Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Balague: Zidane nem tudja inspirálni a Realt; a Sevilla nagy évet futhat

A legutóbbi bajnoki forduló kapcsán ismét akadt néhány érdekes dolog, amivel kapcsolatban leírta a véleményét Guillem Balague, a Sky Sports szakértője.

Zizou nem tudja inspirálni a játékosait

Ugyan a Real Madrid nyert, de mutatott produkcióval ettől még messze nem lehetnek elégedettek. Az edző nem képes inspirálni a csapatot a labda nélküli munkában, a gárda nem elég agresszív és sokszor nem elég határozottak. A Real inkább hagyja az ellenfelet játszani és arra koncentrál, hogy mi lesz ha az eladja a labdát – nem hogy ők próbálnák meg visszaszerezni. Nem biztos, hogy Zidane képes ezen javítani. A Real Madrid két dolog miatt tudott nyerni most a Bilbao ellen:

  1. Nagyon hisznek magukban, ami az utolsó 10 perces rohamaikból nagyon jól kivehető – nem először tudtak otthon a hajrában fontos gólt lőni.
  2. A játékosok minősége. Morata állt be a padról Lucas Vazquezzel, ez pedig megváltoztatta a játékot – ez a két ember több időt érdemelne.

Moratát sokkal többet kéne játszatni – ő lőtte a győztes gólt is – Benzemának pedig kell még egy kis idő, amíg fizikálisan összeszedi magát. Persze meccsek kellenek ahhoz, hogy valaki megtalálja a formáját, de közben ott van egy másik tehetséges srác is, aki készen áll – ki van éhezve, hogy megkapja a labdát, folyamatosan támadja az üres területeket.

Morata lehetne Benzema és Ronaldo helyettese is – a portugált kifütyülték már párszor a Bernabeuban és nem nagyon érti, miért. Az utolsó percekben azért fújoltak a nézők, mert elveszített egy egy-egy elleni szituációt – a szurkolók szerint viszont passzolnia kellett volna Iscónak. Persze a madridiak hamar megbocsátanak majd neki, ha újra elkezdi majd szórni a gólokat. A Real-fanok és Ronaldo kapcsolata mindig is egy kicsit ilyen volt. Mint egy hullámvasút.

Csak a sérülések a Barca útjában

Jordi Alba és Pique után Iniesta is kidőlt – így sokkal nehezebb lesz a katalánoknak azt játszani, amit szeretnének. Luiz Enrique csapata igazából sok tekintetben sokoldalú – több formációban képesek játszani, a játékosok több posszton is bevethetőek – de bizonyos dolgokban mégsem hajlandóak változtatni: folyamatosan ők akarnak irányítani. A Valencia ellen 10 percen belül elvesztették az irányítást és kaptak is két gólt – az persze egy másik kérdés, hogy utána vissza tudtak jönni 3-2-re. Nem lesz ez mindig így.

Iniestának ilyen szempontból nagyon hangsúlyos a szerepe. Márpedig őt pótolni nem olyan egyszerű. Rakitic nem pont olyan stílusú, mint ő, ahogy Arda, vagy Denis Suarez sem. Sok múlik majd a támadóhármason is a továbbiakban – a legutóbbi 11-ből 9 gólt ők szereztek. Azt, hogy Iniesta kiesése mennyire volt nagy érvágás, hamarosan megtudjuk.

Bejelentkezett a Sevilla

Kemény fizikai felkészítés, sokoldalúság és mentális változások – Sampaoli érkezése egyre inkább érződik Sevillában. Emery helyét vette át a nyáron és bizonyos területeken hatalmas változásokat tudott rövid idő alatt véghezvinni. Emery-t sokan kérdőre vonták anno a konzervatív cseréi miatt, meg hogy a csapat sokszor csak védte az eredményt – ezzel szemben Sampaoli folyamatosan hajtogatja a játékosainak, hogy ne féljenek, hanem harcoljanak a győzelemért. Megvan a minőségi keretük ahhoz, hogy komoly célokat tűzzenek ki maguk elé és hogy inkább mások tartsanak tőlük, mint fordítva.

“Ne Féljetek!” – ez talán a legtöbbet előforduló szóösszetétel a Sevilla edzésein. Sampaoli folyamatosan ezt sulykolja a játékosaiba, ami mentálisan egy elég komoly váltás a korábbi időkhöz képest. Az edzői stáb megpróbálja a lehető legtöbbet kihozni a játékosokból – jó példa lehet erre N’Zonzi. A francia játékosra főként védekező középpályásként tekintenek – a Leicester City szerette is volna elvinni a nyáron – de most látjuk csak, hogy ő sokkal több ennél. Támadásban is nagyon hasznos, ahogy labda nélkül is hatalmasat dolgozik. Ahogy az egész csapat.

Ez a mentális változás egy olyan dolog, mint ami az Atleticónál ment végbe pár évvel ezelőtt Simeone kezei által. Ezzel egy ideig elég komoly fenyegetést jelenthetnek majd bárkire, de a hosszú távú célok eléréséhez azért az elszántságnál kicsit több kell. Az Atletico szakmailag elég komoly szintet képvisel – védekezésben Európa legjobbjai, de idén már támadásban is egyre többet mutatnak (még ha most ki is kaptak a Sevillától).

A Sevilla jelenleg fenyegetést jelenthet minden csapat számára, de egy ilyen rövid időn belül bekövetkezett gyökeres változás előbb-utóbb megbosszulhatja magát. Különösen úgy, hogy a csapat amúgy többnyire nem játszik jól: a Leganes ellen kimondottan gyengén muzsikáltak, a Zagreb ellen már tűrhető volt a produkció, az Atleti-meccs második félidejében viszont fantasztikusak voltak. Jó év lehet ez számukra, a legjobb négyben szinte biztosan ott lesznek, de az első három hely még mindig a Real-Atleti-Barca trióé.

Szót kell még ejteni Samir Nasriról is, aki hosszú idő után úgy tűnik, végre ismét élvezi a futballt. A tehetséges francia középpályás hatalmas minőségbeli lökést ad csapatának ott középen. Megmutathatja a közeljövőben volt csapatának, hogy ő képes Sevillában is hozni a Manchester City színvonalát.