x4q5bpx_fabiano-orellana-goal-hd-real-madrid-1-1-celta-de-vigo-27-08-2016-hd_sport

http://www.dailymotion.com/video/x4qmuxe_toni-kross-goal-hd-real-madrid-2-1-celta-vigo-27-08-2016-hd_sport

Real Madrid – Celta Vigo 2-1
G.: Morata (60.), Orellana (67.), Kroos (81.)

Real Madrid: Casilla – Marcelo, Ramos, Varane, Carvajal – Kroos , Casemiro, Modric (James) – Asensio (Lucas Vazquez), Morata (Diaz), Bale. Edző: Zidane.

Celta Vigo: Alvarez – Jonny, Cabral, Roncaglia, Mallo – Wass (Cheikh), Radoja (Sisto) – Bongonda, Hernandez, Orellana – Guidetti (Aspas). Edző: Berizzo.

Baranyai Balázs