Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Footgolf: “A télen átlépjük a határokat…”

Novemberben kezdődik a második ízben kiírt téli bajnokság, amely már az első szezonban beváltotta a hozzá fűzött reményeket, idén pedig már külföldi helyszínekkel és legalább három nemzet részvételével immáron International Winter Footgolf Tour (IWFT) néven tér vissza. Hinora Ferenc, a Magyar Footgolf Szövetség egyik alapítója és elnökségi tagja, az első téli sorozat névadó szponzora szerint Közép-Európának szüksége van arra, hogy összefogva tartsák magukat játékban a téli szünet alatt. Célként fogalmazta meg, hogy tíz éven belül annyi footgolfos legyen, mint a golfos.

footgolf

− Honnan jött a tavaly debütált téli bajnokság ötlete?
− Az egy évvel ezelőtti, Kisorosziban rendezett nemzetközi verseny mutatott rá, nem tehetjük meg, hogy novembertől márciusig nem rendezünk rangos versenyeket. Ez ugyanis az eredményesség rovására megy. Ráadásul közeledett a januári világbajnokság, amire egy jó felkészülési lehetőséget teremtett. Ki vagyunk szolgáltatva az időjárásnak, hiszen szabadtéri sportágat űzünk, de tavasztól őszig is akadnak extrém körülmények között rendezett versenyek, azaz ez egy nagyon jó felkészülési lehetőség a mieink számára.

− Milyenek voltak a visszajelzések?
− Az mindent elmond, hogy nem volt olyan forduló, ahol ötvennél kevesebben lettek volna. Eredményességben is meglátszik, hiszen egész évben játszható már a sportág, ami alapfeltétele annak, hogy valaki jól tudjon teljesíteni a fontos versenyeken. Ha azt mondtuk egy évvel ezelőtt, majd a világbajnokságon, hogy a nemzetközi élmezőny minket lehagyva nagyot lépett előre, akkor most azt mondhatjuk, a lemaradásunk csökkent, és a Kisorosziban rendezett, idei nemzetközi verseny is mutatja, azok, akik nemzetközi tapasztalattal is felvértezték már magukat, igenis oda tudnak kerülni a legjobbak közé.

20160306_150621-2

Tavaly Balázsi Csaba (balra) nyerte téli bajnokságot

− Idén több újdonság is várható, ami a téli versenyt illeti.
− A szlovák és osztrák partnerekkel együttműködve az idei téli bajnokság nemzetközivé válik, négy magyar helyszín mellett egy osztrák és három szlovák forduló is lesz, a pontos menetrendet hamarosan közzétesszük. Azon országok közé tartozunk ebben a térségben, akiknek össze kell fogniuk, hogy a jobb körülményekkel bíró nemzetekkel felvehessük a versenyt. Nem kizárt, hogy tovább bővülünk majd a közép-európai régióban, de egyelőre ez a három ország vesz részt rendezőként a téli bajnokságban. Átalakítjuk a kategóriákat is, az abszolút kategória első három helyét, míg a női, junior (16 éves korig), 40 év feletti, 50 év feletti, férfi (16-40 éves korig) és újonc kategóriák első helyezettjeit díjazzuk fordulónként. Újoncnak az számít, aki még nem versenyzett végig egy teljes bajnoki szezont, azaz a Footgolf Országos Bajnokságban nem játszott mind a nyolc alkalommal idén. Ha korábbi szezonban már pályára lépett, természetesen már nem számít újoncnak. Természetesen marad a csapatverseny is, a legjobb együttesek végső sikeréről tavasszal a csapatbajnoki finálé dönt majd. A korábbi ranglista szorzó úgy változik, hogy ha az adott fordulóban a létszám nem éri el az 55 főt, akkor marad a 0,5-ös, 55-72 játékos között 0,8, 73 induló fölött a FOB-nak megfelelő 1-es szorzót kapja az adott játéknap. A téli bajnokságban nem lesznek scorerek, a nemzetközi versenyeken sem alkalmazzák őket, marshall viszont lesz. A végelszámolásnál mind a nyolc forduló eredménye számít. Amennyiben az időjárási körülmények miatt egy forduló elmarad, azt a versenynaptár zsúfoltsága miatt nem pótoljuk.

− A „tél beállta” előtt, de a magyar bajnokság végeztével is lesz verseny.
− Év elején klubom, a Royal meghirdette a flightversenyt. Ebben minden bajnoki forduló összes flightja részt vett, akik pedig megnyerték a flightjukat, azok felkerültek egy listára. A tizenhat legtöbb flightgyőzelmet arató (egyenlőség esetén a FOB abszolút rangsorában elfoglalt helyezés dönt – a szerk.) játékos egy match play formátumú, egyenes kieséses versenyben dönt a flightgyőztesek bajnoki címéről október 22-én (lebonyolítást lásd lentebb) Kisorosziban, a Magyar Golf Club Albert pályáján. Az első helyezett ingyen szerepelhet a következőtéli bajnokságban, a második helyezett négy, a harmadik két greenfeevel gazdagodik. A flightverseny után, 13 órától rendezzük az I. Országos Texas Scramble Footgolf Kupát. Ebben a játékformában a nem azonos klubból nevező párok stroke play formátumban játszanak 18 szakaszra. Lényege, hogy mindenki a saját labdájával játszik, a duók mindig abból a pozícióból folytathatják a játékot, ahonnan kettejük rúgása közül az egyik közelebb lesz a lyukhoz. Újra és újra két labdát (mindenki a sajátját) játszanak meg az előnyösebb helyről, és mindig a jobbik pozícióból folytatva a játékot. Erre a versenyre a nevezési határidő október 21., péntek, 12 óra.

− Verseny van tehát bőven, milyen egyéb tervekkel készül a szövetség?
− Az egyik legfontosabb feladat, hogy minél többen játsszák ezt a sportágat, ehhez pedig szükség van újabb pályákra. A footgolf társadalom kilencven százaléka Budapesthez és környékéhez köthető, ez érthető, mert itt van fixen játszható pálya. Más régióban akkor alakul majd ki teljesen új footgolf közeg, ha lesznek fix pályák. Ami a versenysportot illeti, egyelőre nem lehetnek irreális elvárásai a játékosoknak. Ott még nem tartunk, hogy bárkit is folyamatosan utaztassunk a világ legnagyobb versenyeire. Viszont a hazai versenylehetőségeket megteremtjük. Hogy mást ne mondjak, idén is be tudtunk kapcsolni a körforgásba egy új pályát Balatongyörökön. Öt-tíz év múlva el tudjuk érni a golfosok létszámát, a tömegesítés pedig a szponzorációt is növelheti. Onnantól egyre több lehetőségünk lesz, hogy a versenyzőket és magát a sportágat támogatni tudjuk.

Cikk: magyarfootgolf.hu