Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: Tetemes összeget szánnak négy stadionra

Mint ismert, a négy év múlva esedékes Európa bajnokságra immár nem országok, hanem városok pályáztak, és több helyszínnel Bukarest is versenybe szállt. Most kiderült, jelentős összeget költenek négy helyszín renoválására.

euro2020-bukarest-logo_b

Ugyan a hivatalos találkozóknak a 2011-ben átadott Nemzeti Stadion ad majd otthont, addig azonban négy másik helyszínt felújítanak, ahol edzéseiket tarthatják az érdekelt csapatok. „Több mint 105 millió euróba fog kerülni annak a négy bukaresti stadionnak a felújítása, amelyeket edzőpályákként használnak majd a csapatok a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságon.” – jelentette be Manuela Pătrăşcoiu, a Nemzeti Beruházási Társaság (CNI) vezérigazgatója a hétvégén.

Bukarestben egyébként három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt nyert meg a pályázaton. Egyébként bemutatták saját logójukat is, amelyen a Basarab-híd stilizált rajza található, a londoni Tower Bridge helyett. Az ünnepségen részt vett a város főpolgármestere, Gabriela Firea, Răzvan Burleanu szövetségi elnök, Christoph Daum, a román válogatott kapitánya, valamint az UEFA képviselője is. Mellettük több kiemelkedő alakja a román sportnak.

stadion_steaua_lib_01

Steaua Bucuresţi

A négy stadiont tehát összesen 105 millió euróért újítják fel. A Dinamo Bucuresti arénájára 20 ezer, a Steaua létesítménye 30 ezer, a Rapidé 20 ezer, az Arcul de triumf 18 ezer fő befogadására lesz alkalmas a renoválás után. „A stadionok építése nem pazarlás, hanem civilizációs igény, négy stadiont újítunk fel, amelyek mindenki számára hozzáférhetőek lesznek. A kormány nemzeti érdeknek minősítette az EURO2020-as labdarúgótorna megrendezését és biztosítani fogjuk négyszáz pálya építését, illetve korszerűsítését a tömegversenyek számára.” – jelentette be Manuela Pătrăşcoiu. A költségeket a regionális fejlesztési minisztérium fedezi.

Arena Naţionala

Arena Naţionala

Rapid Bucuresţi

Rapid Bucuresţi

Dinamo Bucuresţi (látványterv)

Dinamo Bucuresţi (látványterv)

Arcul de triumf

Arcul de triumf

A hatóságok ugyanakkor bíznak abban, hogy a stadionok rekonstrukciója időben kész lesz, nem úgy mint a fővárost a nemzetközi repülőtérrel összekötő metróvonal, amely óvatos becslések szerint is 2021-re elkészül.

A 2020-as tornán Bukarest, Budapest, Amszterdam, Brüsszel, Bilbao, Dublin, Glasgow és Koppenhága rendez három csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt. Baku, München, Róma és Szentpétervár három csoporttalálkozót és egy negyeddöntőt, míg London a két elődöntőt és a döntőt bonyolítja.

Gavalovits Sándor