Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLS: Nyakunkon a Playoff!

Az MLS, vagyis az észak-amerikai profi liga alapszakasza jövő hétvégén zárul, és csapatok sorsa dől el. Latolgatások, esélyek, realitások, meccsdömping.

Kiélezett párharcok a Playoffhoz közelítve! Náunk az Eurosport 2 adja a két csúcsrangadót(forrás: facebook.com/MLS)

A jövő hétvégén kerül megrendezésre az MLS utolsó köre, ami az alapszakaszt illeti. Az utolsó előtti fordulóban már pár kérdésre választ kaphatunk, ráadásul a  holnap esti meccsdömping kezdete is emberi időben kezdődik európai viszonylatban is.

Keleten a helyzet…

Kezdjük azokkal a Keleti Főcsoportban, akik már biztosan nem lehetnek ott a rájátszásban. Matematikailag sincs már esélye a jelenleg konferenciájában utolsó Chicago Fire-nek, valamint az azt megelőző, Kakát soraiban tudó Orlando City-nek sem. Az utolsó szalmaszálakba kapaszkodhat a Colombus Crew, melynek javítania kell gólarányán, mindkét utolsó meccsét megnyernie, de ez sem elég a folytatáshoz, hiszen mindkét hétvégén ehhez veszítenie kellene a New England Revolution csapatának.

Az élen tolongás van, a két New York-i alakulat, a City, valamint a Red Bulls között nagy csata várható az első helyért. Ha a metropolisz két együttese osztozik az első két helyen, akkor annyi biztos, hogy mindkét csapat egyenes ágon bejut a főcsoport-negyeddöntőbe, vagyis a legjobb 8 közé, nem úgy mint a másik 6 továbbjutó, és a pihenő is több lesz.

A két gigászon kívül USA fővárosának a csapata, a DC United, valamint két kanadai klub, a Montreal Impact, valamint a Toronto FC már biztosan ott lesz minimum a legjobb 16 között a rájátszásban. Giovinco-ék, tehát a Toronto karnyújtásnyira van az első két helytől, míg a mögöttük álló Impact-nek is van esélye az első helyre, de ahhoz több együtthatónak kellene érvényesülnie – kétszer is ki kellene kapnia a Citynek és a Red Bulls-nak, és persze a torontói botlás is kellene. Utóbbihoz a Montreal a hétvégén hozzájárulhat, hiszen a két csapat egymásnak feszül, Giovinco és Bradley csapata tehát Drogbáék ellen, röviden – rangadó! Persze nem csak a nevek miatt.

A lényeg, hogy egy hely még kiadó keleten a rájátszásért, melyre három csapatnak van esélye – a Philadelphia Union, a New England Revolution, valamint a Colombus Crew is verseng a Playoff-ért, ám utóbbi a legkisebb eséllyel.

…és Nyugaton

Észak-Amerika nyugati vidékén is lesz még kiadós küzdelem. Akiknek azonban már a küzdés sem elég a Playoff-hoz, az a főcsoportjában utolsó Houston Dynamo, valamint az azt megelőző Vancouver Whitecaps. Nem kis meglepetés ez! Ugyan a Houston tavaly sem került be a rájátszásba, viszont a vancouveri klub másodikként jutott tovább konferenciájából, azaz rögtön a Főcsoport-negyeddöntőben találta magát, ehhez képest kudarc a búcsúzás az alapszakaszt követően.
Két csapat verseng még azért az eddig lemaradók közül, hogy bejusson a Playoffba. Erre esélye van a San José Earthquakes csapatának, a másik klub pedig az elmúlt szezon győztese, a Portland Timbers. Utóbbi együttes kimaradása a rájátszásból hasonlóan meglepő lenne, mint a Vancouveré, sőt még talán annál is meglepőbben hatna, de van erre reális esély.

A nyugati élmezőnyben az első helyezett, Tim Howard nevével fémjelzett Colorado Rapids, valamint a most második FC Dallas már biztosan Főcsoport-negyeddöntős, nem csupán Playoff-ba kerülő. A helyzet pikantériáját az adja, hogy az éllovasok holnap este egymás ellen lépnek pályára a liga 33. fordulójában.
A konferencia harmadikja, a 2015-ben győztes Los Angeles Galaxy is szintén ott van már a rájátszásban, de maximum már csak második lehet. A Seattle Sounders a Real Salt Lake, valamint a Sporting Kansas City közül még egy csapat még elcsúszhat, és kihagyhatja a rájátszást, de minden esélyük megvan a továbbjutásra is. Legmeglepőbb Clint Dempsey-ék, azaz a seattle-i klub alapszakaszbeli végállomása lenne.

Azonban keleten és nyugaton is lesz még izgalom, és harc, így kár is lenne kihagyni a csapatok drukkereinek, valamint a liga szerelmeseinek az utolsó két fordulót. Mutatjuk a hétvégi menetrendet is!

AZ MLS 33. fordulójának programja

Október 16., vasárnap – 21:00 Chicago Fire – New England Revolution
Október 16., vasárnap – 21:00 DC United – New York City
Október 16., vasárnap – 21:00 Montreal Impact – Toronto FC (ÉLŐ – Eurosport 2)
Október 16., vasárnap – 21:00 New York Red Bulls – Colombus Crew
Október 16., vasárnap – 21:00 Philadelphia Union – Orlando City
Október 16., vasárnap – 23:00 FC Dallas – Seattle Sounders
Október 16., vasárnap – 23:00 Houston Dynamo – Los Angeles Galaxy
Október 16., vasárnap – 23:00 Portland Timbers – Colorado Rapids (ÉLŐ – Eurosport 2)
Október 16., vasárnap – 23:00 Real Salt Lake – Sporting Kansas City
Október 16., vasárnap – 23:00 San José Earthquakes – Vancouver Whitecaps

teljes-kepernyo-rogzitese-2016-10-15-134848

Nagy Dávid