Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb-selejtező: Egy gól döntött a németek javára

Kevés helyzetet hozott az utolsó Európa bajnoki selejtező, amelyen egy szerencsétlen öngóllal maradtunk alul a friss olimpiai bajnok ellen.

balszerencses-mozdulat

Magyarország – Németország 0-1 (0-1)
Gyirmót, vezette: Lehtovaara (finn)
Gólszerzők: Szabó V. (29., öngól)
Sárga lapok: Demann (73.)
Kiállítva:

Magyarország: Szőcs – Demeter, Tálosi, Szabó V., Tóth G. – Csiszár, Fenyvesi (Nagy Á., 89.) – Szarvas A. (Rácz Zs., 73.), Jakabfi, Zeller – Vágó (Nagy L., 83.)

Németország: Weiss – Klasen, Henning, Peter, Blässe – Doorsoun-Khajeh, Demann, Kemme (Faisst, 72.) – Petermann, Mittag (Dallmann, a szünetben), Kayikci (Huth, 62.)

Nem sokat tévedtünk az előzetes kezdőcsapatokkal kapcsolatban, igaz a németek ismét tartalékosan léptek pályára, hiszen több klasszis is kihagyta az összecsapást. Természetesen a fiatal németek közül is feltűnt több, a jövőben kulcsemberré váló futballista. Ennek ellenére sokat nem mutatott a nationalelf. Ehhez csak annyi adalék, hogy messze más összeállításban futottak ki a gyepre, mint egy éve, vagy éppen az olimpiai győztes keretből.

0920_hunger8-e1474384430285

Agresszívan kezdtek a vendégek, minek következtében csak pillanatokra tudtuk megtartani a játékszert, s sokszor vaktában rugdaltuk előre a labdát. Jakabfi Zsanett és Vágó Fanny így kiszolgáltatott helyzetben harcolt a védőkkel. Mindazonáltal dicséret illeti a csapatot, hiszen sokáig meg tudták „fojtani” a jóval erősebb keretű germánok támadójátékát. Ám alig pergett le az első félóra, amikor szögletet követően Szabó Viktória szerencsétlen mozdulatot követően saját kapujába csúsztatott. A folytatásban sem változott a játék képe. A németek igyekeztek, habár érezhető volt, hogy ez a találkozó már csak kötelezően letudandó feladat volt a pénteken Eb-részvételét bebiztosító olimpiai bajnoknak.

A szünetben Steffie Jones változtatott először: Anja Mittag helyén Dallmann kapott lehetőséget. Az elején Szarvas Alexandrát ugratták ki, a Basel középpályása azonban igencsak mellé trafált, majd Demeter és Jakabfi szerzett közös erővel labdát, hogy aztán a Wolfsburg légiósa Weiss kezébe emeljen. Ezt követően sokáig semmi érdemleges nem történt, hogy aztán Tálosi felívelt szabadrúgását Jakabfi csúsztassa kevéssel mellé. A hajrában viszont két ízben is veszélyben forgott a magyar kapu, először egy élesen kapu elé csapódó szögletet kellett kipaskolnia Szőcsnek, majd az ismétlést már az oldalhálóba lőtték a fehérmezesek.

S hogy a ráadás perceiben meghűljön a vér, arról egyszerre négy játékos szolgált. Zeller Dóra és Klasen fejelt össze, a továbbcsorgó labdát Jakabfi is fejjel terelte tovább, ám közben ő is összefejelt Henninggel. Szerencsére azonban nem lett komolyabb baj belőle.

csiszar

S bár egy gólt megérdemelt volna a magyar válogatott, végül a németek ebben a sorozatban megőrizték „szüzességüket”, imponáló különbséggel végeztek a csoport élén. A mieink innentől kezdve az egy év múlva kezdődő világbajnoki selejtezőre készülhetnek. Markó Edina ezen találkozón szavazott először bizalmat a nyáron az MTK-ból a Ferencvároshoz szerződő Nagy Ágnesnek, aki próbált élni a lehetőséggel.

A mieink kezdőcsapata. Állnak: Szarvas Alexandra, Tálosi Szabina, Szőcs Réka, Demeter Réka, Szabó Viktória, Jakabfi Zsanett. Térdelnek: Csiszár Henrietta, Zeller Dóra, Fenyvesi Evelin, Tóth Gabriella, Vágó Fanny.

A mieink kezdőcsapata. Állnak: Szarvas Alexandra, Tálosi Szabina, Szőcs Réka, Demeter Réka, Szabó Viktória, Jakabfi Zsanett. Térdelnek: Csiszár Henrietta, Zeller Dóra, Fenyvesi Evelin, Tóth Gabriella, Vágó Fanny.

„Más meccs volt ez a németek elleni, mint az idegenbeli, látszott, hogy sokat kivett belőlük az oroszok elleni összecsapás, amelyet négy nappal ezelőtt játszottak, így fáradtabb volt az ellenfél. Próbáltunk előre gondolkodni, labdát birtokolni, támadásokat építeni, és úgy gondolom, hogy a lányok megmutatták a tudásukat. Egy gólt szerettünk volna rúgni, így nem lehetünk maximálisan elégedettek, de bízom benne, hogy legközelebb már ez is összejön. A világ egyik legjobb csapata ellen játszhattunk, meg fogjuk nézni a hibákat, kielemezzük a meccset. Hasznos tapasztalat, nagyon jó találkozó volt.” – fogalmazott Markó Edina az MLSZ honlapjának a találkozó után.

(fotók: mlsz.hu)

Gavalovits Sándor